Το "μητρικό ένστικτο" είναι και ανδρική υπόθεση!

Το μητρικό ένστικτο υπάρχει και σαν συναίσθημα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, λέει νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, οι οποίοι εξηγούν τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε -ή να μην θέλουμε- να κάνουμε παιδιά.
Το μητρικό ένστικτο είναι και ανδρική υπόθεση!
Αν κάποια στιγμή νιώσατε την ακαταμάχητη, ανεξήγητη ανάγκη να κάνετε μωρό, μάθετε πως ο λόγος που σας συνέβηκε αυτό είναι επειδή ξύπνησε το μητρικό σας ένστικτο (οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν πλέον την ορολογία «baby fever») και αυτό δεν το λέμε απλά χαριτολογώντας. Νέα έρευνα, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, έδειξε πως πρόκειται για ένα πραγματικό σωματικό και συναισθηματικό φαινόμενο.

Παρόλο που μπορεί να συνδέεται με ένα άλλο φαινόμενο σχετικό με την ανάγκη μιας γυναίκας να κάνει μωρό, γνωστό ως «βιολογικό ρολόι», κατά το οποίο οι γυναίκες συνειδητοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για να μπορέσουν να κάνουν παιδί στενεύουν, η διαφορά του με το "μητρικό" ένστικτο είναι ότι το δεύτερο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε ζευγάρι ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, οι οποίοι, όπως λένε, αναγνώρισαν την αίσθηση αυτή αφού γεννήθηκε το δεύτερο παιδί τους.

Ο Gary και η Sandra Brase ξεκίνησαν με μία επίσημη έρευνα που σκοπό είχε να αποδείξει αν τελικά υπάρχει ή όχι το λεγόμενο μητρικό ένστικτο. Μέσω αυτής έμαθαν πως πρόκειται για ένα αίσθημα που μπορούν να νιώσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αν και η έντασή του κυμαίνεται από άτομο σε άτομο αλλά και από καιρούς εις καιρόν στο ίδιο άτομο. Φυσικά, όπως διευκρινίζει ο ερευνητής ψυχολόγος Gary Brase, κάποιοι άνθρωποι δεν το νιώθουν καν.

Έπειτα το ζευγάρι ανέλυσε τα ευρήματα της έρευνας «μετρώντας» το baby fever με διάφορους τρόπους. Σε μία ερώτηση της έρευνας, για παράδειγμα, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να βάλουν σε σειρά προτεραιότητας το να γίνουν κάποτε διάσημοι, να απολαμβάνουν το σεξ, να γίνουν πλούσιοι και να αποκτήσουν παιδί. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Brase, έδειξαν πως οι γυναίκες έτειναν να τοποθετούν πρώτο στη λίστα το να κάνουν παιδί, ενώ οι άνδρες πάνω από αυτό τοποθέτησαν το να απολαμβάνουν το σεξ.

Γιατί θέλουμε να κάνουμε παιδιά;
Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, τρεις πιθανές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ να κάνουν παιδί: Η κοινωνικοπολιτισμική, η αναπαραγωγική και η προσαρμοστική. Σύμφωνα με την κοινωνικοπολιτισμική, οι άνθρωποι -και δη οι γυναίκες- «εκπολιτίζονται» στο να θέλουν μωρά. «Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι θέλουν να κάνουν παιδιά επειδή πρέπει», λέει ο Brase.

Μεταξύ άλλων, το ζευγάρι ζήτησε από 80 φοιτητές διάφορων ηλικιών να υπολογίσουν πόσο συχνά νιώθουν την επιθυμία να κάνουν παιδιά και μετά τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ που θα υπολόγιζε πόσο ισχυρά συνδέονται με συγκεκριμένους ρόλους των δύο φύλων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κοινωνικοπολιτισμική άποψη δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το πόσο έντονα νιώθουν οι άνθρωποι την ανάγκη να κάνουν παιδιά. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, βάσει του συγκεκριμένου δείγματος, την απέρριψαν.

Μελετώντας την αναπαραγωγική άποψη, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν παιδιά από την ανάγκη τους να αναθρέψουν απογόνους, οι Brase βρήκαν πως ούτε αυτή η θεωρία ισχύει απόλυτα.

Έστρεψαν, λοιπόν, το ενδιαφέρον τους στην προσαρμοστική άποψη, η οποία υποστηρίζει πως το μητρικό ένστικτο είναι ένα συναισθηματικό «σήμα» που υποσυνείδητα ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει κανείς παιδί.

Ελέγχοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι Brase κατέληξαν ότι η θετική έκθεση σε μωρά (όταν δηλαδή κανείς έρχεται συχνά σε επαφή με μωρά που γελάνε, είναι παιχνιδιάρικα και μυρίζουν ωραία) μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στο να θέλουν να κάνουν παιδιά, ενώ η αρνητική έκθεση (σε μωρά που κλαίνε ή μυρίζουν άσχημα) μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ένας ακόμα παράγοντας τον οποίον μελέτησαν είχε να κάνει με τις αναπόφευκτες στερήσεις που φέρνει στη ζωή των ενηλίκων ένα μωρό –λιγότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερα χρήματα και λιγότερη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις όποτε το θέλεις.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι Brase τόνισαν ότι «η επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν παιδιά επηρεάζεται περισσότερο από θετικές και αρνητικές συναναστροφές με μωρά και από τις παραπάνω αλλαγές στην ζωή τους».

Αυτό που δεν μελέτησε το επιστημονικό ζευγάρι σε βάθος είναι το πώς εξελίσσεται η έντονη επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν παιδιά όταν πλέον κάνουν. Παρατήρησαν, όμως, ότι η μέση επιθυμία των γυναικών μειώθηκε αφού έγιναν μαμάδες, ενώ των ανδρών αυξήθηκε. Όπως ο ίδιος ο Brase σημείωσε, «παρατήρησα και πώς άλλαξε η δική μου επιθυμία όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Τα μωρά πλέον μου φαίνονταν πιο ελκυστικά και ήθελα περισσότερο από πριν να τα κρατάω αγκαλιά».

Πιθανώς οι γυναίκες, συνειδητοποιώντας το τεράστιο έργο που απαιτεί η ανατροφή ενός μωρού, να γίνονται σταδιακά πιο ρεαλίστριες, συμπλήρωσε η Sandra Brase.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v