Έρευνα: Οι σπουδές επηρεάζουν τα οικονομικά των ζευγαριών

Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ωφελούνται οικονομικά από την συγκατοίκηση εκτός γάμου, ενώ εκείνοι της δευτεροβάθμιας ωφελούνται περισσότερο από τον γάμο. Παράξενο; Ερευνητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξηγούν γιατί.
Έρευνα: Οι σπουδές επηρεάζουν τα οικονομικά των ζευγαριών
Ετοιμάζεστε να μετακομίσετε με τον/ την σύντροφό σας, και σκέφτεστε πως θα δείτε τους λογαριασμούς σας να μειώνονται στο μισό; Δεν είναι βέβαιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η μείωση των εξόδων που συνεπάγεται η συγκατοίκηση εξαρτάται τόσο από το αν η συγκατοίκηση πραγματοποιείται εντός ή εκτός γάμου, όσο και από τις σπουδές σας. Ναι, κι όμως.

Ενώ οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συγκατοικούν έχουν υψηλότερο κοινό εισόδημα από εκείνους που είναι παντρεμένοι ή ζουν μόνοι τους, το αντίθετο ισχύει για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: τα ανύπαντρα ζευγάρια που συζούν έχουν χαμηλότερο εισόδημα (της τάξης των 46.540 δολαρίων) από τα παντρεμένα (56.800 δολάρια) και ακολουθούν όσοι μένουν μόνοι (45.033).

Οι ερευνητές δίνουν μια σειρά εξηγήσεων σε αυτό το φαινόμενο:
- Τα ζευγάρια αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά αν συζούσαν απ’ ότι αν ήταν παντρεμένοι. Ήταν, επίσης, πολύ πιθανότερο και οι δύο γονείς να δουλεύουν.

- Τα ζευγάρια αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συζούσαν ήταν πιθανότερο να έχουν παιδιά σε σχέση με τα παντρεμένα ζευγάρια αποφοίτων πανεπιστημίων.

- Τα ζευγάρια με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν πιθανότερο να παντρευτούν μέσα σε τρία χρόνια από την μετακόμιση σε κοινό σπίτι σε σχέση με τα ζευγάρια αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βέβαια, ίσως δεν είναι η οικογενειακή κατάσταση που κάνει την διαφορά. Όπως λέει ο κοινωνιολόγος Andy Cherlin, δεν είναι ότι ο γάμος κάνει πλουσιότερος τους λιγότερο μορφωμένους, είναι ότι εκείνοι περιμένουν μέχρι να γίνουν πλουσιότεροι για να παντρευτούν, σε σχέση με τους περισσότερο μορφωμένους.

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για την συγκατοίκηση. Μόλις το ένα τρίτο όλων των ζευγαριών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως τα οικονομικά έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απόφαση να συγκατοικήσουν, ενώ οι απαντήσεις δεν διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσης των ερωτηθέντων.

Πηγή: Time.com
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v