31 tips για οικονομία στα ταξίδια

Με αεροπλάνα, με τραίνα, με βαπόρια, σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σε φθηνά hostels, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Όπου κι αν πάτε, ό,τι κι αν θέλετε να κάνετε, πάντα υπάρχει τρόπος να σας βγει το ταξίδι οικονομικότερο. Μαζέψαμε 31 από τις καλύτερες ιδέες μας, για να φτιάξετε βαλίτσες άμεσα.
31 tips για οικονομία στα ταξίδια
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βασικά, υποθέτουμε, τα έχετε μάθει. Πετάμε με low cost εταιρείες, επιλέγουμε οικονομικά –ή έστω value for money– καταλύματα, κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ το καλοκαίρι, ρίχνουμε μια ματιά στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων πριν περάσουμε τις πόρτες τους, ταξιδεύουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες αποσκευές, κάνουμε Couch Surfing, εγγραφόμαστε σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό. Πάντα, όμως, υπάρχουν περισσότερα, λιγότερο ή περισσότερο προφανή tips και tricks για οικονομία στα ταξίδια –όρεξη να έχουμε να μαθαίνουμε.

Μέρες που είναι, με το Πάσχα να πλησιάζει και τις αεροπορικές να συναγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα μας εκπλήξει περισσότερο ρίχνοντας τις τιμές στα… Τάρταρα –εκείνο το 414 ευρώ Νέα Υόρκη μετ’ επιστροφής της British Airways πριν από ένα μήνα μάλλον δε θα το ξεχάσουμε ποτέ– σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις μικρές ιδέες που δεν έτυχαν προβολής μετά τυμπανοκρουσιών, ακριβώς γιατί ήταν μικρές –αλλά όχι ασήμαντες– για να υποστηρίξουν αφιερώματα και να σας τις παρουσιάσουμε, γιατί λίγη περισσότερη οικονομία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια, και το χρυσό τους κανόνα όσο οικονομικότερα τόσο περισσότερα.

* Μην αγοράζετε τις έξτρα παροχές των low cost αεροπορικών. Το speedy boarding απλά δεν αξίζει τον κόπο –θα μπείτε πρώτοι στο αεροπλάνο και απλά θα περιμένετε να γεμίσει για να φύγετε–, ταξιδιωτική ασφάλιση μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μόνοι σας πολύ πιο οικονομικά, το να διαλέξετε τη θέση σας για 5 ευρώ είναι απλά υπερτίμηση και οι αποσκευές που δίνετε στο check in για 10 ευρώ ανά σκέλος ταξιδιού μπορούν με λίγη οργάνωση να αντικατασταθούν από τη (δωρεάν) χειραποσκευή σας. Καλή ιδέα είναι και να ρίξετε μέσα σε αυτήν ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, για να γλιτώσετε τα 4 ευρώ που τα χρεώνουν.

* Χρησιμοποιήστε το mini bar του ξενοδοχείου σας σαν ψυγειάκι, στο οποίο θα φυλάξετε όλα τα αναψυκτικά, το νερό και τις σοκολάτες που θα αγοράσετε από το πλησιέστερο ψιλικατζίδικο στο ένα δέκατο της τιμής του ξενοδοχείου, στηρίζοντας και την τοπική κοινότητα, αντί για την εκατομμυριούχο πολυεθνική που σας φιλοξενεί.

* Κλείστε, ή μην κλείνετε, ξενοδοχείο εκ των προτέρων, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Ελλάδα, τα Σαββατοκύριακα μη μαζικής εξόδου –όχι τριήμερα, αργίες κλπ– θα πετύχετε καλύτερες τιμές απλά εμφανιζόμενοι Σάββατο απόγευμα σε ένα ξενοδοχείο που διαθέτει ελεύθερα δωμάτια. Στο εξωτερικό, και ειδικά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, οι τιμές πόρτας μειώνονται κατά πολύ αν κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν.

* Οι ξεναγήσεις θα σας βγουν πολύ φθηνότερες αν τις κλείσετε με έναν τοπικό ξεναγό, ή γραφείο, αφού φτάσετε στον προορισμό σας, αντί να τις πάρετε «πακέτο» με τα αεροπορικά εισιτήρια. Άλλωστε, είναι μάλλον απίθανο να θέλετε –ή να χρειάζεστε– να ξεναγηθείτε σε κάθε γεωγραφικό εκατοστό της χώρας που επισκέπτεστε, όπως συνήθως σκέφτονται οι ιθύνοντες των ταξιδιωτικών γραφείων που δίνουν έναν ξεναγό σε κάθε γκρουπ. Καλύτερα να κάνετε μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πόλη και μετά να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο ή στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της περιοχής σχετικά με τις ξεναγήσεις που διατίθενται, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ενδιαφέρει.

* Κάντε αίτηση στην τράπεζά σας για να εκδώσετε μία Visa Electron. Είναι η μοναδική κάρτα που δεν επιφέρει έξτρα χρέωση όταν κλείνετε low cost εισιτήρια online –όλες οι υπόλοιπες επιβαρύνουν το εισιτήριό σας κατά 8-10 ευρώ. Και δεν είναι και πιστωτική, αλλά χρεωστική, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για δόσεις και επιτόκια.

* Αν το πλήγμα στον αυτοσεβασμό σας δεν είναι μεγάλο –ή μάλλον, αν ο αυτοσεβασμός σας δεν εξαρτάται, όπως των περισσότερων Ελλήνων, από το κατά πόσο δίνετε την εικόνα ότι δε χρειάζεται να κάνετε οικονομία– εκμεταλλευτείτε τον πλούσιο μπουφέ του ξενοδοχείου σας για να φτιάξετε ένα- δυο σαντουϊτσάκια τα οποία θα πάρετε μαζί σας για ένα μεσημεριανό πικνίκ. Αν κοκκινίζετε μόνο στην ιδέα, τουλάχιστον φάτε καλά στο πρωινό, ώστε να πεινάσετε αργά και να γλιτώσετε ένα γεύμα.

* Προγραμματίστε τα βασιλικά σας γεύματα νωρίτερα από την «επίσημη» ώρα του δείπνου. Πολλά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα gourmet εστιατόρια που θέλετε να επισκεφθείτε προσφέρουν κατάλληλα σχεδιασμένα degustation menus, μπουφέ και άλλα ενδιαφέροντα σε χαμηλές τιμές το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

* Χρησιμοποιήστε το SkyScanner πριν κλείσετε οποιαδήποτε πτήση, για να τσεκάρετε –και μετά να ξανατσεκάρετε– ότι σίγουρα δεν υπάρχει φθηνότερη εναλλακτική. Αφού τσεκάρετε δύο φορές, ρίξτε μια ματιά και στις τιμές των κοντινών αεροδρομίων. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να πάτε στην Κολωνία, βεβαιωθείτε ότι κοιτάξατε και την τιμή του Ντίσελντορφ: οι δύο πόλεις απέχουν μισή ώρα και 18 ευρώ με τα εξαιρετικά γερμανικά τραίνα. Το ίδιο ισχύει γα τη Βιέννη και την Μπρατισλάβα, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη –αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας–, το Μιλάνο και τη Βενετία. Ανοίξτε μερικούς χάρτες στο διπλανό παράθυρο, θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι.

* Μπορεί το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα να είναι παράνομο –χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε, με ένα μικρό ρίσκο πάντα, να το κάνετευπάρχουν, όμως, μέρη που δεν είναι. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, και στο Dartmoor της Ουαλίας η κατασκήνωση στη φύση όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και ενθαρρύνεται από τις τοπικές αρχές, όπως θα καταλάβετε επισκεπτόμενοι αυτά τα δύο sites. Στην Ισπανία, επίσης, το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από οργανωμένο κάμπινγκ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστικές περιοχές και τουριστικά spots. Επενδύστε λίγο από το χρόνο σας για να αναζητήσετε στο internet τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα που σκέφτεστε να επισκεφθείτε.

* Έχετε παρατηρήσει την καινούρια εμμονή του ταξιδιωτικού Τύπου, να ανακηρύσσει ανερχόμενους προορισμούς στο «νέο [εισάγετε όνομα πόλης εδώ]»; Για παράδειγμα, «η Κρακοβία είναι η νέα Πράγα», «η Καμπότζη είναι το νέο Βιετνάμ» και (κανένα ελληνικό περιοδικό δεν έχει τολμήσει να το αναφέρει αλλά οι ξένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες επιμένουν πως) «η Κροατία είναι η νέα Ελλάδα». Καθόλου τυχαίο. Αναζητήστε κι εσείς το νέο Παρίσι/ τη νέα Στοκχόλμη/ το νέο-οτιδήποτε-θέλετε-να-επισκεφθείτε, κάντε διακοπές με λιγότερα χρήματα και χαμογελάστε αυτάρεσκα όταν όλοι θα μιλούν για το νέο αγαπημένο σας προορισμό, έξι μήνες αφού γυρίσετε. Tip για να ξεκινήσετε: η ακτή του Μαυροβουνίου είναι το νέο Μόντε Κάρλο.

* Αν ταξιδεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, τα νυχτερινά τραίνα είναι εξαιρετική επιλογή, γιατί εξοικονομούν χρόνο, αφού ταξιδεύετε την ώρα που κοιμάστε αντί να θυσιάζετε μία ημέρα sightseeing από την πολύτιμη άδειά σας, και χρήμα, αφού γλιτώνετε τουλάχιστον μία εκ των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Και μην πάει το μυαλό σας σε σκοτεινά βαγόνια και συνεπιβάτες βγαλμένους από το Orient Express: φρεσκογυαλισμένοι, lux συρμοί που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες εκτελούν νυχτερινά δρομολόγια όπως Παρίσι – Βαρκελώνη, Παρίσι – Βερολίνο ή Μιλάνο – Ρώμη, σε τιμές που ξεκινούν από 68 ευρώ σε τετράκλινη κουκέτα. Ρίξτε μια ματιά στα sites των εταιρειών Elipsos Trenhotel, City Night Line και Artesia, για του λόγου το αληθές.

* Για τις οικογένειες ή μεγάλες παρέες που ταξιδεύουν μαζί, τα διαμερίσματα είναι πολύ οικονομικότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Κάντε μια αναζήτηση με τους όρους “rent apartments” και το όνομα της πόλης όπου θέλετε να ταξιδέψετε, ή ρίξτε μια ματιά στο site των ApartHotels Citadines, που διαθέτουν «διαμερισματοξενοδοχεία» σε 22 χώρες, και ρίξτε το κόστος της διαμονής σας στο μισό.

* Μην αγοράζετε ποτέ αλκοόλ από πεντάστερα ξενοδοχεία. Κοινή λογική. Δεν αναλύουμε περαιτέρω.

* Γραφτείτε σε προγράμματα μιλίων. Όχι μόνο αεροπορικών εταιρειών, αλλά και μεγάλων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων –πρόγραμμα επιβράβευσης πιστών πελατών, ή όπως αλλιώς το λένε. Εγγραφείτε στο newsletter τους για να μαθαίνετε έγκαιρα τις προσφορές, και να αποφεύγετε τόσο τις ουρές στα αεροδρόμια όσο και τις «προσφορές» των συνεργαζόμενων αεροπορικών εταιρειών, που συνήθως μόνο προσφορές δεν είναι –οι μόνες καλές τιμές που έχουμε δει είναι αυτές που προκύπτουν από τη συνεργασία της Aegean και της Hertz, αν πετάτε με τη μία και νοικιάζετε αυτοκίνητο από την άλλη.

* Μη σνομπάρετε το φαγητό στο δρόμο. Όπως και τα δικά μας «βρώμικα» –κάποιες φορές και πολύ καλύτερα– οι τοπικές λιχουδιές από καντίνες ή μαγαζάκια- τρύπες στην άκρη του δρόμου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε επιτέλους κάτι διαφορετικό, συχνά νοστιμότατο, πάντα πάμφθηνο και να έρθετε και σε επαφή με την τοπική κουλτούρα –που, όπως και ο έρωτας, περνά και από το στομάχι. Αν δεν ξέρετε πώς ή από πού να παραγγείλετε, σταθείτε στη μεγαλύτερη ουρά, πάρτε ό,τι παίρνουν και οι άλλοι, και αν μοιάζει με κατσαρίδα σε σουβλάκι, να είστε σίγουροι ότι είναι κατσαρίδα σε σουβλάκι.

* Στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου το νερό της βρύσης είναι ποσιμότατο, το να αγοράζετε εμφιαλωμένο δεν είναι απλά παράλογο, είναι και αντιοικολογικό: δημιουργείτε περιττά σκουπίδια. Αγοράστε μια φορά ένα μπουκαλάκι το οποίο θα γεμίζετε στη συνέχεια από οποιαδήποτε βρύση: στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο ή, αν είστε στην εξοχή, ακόμα καλύτερα, από τις φυσικές πηγές που θα βρίσκετε στο δρόμο.

* Έχετε ποτέ προσέξει τις κάρτες της πόλης που διαφημίζονται σχεδόν πάντα στο δωρεάν χάρτη που σας έδωσαν από το ξενοδοχείο; Στις περισσότερες περιπτώσεις –και ειδικά αν σκοπεύετε να μείνετε στην πόλη για περισσότερες από τρεις ημέρες– συμφέρει να τις αγοράσετε. Η κάρτα iAmsterdam, για παράδειγμα, προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπτώσεις σε εστιατόρια και δωρεάν είσοδο σε γκαλερί και μουσεία.

* Για τις μετακινήσεις σας, αξίζει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας κάρτας πολλαπλών διαδρομών: στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, κοστίζει περί τα 20 ευρώ για μία εβδομάδα, και εξοικονομεί μια περιουσία σε ταξί.

* Τόνοι μελανιού και άπειρες ώρες debate έχουν σπαταληθεί για το θέμα του ωτοστόπ και της ασφάλειάς του. Δε θα πούμε ότι το συνιστούμε –η ταπεινωτική αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει και ποτέ– αλλά αν το έχετε αποφασίσει αυτό το site σας επιτρέπει να το κάνετε… ηλεκτρονικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων –έστω online, ή τηλεφωνικά– τον οδηγό σας.

* Δε χρειάζεται να ανήκετε στο ηλικιακό group των 20-somethings που ταξιδεύει με σακίδιο στην πλάτη και βρώμικα αθλητικά για να καταλύσετε σε hostel. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια τα hostels είναι πολύ καθαρότερα, πολύ ομορφότερα και σε πολύ κεντρικότερη τοποθεσία από τα αντίστοιχης τιμής οικονομικά ξενοδοχεία. Πολλά, δε, από αυτά διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια, αν η ιδέα να κοιμηθείτε σε κοιτώνα εξακολουθεί να σας τρομάζει. Έξτρα μπόνους, η εξαιρετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κοινόχρηστους χώρους τους, όπου έχουν δημιουργηθεί φιλίες χρόνων.

* Βαριέστε τις ξεναγήσεις, αλλά θα θέλατε κάποιον να σας πει για την πόλη που επισκέπτεστε περισσότερα απ’ όσα λέει ο άψυχος ταξιδιωτικός οδηγός σας; Εύχεστε να είχατε κάποιον γνωστό, ώστε να ζήσετε την πόλη «εκ των έσω», αποφεύγοντας τα κιτς τουριστικά στέκια και ζώντας για λίγο σαν τους ντόπιους; Αν δεν είστε CouchSurfer, το next best thing ακούει στο όνομα Global Greeters, και σας εξασφαλίζει έναν εθελοντή τοπικό ξεναγό, που θα περπατήσει μαζί σας για μερικές ώρες και θα σας δείξει τα hot spots του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, της Χάγης, του Σικάγο και μερικών ακόμα πόλεων που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής το δικό τους δίκτυο greeters. Εσείς δε χρειάζεται να πληρώσετε απολύτως τίποτα –εκτός ίσως από έναν καφέ ή μια μπίρα που θα κεράσετε τον ξεναγό σας, σε ένδειξη καλών τρόπων.

* Φανταζόμαστε πως εννοείται ότι δεν αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ μακράς διαρκείας του αεροδρομίου όταν φεύγετε ταξίδι. Αν δεν εννοείται, το τονίζουμε: το Ελ. Βενιζέλος εξυπηρετείται από ένα τακτικότατο δίκτυο λεωφορείων και προαστιακού, που σας γλιτώνουν το κόστος του πάρκινγκ στο αεροδρόμιο. Ναι, ισχύει ακόμη και όταν φεύγετε μόνο για Σαββατοκύριακο.

* Σας έχει τύχει κατά την αναζήτηση σε sites low cost εταιρειών να βρίσκετε πτήση για τον προορισμό σας με 1 ευρώ, συν τους φόρους, αλλά η επιστροφή να κοστίζει 150 ευρώ; Ο τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να αναζητήσετε την επιστροφή σε site άλλης εταιρείας, και να κλείσετε δύο one way εισιτήρια –ένα για να πάτε και ένα για να επιστρέψετε. Αν έχετε και αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, μπορείτε να αναζητήσετε την επιστροφή και από κάποια κοντινή πόλη –π.χ. να πάτε Βενετία με την Aegean, και να γυρίσετε από Μιλάνο με την easyJet– την οποία δε θα βλέπατε σε αντίθετη περίπτωση. Οπότε, διπλό το κέρδος.

* Ο υπάλληλος της ρεσεψιόν δεν είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή για να μάθετε πού θα πάτε για φαγητό. Το πιθανότερο είναι να σας στείλει στο εστιατόριο από όπου παίρνει τη μεγαλύτερη προμήθεια. Καλύτερα ρωτήστε τον διπλανό σας στο café, ή έναν περαστικό στο δρόμο.

* Στα sites των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που θέλετε να επισκεφθείτε θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το ποιες ηλικιακές, επαγγελματικές ή άλλες ομάδες δικαιούνται έκπτωση, καθώς και ποιες ημέρες μπορείτε να τα επισκεφθείτε δωρεάν: το Λούβρο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, την Ακρόπολη κάθε τελευταία.

* Θυσιάστε λίγο χώρο στο inbox σας, και λίγα λεπτά την ημέρα για να σβήνετε spam, εγγραφόμενοι στα newsletters αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Το τίμημα είναι μικρό μπροστά στο προνόμιο να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές που ανακοινώνουν –τις οποίες όταν δημοσιεύσουν τα μέσα είναι ήδη πολύ αργά, ειδικά αν μιλάμε για «περιορισμένες θέσεις προς 1 ευρώ συν τους φόρους».

* Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχετε άλλη εναλλακτική πλην του ταξί για να πάτε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι ελάχιστες –το αεροδρόμιο του Σαράγιεβο είναι μία από αυτές. Κάντε ένα γρήγορο search πριν ξεκινήσετε, για να μάθετε τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων, ή αν δεν είστε οργανωτικός τύπος ρωτήστε στις πληροφορίες του αεροδρομίου. Θα γλιτώσετε το μεγαλύτερο έξοδο μετακίνησης του ταξιδιού σας και θα αποφύγετε και τις φιλικές «προτάσεις» για ξενοδοχεία και εστιατόρια, που μυρίζουν προμήθεια από μακριά.

* Το συνάλλαγμα στα αεροδρόμια είναι πάντα σε ευνοϊκή τιμή για τη χώρα που το προσφέρει –πράγμα που σημαίνει, σε καθόλου ευνοϊκή για την τσέπη σας. Καλύτερα να έχετε προμηθευτεί πριν ξεκινήσετε λίγα χρήματα σε τοπικό νόμισμα για τη μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο και θα αλλάξετε τα ευρώ σας. Εννοείται ότι έχετε τσεκάρει στο Fxtop.com την επίσημη ισοτιμία πριν μπείτε στο αεροπλάνο –ει δυνατόν, την ίδια μέρα– αλλά και ότι έχετε στο μυαλό σας πως κανένα ανταλλακτήριο δεν αλλάζει χρήματα στην επίσημη ισοτιμία, εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες όμως χρεώνουν προμήθεια. Οπότε απλά επιλέγετε το ανταλλακτήριο με την πλησιέστερη στην επίσημη ισοτιμία.

* Και μια που μιλήσαμε για συνάλλαγμα, ρίχνετε τακτικά μια ματιά στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων. Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε δεν προκαλεί ανακατατάξεις μόνο στον επαγγλεματικό τομέα και την καθημερινότητά μας, αλλά και στις αξίες νομισμάτων που μέχρι πρότινος καθιστούσαν τις χώρες τους ακριβούς προορισμούς, και τώρα τις καθιστούν ταξιδιωτική ευκαιρία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Ισλανδία. Περισσότερα σε αυτό το θέμα θα ακολουθήσουν σε εκτενές αφιέρωμα, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

* Έχετε προσέξει ότι οι Ιταλοί πίνουν πολλές φορές τον espresso τους όρθιοι στο μπαρ; Ο λόγος –πέραν του ότι απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις καφετέριες, επομένως δεν έχουν και πολλά να κάνουν αφού τελειώσει το λιλιπούτειο φλιτζανάκι, πέραν ίσως του να παραγγείλουν άλλο ένα– είναι και οικονομικός: κοστίζει το ένα τρίτο της τιμής από αυτόν που έρχεται στο τραπέζι σας. Γεγονός που ισχύει και σε ορισμένα café στην Ισπανία και στη Γαλλία.

* Μη χρησιμοποιήτε τα τηλέφωνα των ξενοδοχείων. Αν δεν έχετε περιαγωγή στο κινητό, συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσετε μία τοπική κάρτα sim και μονάδες. Σε πολλές χώρες, συμφέρει περισσότερο και από την περιαγωγή. Ρωτήστε την εταιρεία σας για τις τρέχουσες χρεώσεις, και μάθετε κυρίως αν χρεώνεστε όταν σας καλούν. Αν η απάντηση είναι ναι, η τοπική sim συμφέρει ασυζητητί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v