ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ο καλός γείτονας στην… έρευνα φαίνεται

Το 83% των ανθρώπων θα βοηθούσε έναν γείτονα σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών, δανείζοντάς του χρήματα, βοηθώντας τον να βρει δουλειά ή κάνοντας baby sitting στα παιδιά του, ακόμη κι αν δεν γνώριζε το όνομά του, λέει νέα έρευνα.

Ο καλός γείτονας στην… έρευνα φαίνεται

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την διάθεση να βοηθήσουν τον γείτονά τους στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Η φασαρία, όμως, τα παιδιά που ουρλιάζουν και τα κατοικίδια παραμένουν υψηλά στην λίστα των ενοχλήσεων.

Σε αυτά τα ευρήματα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17.000 Αμερικανούς. Το 83% εξ αυτών απάντησε πως θα βοηθούσαν έναν γείτονα που το είχε ανάγκη, είτε αυτό αφορούσε το να τον βοηθήσουν να βρει δουλειά, να κάνουν babysitting στα παιδιά του ή ακόμα και να του δανείσουν χρήματα.

«Αυτό αποδεικνύει πως όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, όπως στην περίπτωση μιας φυσικής ή μιας οικονομικής καταστροφής, οι άνθρωποι αναζητούν την κοινωνική υποστήριξη προτίστως σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο Καθηγητής Keith Hampton του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Η Kay Riordan, κάτοικος της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε στην έρευνα πως τα παιδιά των γειτόνων της έμειναν στο σπίτι της για δύο μήνες, όταν εκείνοι χρειάστηκε να μετακομίσουν στη Βόρεια Καρολίνα για να βρουν δουλειά. «Έφευγαν με βάρκα την ελπίδα. Δεν υπήρχε λόγος να ξεριζωθούν τα παιδιά, τουλάχιστον όχι αν δεν βρισκόταν κάτι μόνιμο, κι έτσι προσφερθήκαμε» εξηγεί η ίδια.

Το 10% των ερωτηθέντων συμφωνεί μαζί της και επαυξάνει, πως θα φιλοξενούσε έναν γείτονα για μικρό χρονικό διάστημα αν αντιμετώπιζε δυσκολίες. Με την ανεργία των ΗΠΑ στο 9,2% η συγκεκριμένη βοήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια.

Το 45% των ερωτηθέντων θα βοηθούσε έναν γείτονα να ψάξει για δουλειά, το 15% θα του δάνειε χρήματα, το 44% θα του μαγείρευε και το 32% θα έκανε babysitting για να τον βοηθήσει να μειώσει τα έξοδα φροντίδας των παιδιών.

«Διαβάζοντας τρομακτικές ειδήσεις για την οικονομία καθημερινά, είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσεις μια φοβισμένη προσέγγιση της ζωής και να μην συνειδητοποιείς ότι η βοήθεια βρίσκεται δίπλα σου» δήλωσε στο Reuters ο David Beigie, εκπρόσωπος τύπου της ασφαλιστικής εταιρείας State Farm, για λογαριασμό της οποίας διεξήχθη η έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όμως, κάνουν λόγο και για παράπονα με τους γείτονες, σε ποσοστό 66% όσον αφορά τους κατοίκους των πόλεων, και 54% όσον αφορά εκείνους της υπαίθρου. Το 33% αυτών των παραπόνων αφορούσε άτακτα παιδιά και κατοικίδια, ενώ ακολουθούσε η φασαρία.

Μόνο ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι ξέρει τα ονόματα των περισσότερων ή όλων των γειτόνων του.

Πηγή: Reuters.com
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μία είναι η απόδειξη του «μπορώ»: το «κάνω»"

Marie von Ebner-Eschenbach, Γερμανίδα γνωμικογράφος

 • 1640 - Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ' τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
  1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
  1913 - Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
  1988 - H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν
  2002 - Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v