Εξαπλώνεται και στα Μέσα Μεταφοράς το κίνημα "Δεν Πληρώνω"

Μετά τα διόδια, σειρά παίρνουν οι συγκοινωνίες. Επιτροπές πολιτών της κίνησης "Δεν Πληρώνω" συνεδρίασαν και αποφάσισαν επέκταση της δράσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την 1η Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία επιβάλονται οι νέες αυξήσεις που φτάνουν και το 40%.
Εξαπλώνεται και στα Μέσα Μεταφοράς το κίνημα Δεν Πληρώνω
Το επόμενο βήμα μετά το «Δεν Πληρώνω» στα διόδια φαίνεται ότι πραγματοποιούν οι πολίτες, επιτροπές των οποίων έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις κατά των αυξημένων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το www.euro2day.gr, ως πρώτη ημέρα αντιδράσεων ορίστηκε η 1η Φεβρουαρίου. Όπως αποφασίστηκε χθες, μέλη του κινήματος θα επιχειρήσουν να απενεργοποιήσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα που υπάρχουν σε σταθμούς και εντός ΜΜΜ, ώστε οι επιβάτες να μην πληρώνουν τα αυξημένα εισιτήρια. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την εφαρμογή αυξήσεων στα εισιτήρια, οι οποίες φτάνουν ως και το 40%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήδη χθες το απόγευμα ομάδες που αντιδρούν στις υπέρογκες αυξήσεις, διοργάνωσαν στους σταθμούς του Μετρό στο Σύνταγμα και του ΗΣΑΠ στον Πειραιά διαμαρτυρία. Για το διάστημα της κινητοποίησης, οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν ακύρωναν εισιτήριο για τις μετακινήσεις που πραγματοποιούσαν.

Αντίστοιχες δράσεις έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται και σε άλλους σταθμούς. Το κίνημα χρησιμοποιεί ακόμα και άλλους ευρηματικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα αυτόν που εφαρμόστηκε στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, όπου τα ακυρωτικά μηχανήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την παρέμβαση αγνώστων που τοποθέτησαν σε αυτά σιλικόνη.

Ο νέος στόχος των συγκοινωνιών τέθηκε ενώ το κίνημα πολιτών "Δεν πληρώνουμε" έχει ήδη καταγράψει μια νίκη, καθώς με τις κινητοποιήσεις του στους σταθμούς των διοδίων ανάγκασε το ΥΠΟΜΕΔΙ να προσκαλέσει σε διαπραγμάτευση τους παραχωρησιούχους για να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές στα τέλη χρήσης των αυτοκινητοδρόμων.

Με την πρωτοβουλία του κατά των αυξημένων εισιτηρίων -και εφόσον φυσικά υπάρξει μαζική συμμετοχή των επιβατών- το κίνημα ελπίζει πως θα δρομολογηθούν ανάλογες θετικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στη συνέλευση των επιτροπών Αττικής έγινε πρόταση να υπάρξουν ενέργειες κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και στην επιβολή των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, τάχθηκαν εναντίον της πρόθεσης της κυβέρνησης να παραχωρήσει στους ιδιώτες τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

Εξάλλου, την επόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου τα μέλη της κίνησης θα σηκώσουν τις μπάρες στους σταθμούς διοδίων και της Αττικής Οδού ώστε να είναι ελεύθερη η διέλευση των οδηγών.

Πρόκειται προφανώς για μια τάση που μεγαλώνει. Δώστε στα "ΣΧΟΛΙΑ"  τη δική σας άποψη για το προς τα πού θα "πρέπει" να σκοπεύει ένα τέτοιο ρεύμα και για το κατά πόσον πιστεύετε ότι μπορεί λειτουργήσει σαν ευρύτερος φορέας αντίδρασης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v