Μια μέρα χωρίς ρεύμα: Ιδέες άνευ ηλεκτρισμού

Δεν είναι λίγες οι φορές που μας κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, όσες… ΔΕΗσεις και να κάνουμε. Όταν η επόμενη διακοπή χτυπήσει το σπιτικό σας, μην κάθεστε άπραγοι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου: Το πάρτι τώρα ξεκινά!
Μια μέρα χωρίς ρεύμα: Ιδέες άνευ ηλεκτρισμού
του Γιώργου Κόκουβα

Λάμπες πετρελαίου, φαγητό μαγειρεμένο στο γκάζι, μπουγάδα στην σκάφη, ύπνος από νωρίς. Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Μάλλον όχι, καθώς στον κόσμο που μεγαλώσαμε υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: το ηλεκτρικό. Σκηνές με σκεύη χωρίς ίχνος καλωδίου και απούσες τις συσκευές διαρκούς οικιακής ψυχαγωγίας βλέπουμε μόνο στις ταινίες εποχής ή ακούμε στις διηγήσεις των παππούδων μας.

Έρχεται, όμως, κάποια στιγμή που αναγκαζόμαστε να πλησιάσουμε αυτήν την μακρινή πραγματικότητα. Οι διακοπές ρεύματος αχρηστεύουν τα περισσότερα gadgets που διατηρούμε σε περίοπτες θέσεις στο σαλόνι μας και κάνουν τους περισσότερους να σαστίσουν, σαν να τους έβγαλαν ξαφνικά και τους ίδιους από την πρίζα.

Χωρίς τηλεόραση, χωρίς υπολογιστή, χωρίς πλυντήριο, κουζίνα, πιστολάκι για τα μαλλιά… Κι όμως, αν συνεχίσετε να διαβάζετε, θα διαπιστώσετε πως υπάρχει ζωή και χωρίς τον ηλεκτρισμό και τις σύγχρονες ευκολίες. Άλλωστε, είναι καιρός να κάνουμε οικονομία από μόνοι μας, γυρνώντας στο off τον διακόπτη πολλών συσκευών και επιστρέφοντας σε αυτά που όντως αξίζουν. Μήπως τελικά όλη μας η καθημερινότητα βασίζεται σε μηχανικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν μας είναι και τόσο απαραίτητες; Έστω ότι η ΔΕΗ μάς κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα για ένα 24ωρο. Δείτε τις επιλογές σας και απαντήστε μόνοι σας στο παραπάνω ερώτημα.

Προτάσεις «κατεβασμένου διακόπτη»
- Φάτε όλο το παγωτό που έχετε στην κατάψυξη.
Σας δίνεται η τέλεια δικαιολογία. Σε λίγες ώρες ο γλυκός θησαυρός σε οικογενειακό μέγεθος που κρύβετε στην κατάψυξη κινδυνεύει να γίνει σούπα. Γι’ αυτό, αρπάξτε ένα κουτάλι και δώστε του να καταλάβει. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο σας και δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Φάτε, η ΔΕΗ φρόντισε να μη σας βλέπει κανείς.

- Φωτίστε τον χώρο με κεριά.
Δώστε ζωή στα ρεσό και στα αρωματικά κεριά που φυλάγατε στα ράφια και στα ντουλάπια σας. Οι ηλεκτρικές σας λάμπες δεν θα παρεξηγηθούν, καθώς θα βρίσκονται σε «ρεπό». Αν είναι βράδυ λοιπόν, σας παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία να «ανάψετε» την φλόγα:

Πρώτα-πρώτα, η όλη ατμόσφαιρα ενδείκνυται για ρομαντικές διαθέσεις. Καλέστε το «άλλο σας μισό», παραγγείλτε –το blackout σας βγάζει από την υποχρέωση του μαγειρέματος- και απολαύστε το δείπνο σας υπό το φως των κεριών.

Μετά το φαγητό, έχετε την πολυτέλεια να συζητήσετε χωρίς να σας «πνίγει» τις ατάκες η τηλεόραση. Για όσο αντέχει η μπαταρία του laptop ή του κινητού σας, αναθέστε τους χρέη dj, ενισχύοντας με όμορφη μουσική την ατμόσφαιρα. Το κερασάκι στην τούρτα του ρομαντισμού, -αν και cheesy, το απαιτεί η περίσταση- είναι η μεταφορά της συζήτησης στο μπαλκόνι, κάτω από τα αστέρια. Όσα φώτα κι αν «κάψει» η ΔΕΗ, τα άστρα μένουν σταθερά στις φωτεινές τους επάλξεις, ενώ εσείς μπορείτε να τα μετρήσετε με την ησυχία σας, χωρίς να ακούγεται από το σπίτι της γειτόνισσας η Όλγα Τρέμη στο τέρμα της έντασης.

Φυσικά, εφόσον είστε κουρασμένοι, σας προσφέρεται η τέλεια περίσταση να κοιμηθείτε. Πιθανότατα, όταν ξυπνήσετε, ο ηλεκτρικός κόσμος θα είναι και πάλι στην θέση του και δεν θα αλλάξει τίποτα από την ρουτίνα σας. Αυτό θέλετε όμως; Άλλωστε, αν έχετε παρέα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο κρεβάτι, χωρίς να χρειάζεστε ορατότητα…

- Διαβάστε το βιβλίο που ποτέ δεν έχετε καταφέρει να τελειώσετε.
Είτε στο φως της μέρας, είτε υπό την «αιγίδα» των κεριών, αν νυχτώνει και είστε μόνοι στο σπίτι, επιδοθείτε στην ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου ή κάποιου αναγνώσματος που πάντα θέλατε να διαβάσετε, αλλά δεν βρίσκατε τον χρόνο, καθώς προείχε η ταινία με τα εφέ στο home cinema. Εναλλακτικά, για όσους το σκοτάδι ξυπνάει την συγγραφική τους φλέβα, μπορείτε αντί να διαβάσετε, να γράψετε. Θα αισθανθείτε σίγουρα σαν τους λογοτέχνες περασμένων αιώνων, για τους οποίους ένα κερί, ένα κομμάτι χαρτί και λίγο μελάνι ήταν αρκετά για να… πάρουν μπρος.

- Φροντίστε το σπίτι και τον εαυτό σας.
Όσο υπάρχει ακόμη ορατότητα, οργανώστε τον χώρο σας. Πραγματοποιήστε την ανανέωση του δωματίου σας, που εδώ και καιρό σκεφτόσασταν. Αλλάξτε θέση στα έπιπλα, βάλτε σε τάξη τα συρτάρια σας ή την συλλογή με τα DVD σας και τακτοποιήστε την ντουλάπα σας, κάτι που είχατε συνεχώς κατά νου, αλλά σας κέρδιζε η σαπουνόπερα στην τηλεόραση. Επίσης, αν είστε το ευτυχές αφεντικό ενός κατοικιδίου, μπορεί επιτέλους να νιώσει κι εκείνο ευτυχές, αφού έχετε όλο τον χρόνο να παίξετε μαζί του, να το φροντίσετε, να το βγάλετε βόλτα.

- Γνωρίστε τους γείτονες.
Περιστάσεις σαν την διακοπή του ρεύματος θυμίζουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και αφυπνίζουν το αίσθημα της συλλογικότητας. Όπως συμβαίνει επί παραδείγματι όταν χτυπά την πόρτα ένας σεισμός, έτσι και στη διακοπή του ηλεκτρικού, οι περισσότεροι έχουν την τάση να βγουν, να ρωτήσουν τους γείτονές τους αν το blackout είναι γενικό, αν χρειάζονται κάτι κλπ. Αν δεν το είχατε σκεφτεί, σκεφτείτε το τώρα: ίσως κάποιος ηλικιωμένος κοντά σας χρειάζεται κάποια βοήθεια. Ίσως οι φοιτητές από δίπλα χρειάζονται παρέα, μιας και το DVD player έχει βγει off. Ευκαιρία να συσφίξετε τις σχέσεις σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την σχέση σας με τους γονείς σας, κάνοντάς τους ευχάριστη έκπληξη με μια ξαφνική επίσκεψη.

- Παίξτε επιτραπέζια.
Το ξέρουμε, έχετε εθιστεί στα facebook flash games, στις ηλεκτρονικές πασιέντζες και στο Wii. Τώρα που οι πρίζες, όμως, έγιναν για λίγο διακοσμητικά στοιχεία, το σύνθημα είναι «back to basics». Κάρτες που τις πιάνετε στ’ αλήθεια με τα χέρια σας, διαπροσωπική επαφή και αυθόρμητες αντιδράσεις, θα σας γυρίσουν πίσω, σε μια εποχή που έπρεπε ακόμη να ανακατέψεις την τράπουλα μόνος σου.

- Βγείτε έξω.
Μπορεί εσείς και η περιοχή σας να μην έχετε ρεύμα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε ολόκληρη την πόλη (δικό μας υποθετικό σενάριο είναι, ό,τι θέλουμε αποφασίζουμε). Επομένως, αφήστε το σπίτι σας στο αναγκαστικό του σκοτάδι, «ντυθείτε» με την πιο καλή σας διάθεση και ξεκινήστε την εξόρμησή σας.

Πρώτη στάση, ο κινηματογράφος. Επειδή ξέρουμε πόσο σας έλειψε η αναμμένη οθόνη στο σαλόνι σας, έστω κι αν πέρασαν λίγες μόνο ώρες, προτείνουμε να προτιμήσετε την σαφώς πιο επιβλητική λύση της μεγάλης οθόνης. Αν μη τι άλλο, η μετάβαση θα είναι ομαλή, αφού από ένα σπίτι χωρίς φως, θα μεταφερθείτε στην σκοτεινή αίθουσα.

Δεύτερη στάση, φαγητό: Πάρτε έμπνευση από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του in2life για ταβερνάκια-διαμάντια και γκουρμέ εστιατόρια, και πιείτε κι ένα ποτήρι κρασί στην υγειά μας.

Τέλος, οι μουσικές σκηνές, τα bar της πόλης, η πλούσια clubbing σεζόν και οι θεατρικές παραστάσεις σας περιμένουν για να ολοκληρώσετε μια γεμάτη ημέρα. «Ξεφυλλίστε» τις προτάσεις και τα αφιερώματα του in2life για την θεατρική χρονιά, τα club openings, τις μουσικές σκηνές και τις νυχτερινές πίστες κάνοντας κλικ πάνω στην δραστηριότητα του ενδιαφέροντός σας.

Τέλειωσε σιγά-σιγά το «αφώτιστο» 24ωρο, και, παρ’ ότι δεν μπορέσατε να ανάψετε θερμοσιφωνα, χάσατε το Grey’s Anatomy και δεν απαντήσατε στα friend request σας, πιστεύουμε πως η -φανταστική αυτή- ημέρα δεν ήταν άδεια. Φροντίσατε τον εαυτό σας, το σπίτι σας, τους φίλους, τους γείτονες, το κατοικίδιο, την σχέση σας, διαβάσατε, χαλαρώσατε, διασκεδάσατε, συζητήσατε, βγήκατε…

Μήπως τελικά θα έπρεπε μόνοι μας να καθιερώσουμε μια ημέρα χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς να περιμένουμε την ΔΕΗ να κάνει την βρόμικη δουλειά; Την επόμενη φορά που σε μία διακοπή ρεύματος θα βρείτε τον εαυτό σας να πατά μηχανικά τον διακόπτη του φωτός –με μόνο αποτέλεσμα το «ωχ» που ψιθυρίζετε μόλις θυμηθείτε το blackout, σκεφτείτε πως δεν διακόπτεται η ζωή σας, όταν δεν λειτουργεί ο διακόπτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v