ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Το κλαψούρισμα βλάπτει σοβαρά τα νεύρα

Αν κάθε φορά που ακούτε ένα μωρό να κλαψουρίζει σας έρχεται στο νου ο Ηρώδης, μην νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας. Επιστημονικά -πλέον- αποδεδειγμένα, το κλαψούρισμα είναι ο πιο εκνευριστικός ήχος.

Το κλαψούρισμα βλάπτει σοβαρά τα νεύρα

Όχι ότι χρειαζόμασταν επιστημονικές αποδείξεις για να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα το κλαψούρισμα των μωρών αποτελεί έναν από τους πιο εκνευριστικούς ήχους - ακόμα και από αυτόν.

Για την ακρίβεια, το παιδικό κλαψούρισμα είναι πιο εκνευριστικό κι από τον πιο οξύ ήχο ενός πριονιού, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες για να μελετήσουν την ανθρώπινη ανοχή σε διάφορους ήχους, ζήτησαν από δείγμα ανθρώπων να λύσουν μαθηματικά προβλήματα αρχικά σε ήσυχο περιβάλλον και στη συνέχεια υπό την επιρροή διαφόρων ήχων: ενώ ακούνε "μπεμπεκίστηκα" ή κλαψουρίσματα ή ήχους από εργαλεία.
 
Για να σιγουρευτούν μάλιστα ότι δεν είναι οι λέξεις που τους αποσπούν την προσοχή αλλά ο ήχος καθ’ αυτός, κατέγραψαν τις ομιλίες σε ξένη γλώσσα.

Τα αποτελέσματα; Το κλαψούρισμα απέσπασε την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο ήχο. “Κάνεις΄λιγότερη δουλειά και την κάνεις χειρότερα, όταν ακούς κάποιον να κλαψουρίζει”, δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας, Rosemarie Sokol Chang. “Δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, όλοι συγχύζονται το ίδιο”. Παραδόξως μάλιστα οι άλλοι ήχοι δεν έκαναν καμία διαφορά στη μαθηματική ικανότητα των συμμετεχόντων.

Πιθανότατα κάτι τέτοιο να οφείλεται στο γεγονός ότι το κλαψούρισμα είναι άκρως αποτελεσματικό στο να προσελκύει την προσοχή. Παρ’όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να το αγνοεί. «Δεδομένου ότι αυτό (το κλαψούρισμα) είναι το πιο "παραμελημένο" από τους υπόλοιπους ήχους, τα αποτελέσματα (της έρευνας) δείχνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πάνω στην δομή και την αποτελεσματικότητά του», γράφει η επιστημονική ομάδα στην Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology.

Πηγή: Times

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v