ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Συγκατοίκηση: (Όχι) μόνος στο σπίτι

Μόνοι στο σπίτι ή συγκάτοικοι στην τρέλα; Ανεξαρτησία ή παρέα; Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά της συγκατοίκησης και βρείτε την χρυσή τομή, για να αποφύγετε τα σύννεφα πάνω από το καινούριο φοιτητικό σας σπίτι.

Συγκατοίκηση: (Όχι) μόνος στο σπίτι

του Γιώργου Κόκουβα

Να συγκατοικεί κανείς ή να μη συγκατοικεί;
Ιδού η σεξπηρική απορία των περισσότερων φρεσκοεισαχθέντων σε κάποια σχολή της χώρας μας, που ετοιμάζονται να απομακρυνθούν από την πατρική στέγη και να στήσουν την δική τους. Θέλετε πλήρη ανεξαρτησία ή να την μοιραστείτε με κάποιον άλλο; Να μαζεύετε μόνοι σας τα συσσωρευμένα κουτιά delivery ή με παρέα;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Η συγκατοίκηση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, την οποία θα πάρετε ακολουθώντας τις προσταγές του χαρακτήρα σας. Για να ζυγίσετε καλύτερα την απόφασή σας, συγκεντρώσαμε τα υπέρ και τα κατά της φοιτητικής συγκατοίκησης, τις εμπειρίες παθόντων και τους τρόπους με τους οποίους θα βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο για να «μοιράσετε την μοναξιά στα δύο».

Τα συν της συγκατοίκησης

*Μοναξιά τέλος
Ακόμη κι αν δεν είστε οι πιο στενοί φίλοι με τον συγκάτοικό σας, όταν θα χρειαστείτε κάποιον άμεσα για μια συμβουλή, όταν θα θελήσετε να δείτε με παρέα μια καλή ταινία, όταν θα πλήξετε θανάσιμα στο δωμάτιό σας, κάποιος θα βρίσκεται εκεί για να σπάσετε την ανία.
*Χρέος τέλος
Έχουμε και λέμε: Το ενοίκιο μοιράζεται στα δύο –αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ψάξετε για ένα αρκετά μεγάλο σπίτι χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά, οι λογαριασμοί, τα κοινόχρηστα, τα ψώνια του supermarket, η σύνδεση στο internet μοιράζονται επίσης στα δύο. Το μαγείρεμα για δύο (αν θυμάστε προς τα πού πέφτει η φοιτητική σας κουζίνα) είναι επίσης οικονομικότερο.
*Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο
Δεν υπάρχει πιο βολικό πράγμα από έναν συγκάτοικο, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να λείψετε για μια εβδομάδα και κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς που λήγουν, να ποτίσει τα λουλούδια με τα οποία αποφασίσατε να κάνετε το μπαλκόνι σας πιο όμορφο, να προσέχει το κατοικίδιό σας, να σας ανοίξει αν έχετε χάσει τα κλειδιά σας… Φυσικά, εκ των ων ουκ άνευ είναι το σιγύρισμα και η καθαριότητα που δεν θα χρειάζεται να επωμίζεστε εξ ολοκλήρου εσείς – ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους ιώσεων, που όχι μόνο δεν θα μπορείτε να εκπληρώσετε το μερίδιό σας στις υποχρεώσεις, αλλά θα χρειάζεστε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο ή κάποιον απλώς για να… γκρινιάξετε.
*Σε περίπτωση που η συγκατοίκηση είναι θηλυκή υπόθεση, στα υπέρ προσθέστε τον διπλασιασμό της γκαρνταρόμπας και των αξεσουάρ που θα μπορείτε να δανείζεστε (εν γνώσει πάντα της συγκατοίκου), ενώ αν είναι ανδρική υπόθεση, θα έχετε κάποιον για να ανταγωνιστείτε στα videogames.

Τα πλην της συγκατοίκησης

*Πού πήγε η ιδιωτικότητα;
Ως φοιτητής/φοιτήτρια, ετοιμάζεστε να ζήσετε την ξέγνοιαστη ζωή που όλοι αναφέρουν ως την καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Αυτό περικλείει τους έρωτες, τις νυχτερινές επισκέψεις φίλων στο σπίτι, την άνεση της αδαμιαίας περιβολής στον χώρο σας και όσα δεν μπορούσατε να κάνετε στο οικογενειακό, πάντα πολυπληθές σπίτι σας. Δυστυχώς, η παρουσία ενός συγκατοίκου απαιτεί λίγο νερό στο κρασί της ελευθερίας σας, καθώς πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα πως όχι μόνο θα πρέπει να ενημερώνετε για τις κινήσεις σας, αλλά πως τις ίδιες ατασθαλίες θα επιθυμεί να επιχειρήσει και η αντίθετη πλευρά.
*Συγκατοικώ σημαίνει ρισκάρω
Το ρίσκο αφενός ενυπάρχει στις οικονομικές υποχρεώσεις του διαμερίσματος, καθώς μπορεί ο συγκάτοικος να αποδειχθεί υπέρ του δέοντος σπάταλος ή… μπαταξής και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη καταβολή του μεριδίου του στους λογαριασμούς και στο ενοίκιο, κάτι που επηρεάζει άμεσα και εσάς.
Από την άλλη, με έναν συγκάτοικο ρισκάρετε πάντα την πνευματική σας… νιρβάνα, καθώς αναπόφευκτα, θα υπάρξουν καβγάδες, φωνές, σιωπές και σε αυτή την «ευέξαπτη» περίοδο της ζωής σας δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί κλίμα «πολέμου» στο σπίτι.
*Ήμασταν φίλοι μέχρι που…
Σωστά, μέχρι που αποφασίσατε να συγκατοικήσετε. Άλλο ένα ρίσκο στην συγκατοίκηση είναι η απομυθοποίηση της προσωπικότητας ενός φίλου και η αναπόφευκτες αλλαγές στο ρου της φιλίας σας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κανόνα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να γνωρίσετε κι άλλες πτυχές του/της φίλου/ης σας που δεν ξέρατε πως είχε.
*«Καθαρές» συμφωνίες
Η καθαριότητα είναι σημαντική παράμετρος υγιούς συγκατοίκησης. Προσοχή όμως, να μην πέσετε στα δύο άκρα: Σε θιασώτη της σχολής «Monica Geller» που θα τρέχει με τα σουβέρ και το ξεσκονόπανο πίσω από κάθε σας βήμα ή σε υπέρμαχο των hippies που κάνει ντους κάθε πρώτη του μήνα και πλένει πιάτα μόνο τα δίσεκτα έτη.

Ας μιλήσει η πείρα…

«Είμαι κατά της συγκατοίκησης», μας λέει ο Βασίλης, φοιτητής στο Αγρίνιο, όπου και μένει μόνος του, «κυρίως γιατί τα δύο άτομα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια σωστή και ήρεμη συμβίωση», συμπληρώνει πετώντας στο τραπέζι το «καλό χαρτί» όσων αντιπαθούν την ιδέα της συγκατοίκησης: Την φασαρία. Όπως σημειώνει ο Βασίλης, κάποια στιγμή θα χρειαστεί ο ένας από τους δύο να διαβάσει για την εξεταστική ενώ ο άλλος θα προτιμήσει να ακούσει τον νέο δίσκο του αγαπημένου του metal συγκροτήματος στο τέρμα της έντασης. Οποιοσδήποτε από τους δύο κι αν είστε, θα μείνετε εξίσου δυσαρεστημένοι.

Ο Κώστας, 22 ετών από την Θεσσαλονίκη, που έχει ζήσει και τις δύο πλευρές, διαφωνεί. «Έχω μείνει μόνος μου για δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη και έχω μοιραστεί ένα διαμέρισμα με έξι ακόμη άτομα στο εξωτερικό όταν συμμετείχα σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και μπορώ να πω ότι και οι δύο καταστάσεις είχαν τα καλά τους. Ακόμη κι όταν μαλώναμε με τους υπόλοιπους έξι για θέματα καθαριότητας και φασαρίας, οι καβγάδες κατέληγαν σε γέλια και μετά πηγαίναμε μαζί για ποτό», θυμάται.

«Ο μοναδικός λόγος που θα συγκατοικούσα θα ήταν καθαρά οικονομικός», λέει ο Βασίλης, που υπογραμμίζει πως πρώτα θα εξαντλούσε τα περιθώρια να βρει ένα καλό και οικονομικό σπίτι για να ζει μόνος του. Με αριθμούς μιλάει ο Κώστας, που αναφέρει πως μόνος του πλήρωνε ενοίκιο 350 ευρώ για την γκαρσονιέρα του, την ίδια στιγμή που δύο φίλοι του που συγκατοικούσαν πλήρωναν από 200 ευρώ ο καθένας και έμεναν σε τριάρι.

Πώς θα βρείτε συγκάτοικο

*Από τους ήδη γνωστούς και φίλους σας που εισάχθηκαν σε σχολή της ίδιας πόλης και ερευνούν το ζήτημα «συγκατοίκηση». Κάντε ένα post στο Facebook για να βολιδοσκοπήσετε προθέσεις, αν φυσικά δεν έχετε ενδοιασμούς να… απορρίπτετε ευγενικά όσους δεν θέλετε για συγκατοίκους.
*Αφήνοντας μια αγγελία στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολής σας και των κεντρικών κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι αναζητούν το «άλλο μισό» του σπιτιού τους στα ίδια μέρη.
*Μέσω ιστοσελίδων όπως το Slando.gr όπου μπορείτε να απαντήσετε σε αγγελίες που ζητούν συγκάτοικο ή να αναρτήσετε την δική σας.
*Φυσικά, μπορείτε να αφήσετε την προσωπική σας αγγελία στο κάτω μέρος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, και, ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί ο ιδανικός συγκάτοικός σας να είναι αναγνώστης του in2life.

Τα tips της καλής συγκατοίκησης

- Συζητήστε και ξεκαθαρίστε εξ αρχής με τον συγκάτοικό σας τις προσδοκίες σας από αυτόν, τις συνήθειές σας, τα πράγματα που με δυσκολία ανέχεστε, για να έχετε ορίσει από νωρίς το πλαίσιο της συγκατοίκησης.
- Μείνετε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας για να αξιώνετε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
- Αφιερώστε χρόνο στον συγκάτοικό σας για να τον μάθετε καλύτερα. Δείτε μαζί ταινίες, συζητήστε, καλέστε τον όταν βγαίνετε έξω με δικούς σας φίλους για να αναπτυχθεί η χημεία μεταξύ σας.
- Να είστε έτοιμοι για συμβιβασμούς. Κάποιο βράδυ θα χρειαστεί να μείνετε κάπου αλλού, μιας και ο συγκάτοικός σας θα έχει δώσει το σύνθημα ότι… χρειάζεται το σπίτι για προσωπική υπόθεση, ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να κάνει κι εκείνος αντίστοιχα για εσάς.
- Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του συγκατοίκου και μην προσβάλετε τις προσωπικές του συνήθειες.
- Διακοσμήστε από κοινού τους κοινόχρηστους χώρους του διαμερίσματός σας, ώστε να νιώθετε και οι δύο εξίσου οικεία σε αυτούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v