Οθόνη, οθονίτσα μου, είμαι ωραία;

Τι έχουν πάθει όλες αυτές οι πιτσιρίκες και ρωτούν μέσω videos στο YouTube αν είναι όμορφες; Δεν θα έπρεπε να παίζουν με κούκλες; Οι γονείς ανησυχούν και οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και λύσεις.
Οθόνη, οθονίτσα μου, είμαι ωραία;
Τα χρόνια της εφηβείας είναι αναμφίβολα αυτά που μας δημιουργούν τη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία για τον ταιριάζουμε, αν είμαστε μέσα στα πράγματα, εν γένει αν αρέσουμε. Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα απασχολούσαν τους έφηβους ενδόμυχα, όμως δεν είναι λίγα τα κορίτσια που τον τελευταίο καιρό εκφράζουν τις ανησυχίες τους δημόσια, αναρτώντας videos και φωτογραφίες τους στο YouTube και ρωτώντας αγνώστους «Είμαι όμορφη ή άσχημη;»

Στο παρακάτω video, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 4,6 εκατομμύρια views, μία έφηβη, φορώντας ένα αστείο καπέλο, εξηγεί το δίλημμά της «Ήθελα απλά μέσα από ένα τυχαίο video να δω αν ο κόσμος με θεωρεί άσχημη ή όχι, γιατί πολλοί με αποκαλούν άσχημη και με κάνουν να πιστεύω πως είμαι και άσχημη και χοντρή, αλλά από την άλλη οι φίλες μου λένε πως είμαι πολύ όμορφη αλλά δεν τις πιστεύω και τους λέω να σκάσουν γιατί δεν είμαι όμορφη» (δείτε το video).


Τουλάχιστον 114.000 άτομα έχουν σχολιάσει κάτω από το video, ενώ ένα από αυτούς της είπε ότι «δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί αυτό». Κάποιος άλλος της είπε να δοκιμάσει να βάλει make up, ένας τρίτος της απάντησε ευθέως «για να είμαι ειλικρινής, δεν είσαι ούτε όμορφη ούτε άσχημη», ενώ υπήρξαν και πιο σκληρά σχόλια, πολλά εκ των οποίων την κατακρίνουν επειδή πόσταρε ένα τέτοιο video.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό κρούσμα εφηβικής ανασφάλειας στο YouTube. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα ακόμα κορίτσι έθετε το ερώτημα αν είναι άσχημη, ενώ τον Μάιο του 2010 μία έφηβη είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρη ερωτηματολόγιο για την εμφάνισή της, με το οποίο καλούσε τους χρήστες του YouTube να την βαθμολογήσουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για άκρως συμπαθητικά σε εμφάνιση κορίτσια, οπότε γιατί να έχουν τόση ανάγκη για προσοχή;

Η Dr. Susan Abbott, παιδοψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, λέει ότι σκοπός των κοριτσιών είναι να προκαλέσουν το ερωτικό ενδιαφέρον και ότι σίγουρα πρόκειται για παιδιά με σημαντικά θέματα αυτοπεποίθησης. «Αντί να ασχολούνται με πράγματα που έχουν ουσία στην ζωή τους –όπως η κοινωνική τους ζωή και τα μαθήματά τους- επικεντρώνονται στην εμφάνισή τους και στο πώς αυτή κρίνεται από άλλους.»

Η καθηγήτρια στα μέσα ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Pace της Νέας Υόρκης Emilie Zaslow κάνει λόγο για μία ολόκληρη κουλτούρα δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων που έχουν δημιουργήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατηγορεί και την πίεση που ασκούν τόσο η βιομηχανία της ομορφιάς όσο και οι reality εκπομπές, στις οποίες απλοί άνθρωποι γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη διάσημοι. «Τα videos αυτά αποτελούν μία νέα μορφή αυτό-ακρωτηριασμού όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές και ο αυτοτραυματισμός», συμπληρώνει.

Η Dr. Abbott καταλήγει πως μπορεί η ανάγκη για αποδοχή των εφήβων να μην αποτελεί είδηση, όμως οι κακές κριτικές που μπορεί να προέλθουν από την δημοσιοποίηση τέτοιων videos μπορούν πραγματικά να βλάψουν την αυτοπεποίθηση αυτών των κοριτσιών.
Φανταστείτε πόσο πιο σημαντικά πράγματα θα είχαν πετύχει στην ζωή τους όλες αυτές οι κοπέλες και γυναίκες αν δεν ανησυχούσαν τόσο πολύ για την εμφάνισή της και για το αν αρέσουν στους άλλους.

Πηγή: Healthland.time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v