Η Αθήνα… υπό σκιά: 12 δροσερά μυστικά

Καφές σε δροσερές αυλές, άραγμα σε καταπράσινα πάρκα, διάβασμα σε αθηναϊκούς κήπους και εξορμήσεις σε κοντινά… δάση. Καλοκαίρι στην Αθήνα δεν σημαίνει μόνο γκρίνια για τον καύσωνα: Προτείνουμε για αντίδοτο, 12 όμορφα και δροσερά μέρη που νικούν τον υδράργυρο. 
Η Αθήνα… υπό σκιά: 12 δροσερά μυστικά
του Γιώργου Κόκουβα

Θα βράσουμε. Θα λιώσουμε απ’ τη ζέστη. Θα μας ψήσει το τσιμέντο της Αθήνας, θα εκραγεί ο υδράργυρος, θα βουτάμε στα σιντριβάνια και θα μπαίνουμε σε supermarket παριστάνοντας ότι ψωνίζουμε για να ανασάνουμε λίγο απολαυστικό αέρα κλιματιστικού. Πολλές προβλέψεις βγαλμένες από τα καζάνια της κόλασης και της ΕΜΥ βιαζόμαστε να κάνουμε όσοι θα βρισκόμαστε κι αυτό το καλοκαίρι «εγκλωβισμένοι» στην Αθήνα, αλλά το να σέρνουμε άσκοπα το καροτσάκι στο supermarket ή να αγκαλιάζουμε τον ανεμιστήρα σαν να είναι ο έρωτας της ζωής μας δεν είναι η λύση στην λατρεία που επιδεικνύει ο υδράργυρος στις αναρριχήσεις. 
Η λύση είναι να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για τον καιρό και τη ζέστη –εκείνη που παρακαλούσαμε να έρθει όταν το Πάσχα έβρεχε καταρρακτωδώς, ορκιζόμενοι πως το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή- και να εκμεταλλευτούμε όσες γωνιές κρύβει αυτή η πόλη, οι οποίες μας προσφέρουν την σκιά τους απλόχερα, χωρίς να μας ζητήσουν το βάρος μας σε χρυσάφι. Εμείς κάνουμε την αρχή, προτείνοντας 12 δροσερά μέρη στην Αθήνα, όπου η σκιά είναι γενναιόδωρη, χωρίς να απαιτεί το ίδιο από το πορτοφόλι μας. 

- Τα πράσινα μυστικά της Αθήνας

*Κτήμα Συγγρού
Πεύκα, έλατα, αμυγδαλιές και καλλιεργήσιμα φυτά που απλώνουν την σκιά τους σε απολαυστικές διαδρομές δεν βρίσκονται παρά μερικά μέτρα μακριά από τη λεωφόρο Κηφισίας. Στο ύψος του ΚΑΤ, εκεί που ο δήμος Αμαρουσίου συναντά αυτόν της Κηφισιάς, κρύβεται ένα πάρκο που λίγοι το γνωρίζουν – μεταξύ τους οι λάτρεις του τρεξίματος και της ποδηλασίας, που βρίσκουν εκεί μια μικρή όαση. Διόρθωση: Μια μεγάλη όαση, καθώς στα περισσότερα από 900 στρέμματά του, το κτήμα Συγγρού χωρά τους πάντες. Το καλοκαίρι, το δάσος της έκτασης είναι ό,τι πρέπει για άραγμα κάτω από τα δέντρα με την παρέα ή με τα πιτσιρίκια.

*Εθνικός κήπος

Πιο κεντρικά δεν γίνεται, αλλά και πιο δροσερά επίσης: Πάρτε την οικογένειά σας, γεμίστε το καλάθι του πινκίκ με ελαφριά σνακ και βρεθείτε σε λίγα λεπτά από το Σύνταγμα στην καρδιά του κήπου. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το δροσερό καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου, όπου θα απολαύσετε τον καφέ ή ένα δροσιστικό ρόφημα κάτω από τα δέντρα, την ώρα που στις παρακείμενες λεωφόρους, οι διερχόμενοι ιδρώνουν ψάχνοντας άσκοπα για μια σκιά. 

*Κήποι Μεγάρου Μουσικής
Εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και εκείνο δεν τον αφήνει ανεκμετάλλευτο: Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι καταπράσινος, και διαθέσιμος για κάθε τάση ρεμβασμού υπό σκιάν μέχρι τη δύση του ήλιου. Ακολουθήστε το δρομάκι που θα βρείτε από την είσοδο επί της Βασιλίσσης Σοφίας και βρεθείτε μπροστά σε μια όμορφη σειρά «υψωμάτων» γρασιδιού, όπου μπορείτε να ξαπλώσετε με συντροφιά ένα βιβλίο – τέτοιες εικόνες, ευτυχώς, δεν συναντάμε πλέον μόνο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά τη δύση του ήλιου, ζωντανεύει το διπλανό καταπράσινο πάρκο, αυτό της Ελεθερίας, όπου οι παρέες φοιτητών, τα κουτάκια μπύρας και τα σακουλάκια από την γνωστή καντίνα της Μαβίλη πολλαπλασιάζονται όσο περνά η ώρα. 

*Λόφος του Στρέφη

Το μικρό αδερφάκι του Λυκαβηττού είναι πιο εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια και βρίσκεται μια ανάσα από την εξαρχειώτικη γειτονιά, αλλά την κοιτάζει αφ’ υψηλού – γι’ αυτό άλλωστε χαίρεται και το αεράκι που του δίνει την δροσιά του. Ανεβείτε από τα σκαλάκια της Καλλιδρομίου, ακολουθήστε τα μονοπάτια και βρεθείτε στην καρδιά του λόφου, εκεί όπου απλώνει τα τραπεζάκια του το μοναδικό καφενείο πάνω στον λόφο, ο περίφημος Εξωστρεφής. Οι παγωμένες μπύρες και το δροσερό ουζάκι σερβίρονται σε λογικές τιμές, ενώ το πράσινο περιβάλλον υπόσχεται πως θα σας μεταφέρει κάπου μακριά από την Αθήνα – παρ’ ότι θα βρίσκεστε στην καρδιά της.

- Καφές υπό σκιάν

*Κεραμείο (Πλαταιών 27, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3464221 και 6932865114)

Μπαίνοντας στο Κεραμείο, σκέφτεσαι πως είναι ό,τι πρέπει για ποτό τα χειμωνιάτικα βράδια, όταν σερβίρει τα οικονομικά ποτά του (περί τα 6€) στον όμορφο εσωτερικό του χώρο. Κι ύστερα, βλέπεις την αυλίτσα του: Όμορφα δέντρα και από κάτω, χτιστά «καναπεδάκια» και τραπέζια που  θυμίζουν παλιό καφενείο και δροσιά που θυμίζει μικρή γωνιά πλατείας χωριού. Με την διαφορά πως εδώ βρισκόμαστε στην καρδιά του Μεταξουργείου, που ντύνει αυτή την κλασική διάθεση με hip πινελιές, αλλά δεν σπεύδει να χρεώσει τον καφέ σε τιμές Κολωνακίου – ήτοι ο freddo cappuccino στα 2,50€. 

*Σέλας (Καλλικράτους, Εξάρχεια)
Ελαφρώς απομακρυσμένο από την πιάτσα της πλατείας Εξαρχείων, το Σέλας στήνει τις πολύχρωμες καρεκλίτσες του σε έναν μικρό πεζόδρομο, κάθετο στην οδό Ερεσσού, που μοιάζει να έχει προσγειωθεί από νησί. Τα χαριτωμένα τραπεζάκια, η χαλαρή διάθεση, η μουσική που μόλις που ακούγεται και τα δέντρα, τα παρτέρια και τα όμορφα μπαλκόνια της γειτονιάς το κάνουν το ιδανικό μέρος για έναν δροσιστικό (και κάτω των 3€) καφέ, που μπορεί να συνοδευτεί με κουβεντούλα, τάβλι και κυριακάτικη εφημερίδα. 

*Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Μόλις μερικές ανάσες από τη βουή της Πανεπιστημίου, κρύβεται η μικρή όαση του Νομισματικού Μουσείου, το οποίο διαθέτει ένα μικρό αλλά χαριτωμένο και σκιερό café που υπόσχεται ακόμη περισσότερες… ανάσες. Ο κήπος του Μουσείου, που αποκτά ολοένα και περισσότερους «θαυμαστές», γίνεται δημοφιλής και για ακόμη έναν λόγο: Οι υπεύθυνοι φροντίζουν να τον «ζωντανεύουν» με live συναυλίες, όπως αυτή που σχεδιάζεται για το βράδυ της 5ης Ιουλίου, με τους Meweathers, που θα γεμίσουν τον χώρο με blues ήχους – ώρα έναρξης στις 21.00 και η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν. 

-Θερινή δροσιά

*Athens Open Air Film Festival
Η αρχή έγινε πέρυσι, όταν στην σινεφίλ ταράτσα της Ταινιοθήκης, ο Κωνσταντίνος Βήτα συνόδευσε μια ταινία του Buster Keaton με πρωτότυπη μουσική, γραμμένη ειδικά για την προβολή. Το Athenw Open Air Film Festival είχε γεννηθεί. Φέτος, η διοργάνωση συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, και δίνει ραντεβού στα πιο δροσερά υπαίθρια σημεία της πόλης, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η πλατεία Αβησσυνίας, και σε όμορφους πεζόδρομους της Κυψέλης και των Πατησίων με δωρεάν προβολές ταινιών, μεταξύ των οποίων ελληνικές ταινίες που διαδραματίζονται στην Αττική. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

*Θερινό σινεμά για πάντα

Φυσικά, η αγάπη μας στο θερινό σινεμά δεν περιορίζεται στις προβολές του παραπάνω Φεστιβάλ. Μπορούμε να απολαύσουμε σπουδαίες ταινίες στην πιο δροσερή εκδοχή τους, στα δημοτικά θερινά όλης της Αττικής, όπου το εισιτήριο ξεκινά από τα 4€, ενώ γίνονται πολλές προσφορές για ζευγάρια, ανέργους και φοιτητές. Δείτε τις προβολές στα δημοτικά θερινά σινεμά, στην στήλη του Κινηματογράφου του in2life, όπου θα βρείτε την χρηστική μηχανή αναζήτησης. 

-Δροσιά… εκτός των τειχών

*Υμηττός
Αν οι νεράιδες τον τιμούσαν για δροσιά και χορό, όπως λέει ο μύθος, εμείς γιατί να πούμε όχι; Η πρόσβαση επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, και σε αυτές τις ώρες, που άλλωστε είναι και εκείνες κατά τις οποίες χρειαζόμαστε μια ανάσα δροσιάς, μπορούμε να διασχίσουμε όμορφα μονοπάτια που περνούν μέσα από το δάσος και καταλήγουν σε σημεία με υπέροχη θέα. Ή πιο απλά, να πιάσουμε ένα από τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια του πικνίκ στο αναψυκτήριο της «Καλοπούλας». Κάτω από τα πεύκα, θα απολαύσετε καφέ (2,20€) ή και μεζεδάκια για την λιγούρα (από 2 ως 7€). Μάθετε όλα τα μυστικά του αττικού βουνού σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life

*Πάρνηθα
Πευκοδάση και παιδιά που παίζουν, η λίμνη Μπελέτσι και παιδιά που ταΐζουν πάπιες και κύκνους, ένας μίνι ζωολογικός κήπος και πολλά καταπράσινα σημεία, όπου μπορείς να ξαπλώσεις στο γρασίδι και να μην σκέφτεσαι τίποτα παρά το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα. Για τους ακόμη πιο βιαστικούς, στην ίδια δραστηριότητα μπορείτε να επιδοθείτε και στο Τατόι, γύρω από τα βασιλικά κτήματα, ενώ αν πεινάσετε, ο δρόμος εύκολα θα σας βγάλει μέχρι το Κατσιμίδι, όπου η κρεατοφαγία μέχρι σκασμού δεν θα σας κοστίσει πάνω από 15€ κατ’ άτομο. Μάθετε περισσότερα για την «αθηναϊκή εξοχή» σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

*Κουβαράς
Στα Μεσόγεια της Αττικής, οι εκπλήξεις είναι αρκετές: Λίγο η δροσιά, λίγα τα ξεχασμένα χωριουδάκια που ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο, το σκηνικό μετά βίας σου θυμίζει πως πριν λίγο βρισκόσουν στην Αθήνα. Το χωριό Κουβαράς είναι μια τέτοια περίπτωση, όπου από το πευκόδασος στην μία μεριά μπορείτε να συνεχίσετε την βόλτα σας μέχρι τα οινοποιεία της περιοχής, για να γνωρίσετε τα μυστικά τους. Λίγα λεπτά οδήγησης μετά, μπορείτε να πάρετε και γεύση από θάλασσα, φτάνοντας στο Πόρτο Ράφτη για παραθαλάσσια βόλτα και καφέ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v