Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το νόημα του sex

Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες από την εποχή του Δαρβίνου: Ποιο είναι το νόημα του σεξ; Πλέον βρίσκει απάντηση στον τρόπο που γονιμοποιούνται τα… σκουλήκια!
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το νόημα του sex
Τα ζώα αναπαράγονται ανά δύο όχι μόνο επειδή με αυτόν τρόπο μπορούν να κλωνοποιήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και επειδή έτσι μπορούν να διώξουν τα παράσιτα, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξελικτική θεωρία ότι η ανάμειξη δύο γονιδιωμάτων δημιουργεί απόγονο με νέο γενετικό υλικό, το οποίο μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις παρασίτων.

Η «σταυρωτή» γονιμοποίηση βοηθά τα είδη να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στον μάχη τους με τα παράσιτα, τα οποία πάντα εξελίσσονται έτσι ώστε να επιτεθούν στα είδη και να τα μολύνουν. Οι βιολόγοι περιγράφουν την διαδικασία αυτή ως «Αγώνας δρόμου με την Κόκκινη Βασίλισσα», αναφερόμενοι στον χαρακτήρα, από το βιβλίο του Lewis Carroll, ο οποίος λέει στην Αλίκη «χρειάζεται να τρέξεις όσο ταχύτερα μπορείς για να μείνεις στο ίδιο μέρος».

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Indiana, ανάλυσε τι συμβαίνει με δύο διαφορετικούς τύπους σκουληκιών, αυτών που αναπαράγονται μόνο όταν ζευγαρώνουν με άλλα σκουλήκια και αυτών που μπορούν μόνο να κλωνοποιήσουν τους εαυτούς τους. Αφού τα εξέθεσαν σε βλαβερά βακτήρια, τα σκουλήκια που αναπαράχθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής επιβίωσαν κανονικότατα, ενώ τα ασεξουαλικά πέθαναν ταχύτατα.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Curtis Lively, αναφέρει σχετικά: «η Υπόθεση της Κόκκινης Βασίλισσας προβλέπει ότι το σεξ θα πρέπει να επιτρέπει στους μετέχοντες να διαφεύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης από παράσιτα, ενώ η αυτό-γονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης». Και καταλήγει ότι «ο συνεξελικτικός αγώνας ανάμεσα στους μετέχοντες και τα παράσιτά τους θα μπορούσε να εξηγήσει την επιβίωση των αρσενικών».

Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v