50 (απίθανοι) τρόποι για να κάνετε οικονομία

Σβήσαμε τα φώτα, κόψαμε τα delivery και βάλαμε το carpooling στη ζωή μας, αλλά το ταμείο εξακολουθεί να είναι μείον. Τώρα περνάμε σε πιο δραστικές λύσεις, κι εφευρίσκουμε άλλους πενήντα τρόπους για να κάνουμε οικονομία.
50 (απίθανοι) τρόποι για να κάνετε οικονομία
της Ηρώς Κουνάδη

«Όλα αυτά τα κάναμε και πριν τη μείωση μισθών. Κάτι άλλο δεν υπάρχει;» σχολίαζε αναγνώστρια του in2life πριν από λίγους μήνες, στο κομμάτι “50 tips και tricks για οικονομία”. Φυσικά και υπάρχει. Πάντα θα υπάρχει. Αρκεί να βάλουμε στην άκρη το νεοελληνικό σύνδρομο «έχω (και το δείχνω) άρα υπάρχω» –που όλοι λίγο πολύ κουβαλάμε– και να σκεφτούμε λίγο, ή πολύ, πρακτικά.

Μετά από ώρες brainstorming, συζητήσεων επί συζητήσεων, ελαφρού κοκκινίσματος, χοντρού δουλέματος («τι; το κάνεις αυτό;») και τρελού γέλιου, το in2life παρουσιάζει άλλους πενήντα, λίγο πιο extreme, τρόπους για να κάνουμε οικονομία.

Τι θέλει η φτώχια;
* Εγγραφείτε σε όλα τα sites προσφορών (Golden Deals, Groupon, Tsoonami, Live my City, Scrootz Deals) ή απλά στο Tsibato.gr που τα συγκεντρώνει καθημερινά όλα και διαβάζετε ευλαβικά τα newsletter τους καθημερινά, ώστε να προλαβαίνετε τις προσφορές για φαγητό, περιποίηση, εξόδους κλπ. Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.
* Ενημερωθείτε από τον δήμο σας για δωρεάν ή οικονομικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και σεμινάρια, τα οποία θα σας γλιτώσουν από τη συνδρομή των αντίστοιχων ιδιωτικών.
* Γραφτείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη ή οργανώστε ανταλλαγές με τους βιβλιοφάγους φίλους σας, για να δανείζεστε αντί να αγοράζετε τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε.
* Κάντε το ίδιο με τα DVD που όλοι έχετε στοιβάξει από τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Τα «σκουπίδια» του ενός μπορεί να είναι το αριστούργημα της έβδομης τέχνης για τον άλλο.
* Ζητήστε άδεια σε περιόδους off season (π.χ. Νοέμβριο, Μάρτιο, Ιούνιο) και απολαύστε προνομιακές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Αν δεν μπορείτε να πάτε διακοπές εκτός Χριστουγέννων/ Πάσχα/ Καλοκαιριού, προτιμήστε off season μέρη: βουνά το καλοκαίρι, νησιά τα Χριστούγεννα, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς γενικώς.
* Συμπεριλάβετε το Athens Daily Secret στα bookmarks του υπολογιστή σας, και ανακαλύψτε κρυμμένα πάρκα για πικ-νικ, οικονομικές «τρύπες» για φαγητό και ποτό στην πόλη, και δωρεάν βόλτες.
* Φτιάξτε μόνοι σας δώρα για τους φίλους σας. Κορνίζες με φωτογραφίες από προηγούμενες διακοπές σας, T-shirts με patchworks από παλιά ρούχα σας, αξεσουάρ από αντικείμενα όπως κουμπιά, κλωστές, παλιές καρφίτσες κλπ. Είναι πιο προσωπικά και σαφώς πιο πρωτότυπα.
* Ξεκινήστε ένα blog για ένα θέμα που κατέχετε καλά –π.χ. κριτικές εστιατορίων/ θεάτρου/ ταινιών– προβάλλετέ το στα social networks, βάλτε τους φίλους σας να κάνουν ντόρο ώστε να φτάσει κάποια στιγμή στα αυτιά των free press. Όταν έχετε τις υποτυπώδεις περγαμηνές που απαιτούνται, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και ζητήστε προσκλήσεις –ή ημερομηνίες δημοσιογραφικών προβολών, σε ό,τι αφορά τις ταινίες– για να δείτε, π.χ., την παράσταση και να γράψετε κριτική. Κρατήστε την υπόσχεσή σας, για να κρατήσετε και τις περγαμηνές σας. (Σημείωση: η κριτική δεν χρειάζεται να είναι εγκωμιαστική. Αρκεί να είναι η –καλογραμμένη– γνώμη σας).
* Βγείτε για ποτό νωρίς, για να εκμεταλλευτείτε τα happy hours των bar. Ξεκινήστε από τα δοκιμασμένα: Santa Botella (6€ όλα τα κοκτέιλ μέχρι τις 21.00), Blink (6€ μέχρι τις 22.00), Circus (6,5€ από τις 18.00 μέχρι τις 20.00).

Στο φτωχικό μας…
* Βάλτε πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία (είναι και οικολογικό) και σε πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αναμιγνύετε πολλά χρώματα, ώστε να το χρησιμοποιείτε λιγότερο.
* Αν τα κουφώματα στο σπίτι δεν είναι νέου τύπου, μονώστε πόρτες και παράθυρα με αεροστόπ. Είναι πάμφθηνα, και σας γλιτώνουν από τεράστια σπατάλη ενέργειας για να ζεστάνετε ένα δωμάτιο στο οποίο ο εξωτερικός αέρας εισβάλλει χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.
* Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα.
* Ανοίξτε το κάθε φύλλο του ρολού κουζίνας στη μέση, για να διπλασιάσετε την διάρκειά του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα φύλλα είναι πολύ πιο απορροφητικά απ’ όσο χρειάζεστε για τις περισσότερες χρήσεις τους.
* Αγοράστε τα χαρτικά από τα super market τύπου Dia, Lidl κλπ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε κορυφαίας ποιότητας χαρτί υγείας ή ρολό κουζίνας.
* Μην περικόψετε, όμως, το budget των απορρυπαντικών: θα πληρώνετε τα μισά, αλλά θα χρειάζεστε τη διπλή ποσότητα για να καθαρίσετε, οπότε θα ξοδεύετε τελικά τα ίδια –ίσως και λίγα παραπάνω– χρήματα.
* Τα βράδια που θέλετε ατμόσφαιρα στο σπίτι, αφήστε τα κεριά στην κατάψυξη για μία ώρα πριν τα ανάψετε. Θα χρειαστούν διπλάσιο χρόνο για να λιώσουν. Σβήνοντας τα φώτα κάνετε και οικονομία στο ρεύμα.
* Μην χρησιμοποιείτε δύο φακελάκια για δύο κούπες τσάι που ετοιμάζετε ταυτόχρονα: ένα μόνο στο μπρίκι ή τον βραστήρα όπου ζεσταίνετε το νερό αρκεί. Σε extreme περιπτώσεις οικονομίας, μπορείτε να φυλάξετε το χρησιμοποιημένο φακελάκι σας στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσετε και δεύτερη φορά.
* Φτιάξτε σφουγγαράκια για την κουζίνα, αλλά και για απολέπιση, με τα τούλια από τις μπομπονιέρες των φίλων σας, και τις συσκευασίες δώρων.
* Μην πετάτε το χρησιμοποιημένο αλουμινόχαρτο. Εννιά φορές στις δέκα –αν δεν έχετε καταφέρει να το στραπατσάρετε τόσο ώστε να αχρηστευτεί– μπορείτε να το πλύνετε και να το ξαναχρησιμοποιήσετε.
* Κλείστε το φούρνο, τα μάτια της κουζίνας και το σίδερο λίγα λεπτά πριν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε –ούτως ή άλλως, παραμένουν ζεστά και καταναλώνουν ενέργεια για αρκετή ώρα αφότου τα κλείσετε.
* Αν έχετε τζάκι, μαζέψτε κουκουνάρια στην επόμενη βόλτα σας στην εξοχή, για να εξοικονομήσετε προσάναμμα, αλλά και παλέτες, κλαδάκια, πεταμένα ξύλα κλπ από οικοδομές και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην Αθήνα, για να μην αγοράζετε υπερτιμημένα –και γεμάτα υγρασία– ξύλα.
* Μαζέψτε το νερό της βροχής σε ένα βαρέλι –ή έναν μεγάλο πλαστικό σκουπιδοτενεκέ– και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα λουλούδια ή να πλύνετε τα πιάτα.

Μπανάκι μανάκι
* Τοποθετήστε ένα τούβλο στο καζανάκι, για να μειώσετε το νερό που αποθηκεύει και σπαταλά σε κάθε τράβηγμα.
* Επενδύστε περί τα 50 ευρώ σε ένα νέο καζανάκι που σας επιτρέπει με ειδικό κουμπί να επιλέξετε αν θα το «τραβήξετε» μισό ή ολόκληρο (και γλιτώστε το κόστος του ανωτέρου τούβλου).
* Χρησιμοποιήστε το νερό που τρέχει όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας, μαζεύοντάς το π.χ. σε μία λεκάνη, για να το ρίξετε στην τουαλέτα.
* Η φτηνή κρέμα σώματος θα κάνει εξίσου καλή δουλειά με την κρέμα μαλλιών που μόλις τελείωσε, ή που δεν φτάνει για ένα λούσιμο.
* Μην πετάτε την τελευταία φλοίδα του σαπουνιού που έχει λιώσει: ενώστε την με το καινούριο, για να κρατήσει περισσότερο.
* Κόψτε τα σωληνάρια που περιέχουν, για παράδειγμα, υγρό make up, οδοντόπαστα, κρέμα μαλλιών κλπ με ψαλίδι στη μέση. Θα εκπλαγείτε από το πόσο περιεχόμενο πετάτε κάθε φορά, νομίζοντας ότι η συσκευασία έχει αδειάσει.
* Προτιμήστε το σαπούνι από το αφρόλουτρο. Διαρκεί περισσότερο, είναι ασύγκριτα φθηνότερο και –με τις προσμίξεις ενυδατικής κρέμας στα «τελευταίας γενιάς» σαπούνια– δεν υπάρχει καμία διαφορά για το δέρμα.

Πείνα και των γονέων
* Τα μεγάλα super markets συμφέρουν για αγορές φρούτων και λαχανικών αν είστε single, καθότι μπορείτε κάλλιστα να αγοράσετε δύο ντομάτες και τρία μήλα –σε αντίθεση με τη λαϊκή, όπου θα πρέπει να φορτωθείτε ένα κιλό από οτιδήποτε, μεγάλο μέρος του οποίου εν συνεχεία θα πετάξετε.
* Ψήστε στο φούρνο πολλά φαγητά μαζί, τα οποία εν συνεχεία θα διατηρήσετε στην κατάψυξη για την υπόλοιπη εβδομάδα. Έτσι θα εξοικονομήσετε ρεύμα και χρόνο -που ως γνωστόν είναι χρήμα.
* Κόψτε τα νεράντζια που μαραζώνουν στις νεραντζιές των πεζοδρομίων και δεν τους δίνει σημασία κανείς, και κάντε μαρμελάδα.
* Βάλτε φαντασία στη μαγειρική. Δε χρειάζεστε πολλά και ακριβά υλικά, περίτεχνες συνταγές και άπειρο χρόνο. Χρειάζεστε μόνο πολλά βαζάκια με μπαχαρικά και όρεξη για πειραματισμούς.
* Μιλώντας για μπαχαρικά, τα μαγαζάκια στην Ευριπίδου κρύβουν πάμφθηνους θησαυρούς που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη μαγειρική.
* Ζητήστε τα πιάτα που έχουν μείνει σχεδόν άθικτα από το τσιμπούσι της παρέας στο εστιατόριο σε πακετάκι για το σπίτι, και πάρτε τα την άλλη μέρα στο γραφείο. Αν ντρέπεστε, σκεφτείτε ότι μεγαλύτερη ντροπή είναι να παραγγέλνετε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φάτε –κάπως έτσι δε φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;
* Καθιερώστε «Κυριακές στο σπίτι» με φίλους και οικογένεια: ο καθένας μαγειρεύει εκ περιτροπής στο σπίτι του, οι καλεσμένοι αναλαμβάνουν το κρασί και/ ή το γλυκό. 
* Πηγαίνετε την σπιτική κηπουρική ένα βήμα παραπέρα: φυτέψτε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά από τους φίλους σας, και οργανώστε ανταλλαγές του τύπου «να σου δώσω πατάτες, να μου δώσεις κρεμμύδια», αποτίοντας φόρο τιμής στην χρυσή εποχή προ εφεύρεσης του μέσου που μας έφτασε ως εδώ.

Την υγειά μας να’ χουμε
* Αξιοποιήστε, επιτέλους, τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία δίνετε τόσα λεφτά από το μισθό σας, αντί να πηγαίνετε σε ιδιωτικούς γιατρούς. Ναι, έχουν τεράστιες ουρές, απαράδεκτη οργάνωση, και τραγελαφικές καταστάσεις να εξελίσσονται στους διαδρόμους τους. Αντιμετωπίστε τα πράγματα με χιούμορ, και δείτε το σαν δωρεάν διασκέδαση.
* Εντάξτε στην διατροφή σας τρία φρέσκα φρούτα ή λαχανικά την ημέρα και δύο μερίδες όσπρια την εβδομάδα και ξεχάστε για πάντα τα πανάκριβα συμπληρώματα βιταμινών από το φαρμακείο.
* Θυμηθείτε τις συνταγές των γιαγιάδων μας: κοτόσουπα για το κρύωμα, φασκόμηλο για το στομάχι, τσάι του βουνού με μέλι για τον λαιμό, εισπνοές πάνω από αλατόνερο που βράζει για να ανοίξει η βουλωμένη μύτη. Τα φάρμακα, ούτως ή άλλως, έχουν παρενέργειες.

Οικονομία γένους θηλυκού
* Μεταποιήστε μόνες τα παλιά σας ρούχα: ένα ψαλίδι, μια βελόνα και μια κλωστή μπορούν να κάνουν θαύματα. Κάντε το παλιό σας τζιν σορτσάκι, όπως κάναμε στα τιμημένα 80s, ενώστε δύο ή περισσότερα υφάσματα για να δημιουργήσετε ένα patchwork που θα δώσει νέα πνοή στην παλιά σας μαύρη φούστα.
* Αφιερώστε ένα απόγευμα για να δοκιμάσετε νέους συνδυασμούς –π.χ. φόρεμα σε ρόλο μπλούζας, μακριά φούστα για στράπλες μίνι φόρεμα– και δείτε την γκαρνταρόμπα σας να διπλασιάζεται χωρίς να ξοδέψετε ούτε ευρώ.
* Φτιάξτε μάσκες προσώπου και μαλλιών και κρέμες απολέπισης, με φυσικά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα. Πάρτε ιδέες από εδώ και από εδώ.
* Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα σαμπουάν και κρέμας μαλλιών: ίση με το μέγεθος του νομίσματος των 2 ευρώ. Μεγαλύτερη ποσότητα στην καλύτερη περίπτωση πηγαίνει χαμένη, στην χειρότερη –αν έχετε για παράδειγμα λιπαρά μαλλιά– σας κάνει κακό.

Εκτελούνται μεταφοραί
* Σχεδιάζοντας την εκδρομή σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με διόδια –κι ιδιαίτερα εκείνους με αδικαιολόγητα υψηλά διόδια, όπως η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.
* Αν δεν έχετε εναλλακτική διαδρομή, απλά αρνηθείτε να πληρώσετε τα διόδια στις –απαράδεκτες, ούτως ή άλλως– εθνικές οδούς. Θα σας ζητήσουν απλά να υπογράψετε ένα χαρτί, και θα φύγετε ανενόχλητοι (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα για τα διόδια στην Κορίνθου – Πατρών, από τα οποία ξεκίνησε η τάση). Στην περίπτωση της γέφυρας, επιλέξτε την εναλλακτική του πλοίου από το Ρίο στο Αντίρριο.
* Επενδύστε σε ένα ποδήλατο. Θα σας κοστίσει περί τα 300 ευρώ, αλλά θα «βγάλει» τα λεφτά του σε λίγους μήνες, αφού δεν θα πληρώνετε ούτε βενζίνη ούτε εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
* Διαβάστε προσεκτικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σας και, όταν έρθει η ώρα να το ανανεώσετε, αφαιρέστε όλες τις καλύψεις τύπου «καταστροφή από τρομοκρατική ενέργεια» (εκτός αν έχετε βάσιμες υποψίες πως οι Πυρήνες της Φωτιάς θα χτυπήσουν το γκαράζ του σπιτιού σας) ή «χτύπημα κεραυνού» (σοβαρά τώρα, πόσες πιθανότητες υπάρχουν;)

Το χρώμα του χρήματος
* Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα αντί μετρητών για όσες περισσότερες συναλλαγές μπορείτε, αρκεί να πληρώνετε όλο το ποσό που έχει χρεωθεί σε αυτήν και όχι μόνο την ελάχιστη καταβολή στο τέλος κάθε μήνα. Οι περισσότερες τράπεζες σας επιστρέφουν χρήματα, ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών σας, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μεγάλα super markets, σαν μίλια σε αεροπορικές εταιρείες ή σαν έκπτωση σε επόμενες αγορές, ανάλογα με την κάρτα και την τράπεζά σας.
* Ελέγχετε τακτικά τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε με τις κάρτες, μέσω του web banking ή των ATM της τράπεζας, για να μη χάνετε τον λογαριασμό και βρίσκεστε στο τέλος του μήνα με υπόλοιπο που δεν μπορείτε να πληρώσετε.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v