10 tips για καλοκαιρινή οικονομία

Δροσιστείτε με λιγότερα, βουτήξτε δωρεάν στις πιο καθαρές παραλίες της Αττικής και μάθετε με ποιον τρόπο θα κάνετε φέτος πιο οικονομικές διακοπές από ποτέ, σε δέκα -επιπλέον- tips για οικονομία.
10 tips για καλοκαιρινή οικονομία
της Έλενας Μπούλια

Μήνα με τον μήνα, μέρα τη μέρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων υποχρεώνεται να κάνει ακόμα περισσότερη οικονομία. Πρόσφατη έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της εταιρίας Nielsen, μάλιστα, έδειξε ότι το 94% των Ελλήνων έχει αναγκαστεί να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες λόγω κρίσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 66% των καταναλωτών έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ καθόλου σχεδόν δεν έχουν αλλάξει τα έξοδα των γονιών για τα παιδιά τους.

Το συμπλήρωμα του δεύτερου τριμήνου του έτους βρίσκει τους Έλληνες σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, καθώς τόσο η αύξηση της θερμοκρασίας όσο και οι επικείμενες καλοκαιρινές διακοπές μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερα έξοδα. Για αγορές καταναλωτικών ειδών, βέβαια, ούτε λόγος –όλοι σχεδόν περιμένουν την έναρξη των εκπτώσεων προκειμένου να αποκτήσουν κάτι καινούργιο.

Η όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία τείνει να γίνει δεύτερη φύση μας και το καλοκαίρι. Δείτε, λοιπόν, τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο τα έξοδά μας.

*Δροσιά που δεν «καίει»: Τα έξοδα θέρμανσης του Χειμώνα γίνονται το καλοκαίρι έξοδα δροσιάς και -κακά τα ψέματα- πραγματική δροσιά στο σπίτι μόνο με κλιματιστικό επιτυγχάνεται. Αν βρίσκεστε προ της αγοράς νέου κλιματιστικού μην σκεφτείτε να επιλέξετε κάτι άλλο πέρα από inverter (τεχνολογία που επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση με την μεγαλύτερη οικονομία) και με ενεργειακή κλάση Α ή Α+. Οι τιμές των εν λόγω κλιματιστικών συγκριτικά με τα άλλα, κλάσεων από Β και μετά, είναι σχετικά υψηλότερες, όμως μακροπρόθεσμα θα έχετε περισσότερη οικονομία στο ρεύμα –καθώς και περιορισμένη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.

Αν πάλι η αγορά κλιματιστικού αποτελεί δυσβάσταχτο έξοδο αυτή τη στιγμή για εσάς, δείτε εδώ πώς θα δροσίσετε το σπίτι σας με τον πιο οικονομικό τρόπο.

*Shopping πριν τις διακοπές: Κοιτάτε την οθόνη σα να βλέπετε εξωγήινο; «Ποιο shopping;» αναρωτιέστε. Κάνετε υπομονή μερικές ακόμα ημέρες, καθώς οι θερινές εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές και, μάλιστα, να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες. Εναλλακτικά, επισκεφθείτε online καταστήματα του εξωτερικού, τα οποία αυτές τις μέρες ξεκινούν τις εκπτώσεις τους που πολλές φορές ξεπερνούν το -50%. Δείτε τα αγαπημένα μας online shops του εξωτερικού εδώ.

*Η ανεργία θέλει καλοπέραση: Αν ανήκετε στο 16% του πληθυσμού υπό την ιδιότητα «άνεργος», ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με αμέτρητες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν αρκετά μειωμένες τιμές στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, εφόσον τους δείξετε την κάρτα ανεργίας σας. Πρόκειται για επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, εκπαίδευσης, τηλεφωνίας, εστίασης, τροφίμων-ποτών, υγείας-φαρμάκων-καλλυντικών, ηλεκτρικών ειδών, λιανεμπορίου-e-shops, τουρισμού-ξενοδοχείων. Δείτε την πλήρη λίστα των εταιριών εδώ.

*Ραντεβού στο… μπαλκόνι: Η έξοδος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει «είδος πολυτελείας» -κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη στροφή στην μαγειρική. Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, όμως, η αλήθεια είναι ότι δε μας χωράει το σπίτι! Βουρ στο μπαλκόνι, λοιπόν. Τοποθετήστε κάποια έπιπλα με μαξιλαράκια (στο Praktiker θα βρείτε πλαστικές καρέκλες με 7 ευρώ και με επιπλέον 7 ευρώ θα βρείτε εμπριμέ μαξιλαράκια, ενώ με 20 ευρώ θα βρείτε πολυθρόνα σκηνοθέτη σε διάφορα χρώματα. Επίσης, διατίθεται και μεγάλη ποικιλία σε τραπέζια σε τιμές που ξεκινούν από 18 ευρώ), προμηθευτείτε κεριά κιτρονέλλας που θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά (οι τιμές τους στα Jumbo ξεκινούν από 1 ευρώ) και… ζητήστε από την παρέα να βάλει τα ποτά.

*Τα -τσάμπα- μπάνια του λαού: Για εσάς που οι διακοπές μακριά από το κλεινόν άστυ φαντάζουν όνειρο θερινό, δεν είναι λίγες οι παραλίες της Αττικής που θα μπορούσαν να γίνουν το στέκι σας φέτος το καλοκαίρι. Συνδυάστε ποιότητα και οικονομία και επιλέξτε ανάμεσα σε αυτές που δεν έχουν εισιτήριο αλλά κέρδισαν φέτος γαλάζια σημαία: Μαύρο Λιθάρι, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Πούντα Ζέζα στο Λαύριο και Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη.

Και φυσικά, μην προχωρήσετε σε καμία αγορά αν δεν ρίξετε πρώτα μια ματιά στις εκατοντάδες προσφορές που «παίζουν» καθημερινά στα 21 sites προσφορών που πρόσφατα συγκεντρώσαμε στο εξής άρθρο.

Οικονομία και στις διακοπές
*Επιστροφή στη φύση
: Η μακράν οικονομικότερη διαμονή στις διακοπές είναι το ελεύθερο camping –ok, μετά ίσως από την διαμονή σε εξοχικό σπίτι φίλων ή συγγενών. Τα βασικά πού θα χρειαστείτε είναι μία σκηνή και ένα φουσκωτό στρώμα (με τρόμπα) για να κοιμάστε πιο αναπαυτικά –ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες σας, χρήσιμα θα σας φανούν και ένας μαύρος σάκος νερού για να ξεπλένεστε, κάποιο φακός, γκαζάκι ή σέικερ. Βέβαια, το ελεύθερο camping θεωρείται παράνομη δραστηριότητα, η οποία τιμωρείται με αυτόφορο και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η αστυνομία «κάνει τα στραβά μάτια» -μάθετε περισσότερα εδώ.

Αν, πάντως, διστάζετε ή δεν θεωρείτε τον εαυτό σας αρκούντως «χύμα» για τόση… ελευθερία, στα οργανωμένα camping της χώρας δεν θα πληρώνετε περισσότερα από 25 με 30 ευρώ ημερησίως για δύο άτομα με σκηνή και αυτοκίνητο (περισσότερες πληροφορίες σε περσινό άρθρο για οργανωμένα camping). Μεγάλο προσόν των οργανωμένων camping είναι η παροχή κουζίνας, όπου μπορείτε να ετοιμάσετε τα γεύματά σας και έτσι να γλυτώσετε χρήματα από ταβέρνες και εστιατόρια –άλλωστε, πόσα σουβλάκια να φάει κανείς;

*Ξενοδοχεία φθηνότερα: Θα τα βρείτε μέσω του Booking.com, καθώς αμέτρητα ξενοδοχεία -κάθε κατηγορίας- σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν κατά καιρούς πολύ μειωμένες τιμές για όσους κάνουν κράτηση μέσω του εν λόγω site. Στα περισσότερα από αυτά, για να κάνετε κράτηση, χρειάζεστε απλά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας.

*Κοινωνικός τουρισμός: Μην λησμονήσετε, ωστόσο, να ρίξετε μια ματιά και στα φετινά προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς δελτία δικαιούνται άτομα (ή οικογένειες) με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολλές άλλες ομάδες εργαζομένων και συνταξιούχων –διαβάστε ποιοι λεπτομερώς δικαιούνται δελτία εδώ. Οι αιτήσεις, βέβαια, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από 15 Φεβρουαρίου, όμως δεν αποκλείεται να έχουν μείνει ακόμα πολλά καταλύματα διαθέσιμα.

*Εκτελούνται μεταφοραί: Και πώς θα πάτε στον προορισμό που σας ενδιαφέρει; Ή πιο σωστά, ποιος προορισμός συμφέρει για να πάτε με το οικονομικότερο δυνατό μέσο; Δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο -πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο- για Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ηράκλειο εδώ. Επιπλέον, πριν βιαστείτε να κλείσετε εισιτήρια μέσω του site κάποιας εταιρίας (ακτοπλοϊκής ή αεροπορικής), επισκεφθείτε πρώτα travel sites όπως το Viva.gr, το airtickets.gr και το travelplanet24.com, στα οποία θα βρείτε σχετικά πιο μειωμένες τιμές, καθώς και πολλές προσφορές.

*Δύο ή τέσσερις ρόδες: Είναι αυτονόητο πως πριν ξεκινήσετε για το οδικό ταξίδι σας θα πρέπει να γεμίσετε το ρεζερβουάρ με βενζίνη από την πόλη στην οποία βρίσκεστε και όχι από βενζινάδικα της περιφέρειας, στα οποία οι τιμές πλησιάζουν τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Πώς θα βρείτε τα φθηνότερα βενζινάδικα της πόλης; Είτε μέσω του Fuel Prices, είτε στέλνοντας δωρεάν γραπτό μήνυμα στο 54151 –και οι δύο είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι θα κοιτάξετε τα λάστιχα του αυτοκινήτου και θα φροντίσετε να έχουν την προβλεπόμενη πίεση αέρα (σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου), γιατί τα ξεφούσκωτα λάστιχα επιβαρύνουν την κατανάλωση.

Τέλος, για να εξοικονομήσετε χρήματα από μεταφορές στην περιοχή που θα βρεθείτε για διακοπές, πάρτε μαζί σας τα ποδήλατά σας! Φορτώστε τα στο αυτοκίνητο και απολαύστε τις βόλτες σας με τον πιο διασκεδαστικό -και οικονομικό- τρόπο.

Δείτε περισσότερα tips για οικονομία στα ταξίδια εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v