Οι «τριακόσιοι» έφυγαν, τα ερωτήματα μένουν

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, αποχώρησαν οι μετανάστες που είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής και μεταφέρθηκαν σε κτίριο της οδού Πατησίων. Δεν αποχώρησαν, όμως, τα ερωτήματα που προκαλούν σε όλους μας οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Οι «τριακόσιοι» έφυγαν, τα ερωτήματα μένουν
Τριακόσιοι περίπου μετανάστες που διεκδικούν την νομιμοποίησή τους. Αποκλεισμένοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Απεργία πείνας και διαπραγματεύσεις με εισαγγελείς. Ένας φράχτης στον Έβρο, φήμες για υποκινητές επεισοδίων και η «έξοδος» από την Νομική, που υποτίθεται πως τα ξημερώματα έδωσε τέλος στην κρίση. Έγινε, όμως, έτσι; Βρέθηκε οριστική λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα με μια απλή μεταφορά; Ασφαλώς και όχι.

Καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πολύς λόγος έγινε για το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι φήμες ήθελαν τις διαδικασίες άρσης του ασύλου να έχουν δρομολογηθεί για να μπορέσει να εκκενωθεί το κτίριο της Νομικής, ενώ οι πρυτάνεις προσπαθούσαν μέχρι και την τελευταία ώρα να βρουν μια μέση λύση.

Έτσι κι έγινε χθες το βράδυ. Ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου στην γωνία των οδών Πατησίων και Ηπείρου δέχθηκε να μεταφερθούν εκεί οι μετανάστες, υπό όρους (να είναι διακριτική η παρουσία της αστυνομίας, να εγκατασταθούν εκεί μόνο οι μετανάστες και όχι η επιτροπή αλληλεγγύης και η διαμονή τους να διαρκέσει δεκαπέντε ημέρες). Τελικά, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, η μεταφορά των μεταναστών έγινε στις 3 τα ξημερώματα συνοδεία πολιτικών και πανεπιστημιακών προσώπων.

Και μετά τι; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ως αίτημα την νομιμοποίησή τους και όχι την διαμονή τους για δεκαπέντε ημέρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσφορούν για την πρωτοβουλία να μεταφερθούν οι μετανάστες από την Κρήτη, χωρίς να γίνει γνωστό σε ποιον ανήκε η πρωτοβουλία αυτή.

Το ερώτημα που παραμένει, μετά από την κατάληψη, την απεργία πείνας, τα αιτήματα των μεταναστών που δήλωναν έτοιμοι να πεθάνουν αν δεν βρισκόταν μια λύση, είναι πώς μπορεί η ελληνική κοινωνία να διαχειριστεί το ευρύτερο ζήτημα της συμβίωσης με τους μετανάστες, ξέχωρα από αυτό το «μεμονωμένο περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση.

Είναι δίκαια τα αιτήματα τους; Πώς πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική κοινωνία αυτού του τύπου τις κρίσεις που όλο και πληθαίνουν; Ποια είναι η γνώμη σας; Περιμένουμε τις απόψεις σας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v