Μένουμε Αθήνα: 10 καλές περιοχές με λίγα

Ρωτάμε τους ειδικούς και μας συστήνουν πέντε περιοχές κοντά και πέντε μακριά από το κέντρο της Αθήνας που δεν φανταζόμαστε ότι συνδυάζουν ωραίο περιβάλλον και πολύ χαμηλές τιμές για αγορά ακινήτου.
Μένουμε Αθήνα: 10 καλές περιοχές με λίγα
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί να ακούμε από παντού ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει και ότι διανύουμε περίοδο μεγάλων ευκαιριών για όσους ονειρεύονται να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, ωστόσο στις «καλές» περιοχές της Αττικής -τις παραδοσιακά ακριβές δηλαδή- κάτι τέτοιο απέχει ακόμα πολύ από την πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε ένα σπίτι σε μία περιοχή με πράσινο, ελεύθερους χώρους, σχετικά ήσυχη, σε σημείο εύκολα προσβάσιμο και το οποίο θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται με λογικό κόστος. Ακούγεται αδύνατο; Όχι αν ψάξουμε στις σωστές περιοχές.

Μία βασική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί σε όσους αναζητούν σπίτι στην Αθήνα και το budget τους είναι περιορισμένο είναι να ψάξουν στις «φθηνές» γειτονιές. Πρόκειται για τις περιοχές στις οποίες οι τιμές πέφτουν κάτω από 2.000 ευρώ/τετραγωνικό, ακόμη και στα νεόδμητα σπίτια. Στατιστικές μελέτες που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2006 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδειξαν ότι οι περιοχές με μέση προσφερόμενη τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο από 2.000 ευρώ/τ.μ. και κάτω είναι αυτές που ανήκουν στις Ζώνες Α και ΣΤ της Αττικής, ενώ λίγο παραπάνω κυμαίνονται οι τιμές στις Ζώνες Δ και Ζ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές:
Ζώνη Α:
Άγιος Αρτέμιος, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός, Γουδί, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κεραμεικός, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λόφος Σκουζέ, Μεταξουργείο, Μετς, Νεάπολη, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πεδίον του Άρεως, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Βάθης, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Κολιάτσου, Πολύγωνο, Σεπόλια, Σταθμός Λαρίσης.

Ζώνη ΣΤ: Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πέραμα, Ταύρος.

Και για τις περιοχές:
Ζώνη Δ:
Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Ζεφύρι, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι.

Ζώνη Ζ: Αρτέμιδα, Ελευσίνα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Μαρκόπουλο, Σαλαμίνα, Σπάτα, Ωρωπός.

Επιπλέον, λένε οι ειδικοί, είναι σημαντικό να αναζητήσετε περιοχές με μεγάλη προσφορά –ο νόμος προσφοράς-ζήτησης θα διαμορφώσει και εκεί τις τιμές προς τα κάτω, ενώ θα έχετε μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τελευταία στοιχειά, παραδείγματος χάριν, στην Δυτική Αττική (Ζώνη Δ) εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες σημαντικές μειώσεις τιμών τόσο στα ακίνητα προς πώληση όσο και σε αυτά προς ενοικίαση.

Τρίτον, ισχύει σε μεγάλο βαθμό ότι όσο απομακρύνεστε από το κέντρο της Αθήνας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε οικονομικότερα σπίτια. Πώς συνδυάζονται, όμως, όλα τα παραπάνω με την έννοια «καλή» περιοχή;

Τι λένε οι μεσίτες;
Απευθυνθήκαμε στην κ. Μίνα Βουβονικολού, συνιδιοκτήτρια της μεσιτικής εταιρίας Intercasa, η οποία, καταρχήν συμβουλεύει τους μέλλοντες αγοραστές να μην απορρίψουν αβλεπτί τις περιοχές που φοβούνται πως είναι ακριβές. Για παράδειγμα, την Βάρη, η οποία είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή με πολλά νέα σπίτια που πωλούνται σε πολύ λογικές τιμές, καθώς και την Ηλιούπολη, στην οποία μπορεί κανείς πολύ εύκολα να βρει διαμέρισμα, ακόμα και καινούργιο, με κόστος περί τα 1.700 ευρώ/τ.μ.

Στις περιοχές αυτές οι μέσες τιμές ενοικίων είναι αναλογικά υψηλότερες και κυμαίνονται στα 900 ευρώ στην περίπτωση της Βάρης και στα 600 με 700 ευρώ στην περίπτωση της Ηλιούπολης.

Για κάποιον που θέλει να μείνει κοντά στο κέντρο της Αθήνας, λέει η κ. Βουβονικολού, θα πρέπει να ψάξει κυρίως στα δυτικά προάστια για καλές τιμές –εκεί υπάρχουν και πολλές παλιές μονοκατοικίες που συχνά πωλούνται φθηνά. Το Αιγάλεω είναι μία καλή πρόταση, καθώς είναι πλέον πολύ εύκολα προσβάσιμο χάρη στον σταθμό του μετρό, ενώ διαθέτει πολλά φτηνά και ωραία σπίτια. Εκεί μπορεί κανείς εύκολα να βρει και οικονομικά διαμερίσματα για ενοικίαση, με 400 και 500 ευρώ.

Επίσης, ο Κορυδαλλός είναι μία περιοχή με εξαιρετικό κλίμα, η οποία προσφέρει ελεύθερους χώρους, χάρη στις πλατείες που έχει. Στον Άνω Κορυδαλλό μπορεί κανείς να βρει οικόπεδα για να χτίσει σπίτι σε πολύ χαμηλές τιμές και μάλιστα με πολύ καλή θέα, ενώ εκεί υπάρχουν και αρκετές νεόδμητες πολυκατοικίες. Στα 500 με 600 ευρώ κυμαίνονται κατά μέσο όρο τα ενοίκια στην περιοχή.

Τέλος, αναφερόμενη στις πολύ κεντρικές συνοικίες, το Μεταξουργείο δείχνει μία σταδιακή αναβάθμιση, με την δημιουργία κάποιων πολύ μοντέρνων lofts, όμως ακόμα χρειάζεται αρκετός καιρός για να χαρακτηριστεί η περιοχή ελκυστική, καθώς υπάρχουν έντονα προβλήματα εγκληματικότητας. Δυσανάλογα υψηλά είναι τα ενοίκια στην περιοχή, τα οποία κυμαίνονται από 300 έως 500 ευρώ. Επιπλέον, η περιοχή Κυπριάδου, στα σύνορα Γαλατσίου και τέρμα Πατησίων, παρουσιάζει ενδιαφέρον, χάρη στις πλατείες της που προσφέρουν πράσινο και ελεύθερους χώρους. Εκεί τα ενοίκια κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 400 έως 600 ευρώ.

Ωστόσο, οι λιγότερο γνωστές αλλά πολύ ωραίες και οικονομικές περιοχές βρίσκονται, σύμφωνα με την ειδικό, λίγο έξω από την Αθήνα:

-Γλυκά Νερά: Περιοχή στην οποία μπορεί κανείς να βρει φθηνά σπίτια -κυρίως μονοκατοικίες- αρκεί να προσέξει την περιοχή όπου συγκεντρώνονται πολλοί πυλώνες της ΔΕΗ. (Μέση τιμή ενοικίου: 600 με 700 ευρώ).

-Αρτέμιδα - Λούτσα: Και στις δύο αυτές περιοχές υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Εκεί μπορεί κανείς να βρει οικόπεδο στο οποίο να χτίσει ένα μικρό σπίτι και να πληρώσει συνολικά λιγότερα από 400.000 ευρώ. Εκεί μπορεί να βρει κανείς παλιές μονοκατοικίες σε πραγματικά χαμηλές τιμές, ενώ και οι τιμές των νεόδμητων κυμαίνονται στα 2.000 ευρώ/τ.μ. (Μέση τιμή ενοικίου: 500 ευρώ).

-Κάντζα: Μία ακόμα περιοχή με πολύ μεγάλη ζήτηση τον τελευταίο καιρό, λόγω του σταθμού του Προαστιακού που λειτουργεί εκεί, στην οποία μπορεί κανείς να βρει μεζονέτες που κυμαίνονται στα 2.000 με 2.500 ευρώ/τ.μ. (Καθώς στην περιοχή πλειοψηφούν οι μεγάλες μονοκατοικίες, τα ενοίκια «ανεβαίνουν» από 1.500 έως 2.000 ευρώ).

-Καπανδρίτι: Πρόκειται για μία καθαρά οικιστική περιοχή, γεμάτη πράσινο, στην οποία μπορεί κανείς να βρει μεγάλα οικόπεδα με μονοκατοικίες σε τιμές… διαμερίσματος. Η πρόσβαση χάρη στην Εθνική και την Αττική Οδό είναι πλέον αρκετά εύκολη. (Μέση τιμή ενοικίου διαμερίσματος: 400 ευρώ - Μέση τιμή μονοκατοικίας: 2.000 ευρώ).

-Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο: Για κάποιον που έχει την δυνατότητα να απομακρυνθεί αρκετά από την Αθήνα οι περιοχές αυτές έχουν το προνόμιο να βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα και να διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους. Ενδεικτικά, στα Καλύβια Αττικής πωλείται αυτή τη στιγμή μεζονέτα 129 τ.μ. με 230.000 ευρώ. Το δε Λαύριο, το οποίο αναδείχτηκε πλέον ως κεντρικό λιμάνι για τις δυτικές Κυκλάδες και στο οποίο πρόκειται σύντομα να φτάσει ο Προαστιακός διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλή οικιστική ανάπτυξη με χαμηλές ακόμα τιμές. (Μέση τιμή ενοικίου στο Λαύριο: 500 ευρώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v