Είναι η μίμηση στη φύση μας;

Ψυχολογικά πειράματα με το «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η υποσυνείδητη μίμηση των κινήσεων του αντιπάλου μας είναι πολύ συνηθέστερο φαινόμενο απ’ ότι νομίζαμε.
Είναι η μίμηση στη φύση μας;
Το «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» καταλήγει σε ισοπαλία πολύ περισσότερες φορές απ’ όσες θα περιμέναμε βάσει πιθανοτήτων, επειδή οι άνθρωποι υποσυνείδητα μιμούνται τις κινήσεις του αντιπάλου τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας έρευνας.

Αν οι πιθανότητες ήταν ο μοναδικός παράγοντας, τότε το ένα τρίτο των παιχνιδιών θα κατέληγαν σε ισοπαλία –δηλαδή και με τους δύο παίκτες να κάνουν με τα χέρια τους το ίδιο σχήμα. Στην πραγματικότητα, όμως, η ισοπαλία είναι το συνηθέστερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πειράματα των ψυχολόγων στο University College του Λονδίνου, οι οποίοι ζήτησαν από τους εθελοντές να παίξουν δύο διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού: μία με τα μάτια και των δύο παικτών δεμένα με μαντήλι, και μία με δεμένα τα μάτια μόνο τους ενός εκ των δύο παικτών.

Στην πρώτη περίπτωση, το ποσοστό της ισοπαλίας ήταν 33,3%, ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος των πιθανοτήτων, ενώ στην δεύτερη ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο 36,3%.

Οι νικητές του παιχνιδιού θα κέρδιζαν χρηματικό έπαθλο, αλλά ενώ προσπαθούσαν να κερδίσουν, πολλές φορές δεν μπορούσαν να αποφύγουν το να μιμηθούν τις κινήσεις του αντιπάλου τους.

"Η μίμηση είναι υποσυνείδητη"

Ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, Richard Cook, εξηγεί ότι η μίμηση είναι βαθιά ριζωμένη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Από την στιγμή που γεννιόμαστε, εκτιθέμεθα συχνά σε καταστάσεις όπου η εκτέλεση μιας ενέργειας είναι αποτέλεσμα της οπτικής επαφής με την ίδια ενέργεια. Οι γονείς, για παράδειγμα, φαίνεται ότι ασυναίσθητα μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου των νεογέννητων παιδιών τους –το χαμόγελο, το βγάλσιμο της γλώσσας και πάει λέγοντας. Θα έχετε παρατηρήσει πώς σε μια αίθουσα αναμονής δεν είναι ασυνήθιστο αν κάποιος αρχίσει να χτυπά νευρικά το πόδι του στο πάτωμα, να το κάνουν ασυναίσθητα και οι άλλοι γύρω του» εξηγεί.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι οι μιμητικές κινήσεις γίνονται γρηγορότερα από τις ελεγχόμενες, επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι οι πρώτες είναι υποσυνείδητες. «Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνει το ότι η μίμηση είναι συχνά “αυτόματη” υπό την έννοια ότι είναι δύσκολο να την σταματήσουμε» κατέληξε.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v