Λίμνες: Ταξίδια σε γλυκά νερά

Κερκίνη, Πρέσπες, Δόξα, Πλαστήρα, Βιστωνίδα, Καστοριά. Έξι λίμνες παγώνουν τον χρόνο στις όχθες τους και μας προσκαλούν να γίνουμε, έστω και για λίγο, υπερήφανοι ταξιδιώτες του γλυκού νερού.
Λίμνες: Ταξίδια σε γλυκά νερά
της Ηρώς Κουνάδη

Ένας ερωδιός βουτάει τιτιβίζοντας στα ακίνητα νερά. Ο παφλασμός των φτερών του, καθώς ξανααπογειώνεται, κάνει τέτοια φασαρία που ακούγεται στην απέναντι όχθη. Σε θαλασσινή αντιστοιχία, αυτό που προκαλεί στα νερά της λίμνης θα ήταν παλιρροϊκό κύμα. Μετά από δύο λεπτά, το τοπίο βυθίζεται και πάλι στην ονειρική ακινησία του. Μέχρι να εμφανιστεί από τις καλαμιές ένας αργυροπελεκάνος, ή μια βάρκα με κουπιά που πλέει τόσο αργά λες και φοβάται μην διαταράξει την ησυχία.

Στις όχθες των λιμνών, ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Αυτή είναι, μάλλον, και η μεγαλύτερη γοητεία τους. Μαζί, βέβαια, με τα καταπράσινα τοπία, τα χρωματιστά χωριουδάκια και τους ανοιχτούς ορίζοντες που τις αγκαλιάζουν. Τι θα ήταν, άλλωστε, ένα μεγάλο έργο τέχνης χωρίς την σπουδαία κορνίζα του;

Ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, κρατώντας σημειώσεις για να μην χαθούμε σαν ταξιδιώτες του γλυκού νερού.

Κερκίνη

Είναι πιθανότατα η πρώτη που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών όταν μιλάμε για λίμνες. Και όχι άδικα: το μαγευτικό τοπίο των ακίνητων νερών της εκτείνεται σε 72.000 στρέμματα, και φιλοξενεί τόση ζωή που δύσκολα θα μαντεύε κανείς ότι πρόκειται, και αυτή, για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, χάρη στο φράγμα του Στρυμόνα. Η σπάνια βλάστησή της, το πλήθος ζώων και πουλιών που την κατοικούν ή την επισκέπτονται, τα κουκλίστικα χωριά γύρω της και το κατάφυτο βουνό Μπελλές δίπλα της συνθέτουν ένα τοπίο εντυπωσιακό, όλες τις εποχές του χρόνου. Η Κερκίνη είναι ιδανική για φυσιολατρικές εξορμήσεις για έναν ακόμη λόγο: προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων, από ποδηλατάδες και ιππασία στις όχθες της, μέχρι birdwatching και βαρκάδες στα νερά της.

Πού να μείνετε: Αναλόγως προτιμήσεως στο υδάτινο ή το ορεινό στοιχείο, θα επιλέξετε για βάση κάποιο από τα χωριά της λίμνης (Κερκίνη, Λιθότοπο, Μανδράκι) ή τα Άνω και Κάτω Πορόια αντίστοιχα. Από τις καλύτερες επιλογές για τη διαμονή σας ο Οικοπεριηγητής (τηλ.: 23270 41450, 65€ το δίκλινο) στην Κερκίνη, το Ζείδωρον (τηλ.: 23230 71106, από 50€ το δίκλινο) στο Μανδράκι, ο Βιγλάτορας (τηλ.: 23270 51231, από 75€ το δίκλινο) στα Άνω Πορόια, και το Έπαυλις (τηλ.: 23270 28180, από 60€ το δίκλινο) στα Κάτω Πορόια.

Πού να φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως βουβάλι μαγειρευτό στη γάστρα και αγριογούρουνο με κυδώνι θα δοκιμάσετε στην Εβόρα στη Μακρινίτσα. Συγκλονιστικά βουβαλίσια λουκάνικα και μπριζόλες σερβίρει ο Οικοπεριηγητής, στο ομώνυμο χωριό Κερκίνη. Τα ψάρια της λίμνης αφθονούν και το μαγείρεμα/ ψήσιμό τους παίρνει… άριστα σε όλα τα χωριά γύρω της.

Περισσότερες βόλτες στις όχθες και τα νερά της Κερκίνης, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Πρέσπες


Από τις πλέον ξακουστές, αλλά και τις ομορφότερες λίμνες επί ελληνικού εδάφους, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, συναποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών: Μια προστατευόμενη περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, σπίτι για αμέτρητα είδη ζώων, πουλιών και ψαριών. Δεκαεπτά παραδοσιακοί οικισμοί γύρω τους προσφέρουν ιδανικό καταφύγιο τις ώρες που η ομορφιά των λιμνών παύει να είναι ορατή –αν δε σκοτείνιαζε, το πιθανότερο είναι ότι δε θα θέλατε να φύγετε από τις όχθες τους.

Ο Άγιος Αχίλλειος, το κατοικημένη νησάκι της Μικρής Πρέσπας, φιλοξενεί τα ερείπια της ομώνυμης βασιλικής του 10ου αιώνα και αξίζει όσο από το χρόνο σας μπορείτε να του αφιερώσετε, για να θαυμάσετε τη λίμνη από μία εντελώς διαφορετική οπτική: εκ των έσω. Για να δείτε τη Μεγάλη Πρέσπα από μέσα, θα ξεκινήσετε για την καθιερωμένη βαρκάδα στα νερά της από τους Ψαράδες, το χωριουδάκι στις όχθες της, και θα καταλήξετε στο λεγόμενο τριεθνές, το σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα των χωρών τις οποίες ενώνει: της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε περισσότερες ιδέες για τις βόλτες σας στις όχθες των Πρεσπών, αλλά και tips για διαμονή και φαγητό, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life εδώ

Λίμνη Δόξα

Αν δεν έχετε περάσει ένα Σαβατοκύριακο στην Ορεινή Κορινθία, το πιθανότερο είναι πως δεν την έχετε καν ακουστά. Σκαρφαλωμένη σε μια από τις κορυφές της Ζήρειας, η μικρούλα Δόξα είναι λιγότερο διάσημη ακόμα και από την γειτόνισσά της, την σχεδόν αποξηραμένη –πλην μυθική– Στυμφαλία. Όσοι, όμως, έχουν περπατήσει στις όχθες της ή τολμήσει τη βουτιά στα νερά της, μιλούν για μία από τις πιο διάφανες λίμνες που είδαν ποτέ.

Καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, πνιγμένη στο ιδιαίτερο πράσινο ενός εξίσου ιδιαίτερου είδους πεύκου, του μαυρόπευκου, και με μια λωρίδα γης να σπάει τη συμμετρία της, η Δόξα ενδείκνυται για ατελείωτα φωτογραφικά sessions, χαλαρωτικούς περιπάτους στον υπέροχο δρόμο που κάνει τον γύρο της ή απλά για ολόκληρα απογεύματα… χαζέματος στη μαγική εικόνα της, που αλλάζει διαρκώς χρώματα όσο περνά η ώρα.

Το μικρό, χιλιοφωτογραφημένο ξωκλήσι που είναι χτισμένο σε αυτό που μοιάζει από μακριά με νησάκι στο κέντρο της –αλλά στην πραγματικότητα είναι το σημείο που καταλήγει η στενή λωρίδα γης που εισχωρεί αυθάδικα στα νερά της– είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Στο μικρό χωριουδάκι δίπλα στη λίμνη, την Αρχαία Φενεό, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης.

Δείτε προτάσεις για φαγητό και διαμονή στα χωριά της Ζήρειας, γύρω από τη λίμνη, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Λίμνη Πλαστήρα

Το όνομά της προδίδει αμέσως ότι πρόκειται για τεχνητή λίμνη. Αλλά ποιος νοιάζεται; Το μαγευτικό της τοπίο απλώνεται σε έκταση 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι διαδρομές που αγκαλιάζουν τις όχθες της είναι παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και των ποδηλατάδων και τα χωριουδάκια που την αγκαλιάζουν ή μοιάζουν να κρέμονται από πάνω της αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για το τέλειο ανοιξιάτικο weekend.

Στις δραστηριότητες που προσφέρει όλο τον χρόνο περιλαμβάνονται canoe kayak στα ήρεμα νερά της, ιππασία και ποδηλατάδες στις όχθες της, mountain bike στο δάσος και ορειβασία στις βουνοπλαγιές που την περιστοιχίζουν.

Περισσότερες πληροφορίες για δραστηριότητες, ιδέες για βόλτες στα γύρω χωριά και προτάσεις για διαμονή και φαγητό γύρω από τη λίμνη, θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Βιστωνίδα


Μπορεί το όνομά της να συνδέθηκε στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών με το προ τριετίας οικονομικό σκάνδαλο, αυτό όμως δεν της στερεί στο ελάχιστο την ομορφιά και την μυστηριακή ατμόσφαιρα που αποπνέει μια συννεφιασμένη ανοιξιάτικη μέρα. Η χαρακτηριστική γαλήνη που περιβάλλει συνήθως τα ακίνητα νερά των λιμνών εκτείνεται στα 42.000 στρέμματα της Βιστωνίδας, στα οποία κατοικούν περισσότερα από τριακόσια είδη πουλιών –από το σύνολο των 442 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Στο κέντρο της λίμνης δεσπόζει το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που, μαζί με το ξύλινο γεφυράκι του, της χαρίζει ένα μέρος της φωτογένειάς της.

Στο σημείο όπου τα νερά της συναντούν το Θρακικό Πέλαγος, ένα γραφικό ψαροχώρι, το Πόρτο Λάγος, προσφέρεται για παράκτιες βόλτες και ακατάσχετη… ψαροφαγία στα ταβερνάκια του. Περιττεύει, μάλλον, να αναφέρουμε ότι η λίμνη αποτελεί παράδεισο για τους απανταχού birdwatchers: στους καλαμιώνες γύρω της συχνάζουν, μεταξύ άλλων, φλαμίνγκο, πελεκάνοι, κορμοράνοι, κύκνοι και ερωδιοί. Η Riverland διοργανώνει ολοήμερες εκδρομές για birdwatching, με επαγγελματίες οδηγούς και κόστος που κυμαίνεται στα 55€ το άτομο.

Περισσότερες ιδέες για περιηγήσεις, φαγητό και διαμονή γύρω από τη Βιστωνίδα, θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life

Καστοριά

Η λίμνη της Καστοριάς δεν είναι απλώς μια ακόμα λίμνη-μέσα-στην-πόλη, αλλά ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος γύρω από τον οποίο κυλά η καθημερινότητα των κατοίκων. «Σπίτι» για 150 διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και αγαπημένη βόλτα ντόπιων και επισκεπτών, η λίμνη εκτείνεται σε 28.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παγώνει τον χειμώνα και αντανακλά τα ανθάκια των δέντρων που την περιβάλλουν την άνοιξη. Οι διαδρομές γύρω της, ειδικά αυτή την εποχή, είναι ο ορισμός της ρομαντζάδας.

Η δε χρωματιστή πόλη που την αγκαλιάζει αποπνέει την ονειρική γαλήνη, την ιστορική συνέχεια και την αδιάσειστη σχέση με τη φύση που μόνο οι χτισμένες στις όχθες λιμνών πόλεις αναδίδουν. Η θέα στη λίμνη είναι πανοραμική από κάθε σχεδόν σημείο, οι βόλτες στα σοκάκια της είναι ταχύρρυθμα μαθήματα τοπικής αρχιτεκτονικής και τα αξιοθέατά της περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα μουσεία και βυζαντινές εκκλησίες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις εβδομήντα.

Διαβάστε περισσότερα για τις βόλτες και τη διαμονή σας στην Καστοριά, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v