Οι έρευνες που… δεν μας είπαν τίποτα

Οι άνδρες αποσυντονίζονται δίπλα σε μια όμορφη γυναίκα. Οι γυναίκες χαίρονται όταν κάνουν σεξ. Οι παντρεμένοι βαριούνται. Και άλλες μεγάλες αλήθειες που δεν χρειαζόμασταν την επιστήμη να μας τις επιβεβαιώσει.
Οι έρευνες που… δεν μας είπαν τίποτα
Εσείς, θα πιστεύατε ποτέ πως οι ρομαντικές κομεντί δεν είναι βγαλμένες από την ζωή; Ή ότι, μετά τα επτά χρόνια γάμου, επέρχεται στη σχέση η πλήξη που σκοτώνει τον έρωτα; Ευτυχώς που έχουμε τους επιστήμονες –και τους ευεργέτες που χρηματοδοτούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα– για να δίνουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σε τέτοια δύσκολα θέματα. Ιδού έξι εντυπωσιακά παραδείγματα του τι κάνει η επιστήμη στα διαλείμματα των ερευνών για τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι άνδρες αποσυντονίζονται όταν αλληλεπιδρούν με γυναίκες
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Νορβηγίας ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να μας πουν πως οι άνδρες συμμετέχοντες στα πειράματά τους δυσκολεύτηκαν να εκτελέσουν νοητικές εργασίες αμέσως μετά την συναναστροφή τους με μέλη του αντίθετου φύλου. Φημολογείται ότι στα επόμενα σχέδιά τους είναι να ερευνήσουν το φλέγον ζήτημα αν στα κοτόπουλα αρέσει να τους κόβουν το κεφάλι.

Οι άνδρες αποσυντονίζονται ακόμη και όταν απλώς κοιτούν μια όμορφη γυναίκα
Μία έρευνα δεν είναι ποτέ αρκετή. Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Valencia στην Ισπανία, που πήγαν την προηγούμενη έρευνα ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας 84 άνδρες να λύσουν ένα Sudoku δίπλα σε μια πολύ όμορφη γυναίκα. Το αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες αγχώθηκαν τόσο, που τα επίπεδα της κορτιζόλης έφτασαν τα αντίστοιχα ενός ανθρώπου που κάνει ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο.

Οι γυναίκες είναι «σαν τα γραμματόσημα»
Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Virginia και του Harvard ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια έρευνα που άλλαξε τα δεδομένα της επιστήμης όπως την ξέραμε. Είστε έτοιμοι; «Οι γυναίκες ελκύονται περισσότερο από άνδρες που δεν ενδιαφέρονται για εκείνες». Θυμάστε, τότε στο Νηπιαγωγείο που το παίζατε αδιάφοροι απέναντι στο κοριτσάκι που σας άρεσε, και το κόλπο έπιανε; Η επιστήμη έρχεται, τρεις δεκαετίες μετά, να επιβεβαιώσει πόσο δίκιο είχατε. Για την ιστορία, η έρευνα βασίστηκε στις αλληλεπιδράσεις των προφίλ στο Facebook.

Οι παντρεμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να βαρεθούν
Ένας ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Stony Brook μελέτησε τη συμπεριφορά ζευγαριών που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πλήξη κάνει την εμφάνισή της μετά από επτά χρόνια συζυγικής ευτυχίας. Και η απορία μας είναι: χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας επιβεβαιώσει αυτό που οι σεναριογράφοι των sitcoms λένε εδώ και δεκαετίες;

Οι ρομαντικές κομεντί θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους στις ανθρώπινες σχέσεις
Μην περιμένετε άδικα. Στην πραγματική ζωή δεν είναι πολύ πιθανό μια σούπερ διάσημη ηθοποιός με τα χαρακτηριστικά της Julia Roberts να εμφανιστεί μια μέρα στο ταπεινό βιβλιοπωλείο σας και να σας ερωτευτεί τρελά. Λυπούμαστε που σας απογοητεύουμε, αλλά σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε δημοσκόπηση που έγινε σε χίλιους Αυστραλούς. Ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ρομαντικές κομεντί θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: την έρευνα χρηματοδότησε η Warner Home Video, σε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια αυτοκαταστροφής.

Το σπέρμα μειώνει την κατάθλιψη
Η έρευνα που έχει γίνει εξώφυλλο στα περισσότερα περιοδικά του κόσμου από το 2002 οπότε και πρωτοδημοσιεύτηκε μέχρι σήμερα, μας είπε βασικά ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ είναι χαρούμενες. Έκανε, δηλαδή, απλά την δημοφιλέστερη πανανθρώπινη αλήθεια λίγο πιο συγκεκριμένη, ισχυριζόμενη ότι το σπέρμα είναι το νέο Prozac. Ευχαριστούμε, ερευνητές του State University της Νέας Υόρκης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v