Φθινοπωρινή ανανέωση σπιτιού… to «fall» in love with

Βάφουμε το σπίτι μας στο κίτρινο της μιμόζας, απλώνουμε αφράτα χαλάκια από οικολογικό βαμβάκι, το στολίζουμε με χρήσιμα αξεσουάρ από φυσικό ξύλο και σκορπάμε στις μαλακές επιφάνειες πολυτελή μαξιλαράκια. Υποδεχόμαστε έτσι την πρώτη φθινοπωρινή βροχή με περισσότερο κέφι.
Φθινοπωρινή ανανέωση σπιτιού… to «fall» in love with
Η εποχή των πιο ζεστών χρωμάτων μόλις ξεκίνησε. Το δροσερό φθινοπωρινό αεράκι φέρνει αισθήματα μελαγχολίας αλλά και ανακούφισης μετά από ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι και ο καλύτερος τρόπος να αφεθούμε στις αναμνήσεις των διακοπών και να καθυστερήσουμε τον χειμώνα που έρχεται είναι μεταμορφώνοντας το σπίτι μας σε ένα ζεστό, γαλήνιο καταφύγιο που θα μας ξεκουράζει και θα μας χαλαρώνει μετά από μία αγχωτική μέρα στην δουλειά.

Και επειδή οι (οικονομικές) συνθήκες (ειδικά μετά τα έξοδα των διακοπών) δεν επιτρέπουν μεγαλόπνοα σχέδια για ριζική επαναφορά στο σπίτι μας, το οποίο επιδιώκουμε να μετατρέψουμε σε ιδιωτικό παράδεισο, οι προτάσεις μας προσαρμόζονται με τους καιρούς και υπόσχονται το καλύτερο αποτέλεσμα με το λιγότερο κόστος. Έτσι, οι τάσεις της εσωτερικής διακόσμησης για το Φθινόπωρο 2009 επικεντρώνονται σε ζωντανά αλλά και σοφιστικέ χρώματα (καφέ, πορτοκαλί και κίτρινο –όλα οικολογικά) με εκλεκτά μικροέπιπλα που θα δώσουν λάμψη αλλά και έναν κλασικό, μπαρόκ αέρα στο σπίτι μας. Ο φωτισμός προσαρμόζεται στους φθινοπωρινούς τόνους, τα υφάσματα βαραίνουν λίγο και το κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας αποπνέει έναν αέρα φυσικής δροσιάς. Πιο συγκεκριμένα:

Επιστροφή στην κουζίνα
Αρκετά με τις ταβέρνες και τα καλοκαιρινά γεύματα στο μπαλκόνι. Η κουζίνα του σπιτιού μας παίρνει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η μαγειρική γίνεται ξανά το χόμπι μας και τα φρούτα επιβάλλονται ως μέρος των κύριων γευμάτων μας. Έτσι, από τις βασικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα μας είναι νέες κουρτίνες σε κίτρινο ή ανοιχτό πράσινο χρώμα που θα δημιουργεί ιδανικό φωτισμό στον χώρο, ή στόρια στο φυσικό χρώμα του δρύινου ξύλου (θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε εξαιρετικές τιμές στα IKEA). Απλώστε στο τραπέζι ένα εμπριμέ τραπεζομάντηλο με αντίστοιχα χρώματα (βρήκαμε ένα πανέμορφο καρό τραπεζομάντηλο στο on-line κατάστημα Zara Home) και διακοσμήστε το με ένα μεγάλο μπολ γεμάτο εποχιακά φρούτα που θα είναι πάντα εκεί για να σας ανοίγουν την όρεξη (βρήκαμε ένα τέτοιο μπολ-σαλατιέρα στο on-line κατάστημα MUJI, δείτε εδώ). Τέλος, για ακόμα πιο «ζεστή» αίσθηση μπορείτε να τοποθετήσετε στο πάτωμα της κουζίνας, μπροστά από το νεροχύτη ένα υφασμάτινο χαλάκι σε γήινα χρώματα (όπως αυτό που βρήκαμε στο Zara Home).

Μονοχρωμία στο μπάνιο
Η τάση φέτος για την διακόσμηση του μπάνιου είναι αυτή που θυμίζει ξενοδοχείο: Η μονοτονία στο χρώμα, το οποίο δε μπορεί παρά να είναι γήινο με επίκεντρο το ξύλο, δίνει μία αίσθηση καθαριότητας και πολυτέλειας. Τοποθετήστε, λοιπόν, κεραμικά αξεσουάρ μπάνιου σε γήινες αποχρώσεις (βρήκαμε ένα όμορφο σετ από το οn-line κατάστημα Andreadis, δείτε εδώ), μία υφασμάτινη καφέ, μονόχρωμη κουρτίνα για την μπανιέρα (θα την βρείτε στο on-line κατάστημα Zara Home, δείτε εδώ) και ένα ασορτί καφέ χαλάκι (και αυτό από το Zara Home, δείτε εδώ), ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά υπέροχα αρωματικά κεριά σε κομβικά σημεία του μπάνιου (π.χ. γύρω από την μπανιέρα) –τα αρώματα βανίλιας και κακάο για το μπάνιο είναι ιδανικά, και μπορείτε να τα αγοράσετε on-line από το Avalon Golden Storeεδώ. Για ακόμα πιο έντονη αίσθηση πολυτέλειας και καθαρότητας επιλέξτε λευκές ή κρεμ πετσέτες και μπουρνούζια (μπορείτε να τα αγοράσετε on-line από το MUJI ή από το Zara Home).

Μεθυστικό καθιστικό
Κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί με βάση το καφέ είναι οι αποχρώσεις που θα δώσουν φέτος ένα ζεστό, φθινοπωρινό χρώμα στο καθιστικό σας. Αν, ωστόσο, αποφασίσετε να βάψετε κάποιους τοίχους φέτος το φθινόπωρο λάβετε υπ’όψιν τις προτάσεις της παγκοσμίου φήμης εταιρίας χρωμάτων που για φέτος προτείνει το χρώμα της μιμόζας (δείτε εδώ), χρώμα που θα δούμε και στις περισσότερες συλλογές ενδυμάτων. Πρόκειται, σύμφωνα με τους διακοσμητές, για ένα χρώμα πιο ζεστό από το κίτρινο που δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ελπίδας και σιγουριάς. Αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε ένα καινούργιο έπιπλο στο καθιστικό σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σκαμπό με μαξιλαράκι ή ένα υποπόδιο για τον καναπέ σας. Πρόκειται για μία από τις νέες τάσεις διακόσμησης που θα προσδώσουν έναν glamorous χαρακτήρα στο καθιστικό σας (πάρτε μια ιδέα εδώ). Στα πλαίσια της φθινοπωρινής ανανέωσης, τοποθετήστε μερικά εμπριμέ μαξιλάρια στον μονόχρωμο καναπέ σας ή αν αυτός είναι εμπριμέ, ρίξτε πάνω του ριχτάρια σε βαθύ κόκκινο χρώμα (όμορφα φθινοπωρινά μαξιλάρια θα βρείτε στο Zara Home, εμείς επιλέξαμε αυτό, ενώ εντυπωσιακά ριχτάρια σε διάφορα χρώματα και μεγέθη θα βρείτε στο La Redoute)
Τέλος, ένα ζεστό, αφράτο χαλί σε γήινα χρώματα (ιδανικά φτιαγμένο από βαμβάκι και οικολογικό μαλλί, όπως αυτό που βρήκαμε στο MUJI) ή ένα δερμάτινο από φυσικό υλικό (όπως αυτό που βρήκαμε στο Zara Home) και μερικά κεριά με άρωμα λεβάντας θα δημιουργήσουν την πιο ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα (αγοράστε τα από το Feng Shui House ή από το MUJI).

Κρεβατοκάμαρα για να καμαρώνεις
Εδώ πλέον μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πραγματικό παράδεισο χαλάρωσης. Με καινούργια λευκά αλλά γυαλιστερά σεντόνια που θα σας χαρίσουν μία αίσθηση πολυτέλειας (επισκεφθείτε τα καταστήματα Aivatidis για τεράστια ποικιλία), απαλές και αφράτες μάλλινες κουβερτούλες (όπως αυτή που βρήκαμε στο on-line κατάστημα Zara Home ή στο on-line κατάστημα MUJI) και μεγάλα, πολυτελή μαξιλάρια για το κρεβάτι σας (δείτε αυτά από το Zara Home). Κατά τα άλλα ρίξτε δύο μικρά μοβ χαλάκια στις δύο πλευρές του κρεβατιού (θα βρείτε τέτοια στο Homad, από 267 ευρώ –δείτε εδώ) και ασορτί κουρτίνες (η μεγαλύτερη ποικιλία μόνο στον Χυτήρογλου, δείτε εδώ), ενώ αν το budget σας το επιτρέπει μία καλή ιδέα ανανέωσης είναι να ανανεώσετε τα φωτιστικά του πορτατίφ σας είτε με νέα καπέλα σε γήινα χρώματα ή με καινούργια από φυσικό ξύλο, που είναι και η τελευταία λέξη της μόδας στους εσωτερικούς χώρους (μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στο κατάστημα Bellino, στο Notos Home, δείτε εδώ).

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v