Σχέδια για την νέα σεζόν: Πάρτε τα απόφαση

Το καινούριο έτος ξεκινά ουσιαστικά τώρα, που σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα να πάρετε αποφάσεις για τη νέα σεζόν. Σχεδιάστε την βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σας για το 2010-2011 και… κυκλοφορήστε την.
Σχέδια για την νέα σεζόν: Πάρτε τα απόφαση
του Γιώργου Κόκουβα

Στιγματισμένος ως ο μήνας της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο Σεπτέμβρης στην ουσία λειτουργεί ως αφετηρία για όλους μας. Το σφύριγμα της λήξης για την προηγούμενη σεζόν έχει δοθεί με το πέρας των καλοκαιρινών αδειών, και πλέον η «σέντρα» για το 2010-2011 προετοιμάζεται για την εκπαίδευση, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα αθλητικά πρωταθλήματα και τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Μαζί, μαγειρεύεται και η καινούρια σεζόν της δικής σας ζωής. Αυτή η περίοδος είναι, λοιπόν, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φτιάξετε τον «χάρτη» της χρονιάς σας και να θέσετε στόχους, στην πραγματοποίηση των οποίων μπορείτε να ριχτείτε με όρεξη μετά την θερινή ανάπαυλα.

Ψυχολογία… εκκίνησης
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε στην άκρη την μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές. Διαβάστε τον σχετικό οδηγό του in2life για την καταπολέμηση της ψυχολογικής «επιδημίας» της επανόδου από τις αυγουστιάτικες αμμουδιές και ετοιμάστε τον εαυτό σας για μια νέα αρχή.

Για να αποφύγετε την αίσθηση της επιστροφής στην γνωστή σας ρουτίνα, η οποία βάζει τρικλοποδιές στα όνειρα για το εγγύς μέλλον, προσπαθήστε να ανανεωθείτε. Αλλάξτε τη θέση των επίπλων στο σπίτι σας, αυτοσχεδιάστε, πειραματιζόμενοι με την διακόσμηση του χώρου σας ή δοκιμάστε ένα καινούριο χτένισμα. Με νότες ανανέωσης, θα βρείτε την διάθεση για να πάρετε χαρτί και μολύβι και να σχεδιάσετε τη νέα περίοδο που ξεκινά.

Πλάνα… καριέρας
Για τους καταρτιζόμενους ακόμη φίλους μας, η νέα σεζόν συμπίπτει με την αρχή του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Αν είστε φοιτητές, η εξεταστική του Σεπτέμβρη θα σας δείξει πόσα μαθήματα σας απομένουν μέχρι να παραγγείλετε κορνίζα για το πολυπόθητο χαρτί. Προγραμματίστε τις σπουδές σας και ορίστε τον αριθμό μαθημάτων που θέλετε να περάσετε μέσα στη χρονιά που έρχεται. Έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, μπορείτε να αφιερώσετε τον υπόλοιπο χρόνο σας στα σχέδια που θα κάνουν τον χαρακτηρισμό «τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής μου» πραγματικότητα.

Με μια part-time δουλειά τα Σαββατοκύριακα, για παράδειγμα, θα εξασφαλίσετε ένα διόλου αμελητέο χαρτζιλίκι, το οποίο θα σας επιτρέψει να κλείσετε εισιτήριο για το Interrail ταξίδι που εδώ και καιρό ονειρευόσασταν με τους φίλους σας.

Όσοι έχετε ήδη κορνιζάρει το πτυχίο σας, αυτή είναι η χρονική στιγμή να ξεκινήσετε το μεταπτυχιακό που έχετε βάλει στο μάτι. Αυτό δεν σας εμποδίζει να δουλεύετε παράλληλα. Αυτό που χρειάζεστε είναι οργάνωση και προγραμματισμός των σπουδών σας σε σχέση με την υπόλοιπη ζωή σας.

Αν είστε ήδη στο club των εργαζομένων, η νέα σεζόν στην δουλειά σας πρέπει να αρχίσει με όρεξη και όχι με γκρίνια. Μην ξυπνάτε με μούτρα κάθε μέρα επειδή πρέπει να πάτε στο γραφείο και να δουλέψετε μέχρι αργά. Συνήθως, τα νέα ξεκινήματα αγχώνουν τους εργαζομένους, ενώ η περίοδος κρίσης που διανύουμε μάλλον κάνει χειρότερα τα πράγματα, καθώς πολλοί προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους με βαρβάτες υπερωρίες, που τους μεταμορφώνουν σε workaholics. Να θυμάστε ότι η αξία σας μπορεί να γίνει φανερή και σε λογικό πλαίσιο ωραρίου, και πως η δουλειά σας δεν είναι όλη σας η ζωή. Βάλτε στόχο να κρατάτε χρόνο και για την προσωπική σας ζωή.

Σχέδια για… πορτοφόλια
Η κυβέρνηση ετοιμάζει προϋπολογισμούς με τις ευλογίες του ΔΝΤ, κάτω από την σκιά της οικονομικής κρίσης. Η ίδια σκιά πέφτει πάνω στο δικό σας πορτοφόλι, γι’ αυτό ακολουθήστε κι εσείς το παράδειγμα του Υπουργείου Οικονομικών. Προϋπολογισμός και πάλι προϋπολογισμός.

Υπολογίστε τα πάγια έξοδά σας για την περίοδο που έρχεται, προσθέστε ένα ποσό για τυχόν έκτακτες ανάγκες και δείτε τι σας περισσεύει κάθε μήνα. Εδώ αρχίζουν οι περικοπές αλλά και οι πρακτικές ιδέες. Δεν χρειάζεται να επιδοθείτε σε shopping therapy, ξοδεύοντας ολόκληρα μηνιάτικα για ένα ζευγάρι παπούτσια. Στις εκπτώσεις του Αυγούστου είχατε την ευκαιρία να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας, οπότε τώρα είναι καιρός να κλειδώσετε τις πιστωτικές σας κάρτες στο συρτάρι.

Τα καθημερινά γεύματα σε εστιατόρια μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με παρεϊστικα μαγειρέματα στο σπίτι, τα οποία θα σας γλιτώσουν χρήματα και θα σας προσφέρουν διασκεδαστικές και δημιουργικές στιγμές.

Επίσης, ανακαλύψτε εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτάτε πιο οικονομικά τα αντικείμενα που χρειάζεστε. Ιστοσελίδες που εξυπηρετούν ανταλλαγές ή οικονομικές αγορές επίπλων, ρούχων, κινητών, υπολογιστών και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας βρίσκονται εδώ και καιρό στον διαδικτυακό «αέρα», εξελισσόμενα σε πρακτική «μόδα». Το patari.gr, το xariseto.gr αλλά και κρυφές «οάσεις» μεταχειρισμένων προϊόντων στους δρόμους της πόλης είναι μερικές από τις λύσεις που θα «ανακουφίσουν» την τσέπη σας.

Σχεδιάζοντας τα… απρόοπτα
Όπου «απρόοπτα», βλέπε την αξιοποίηση της φλου έννοιας «ελεύθερος χρόνος». Τι μπορείτε να εντάξετε μέσα σ’ αυτό το «καλάθι» την σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών;

Αρχικά, όπως είπαμε και παραπάνω, μην αφιερώνετε όλη την ημέρα στην δουλειά σας. Τα απογεύματα και τα βράδια, όπως και τα Σαββατοκύριακα είναι δικά σας για να τα γεμίσετε με ασχολίες που θα σας χαλαρώσουν και θα σας ωφελήσουν.

Λόγου χάρη, το φθινόπωρο είναι ιδανική ευκαιρία για να ξεκινήσετε μία καλή διατροφή ή μία δίαιτα ώστε να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά. Έχοντας χορτάσει από τα τσιμπούσια στις νησιώτικες ταβέρνες και από τις γλυκές ατασθαλίες του καλοκαιριού, μπορείτε τώρα πιο εύκολα να αποτοξινωθείτε και να ακολουθήσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, διατηρώντας τις όλο τον χρόνο.

Η γυμναστική ή η ελαφριά σωματική άσκηση αποτελεί άλλη μια προσθήκη στην καθημερινότητά σας, που θα σας βοηθήσει να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αν το αποφασίσετε τώρα, θα ενταχθεί στο καινούριο σας πρόγραμμα, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει στην «ημερήσια διάταξη» της ζωής σας.

Πάρτε την απόφαση να μην χαραμίζετε τον ελεύθερο χρόνο σας σε αντιδημιουργικές ασχολίες. Οι μαραθώνιοι τηλεθέασης δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν, ενώ η ανταλλαγή σχολίων στο Facebook σας εθίζει, ώσπου συνειδητοποιείτε ότι αναλώσατε όλο σας το βράδυ σε ανούσια κλικ.

Διαλέξτε δύο-τρεις σειρές ή εκπομπές που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον κατά τη νέα τηλεοπτική σεζόν και ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε το Διαδίκτυο με έμφαση στις σελίδες που σας προσφέρουν κάτι χειροπιαστό. Μια τέτοια πρόταση είναι το site forfree.gr, το οποίο σας ενημερώνει για δωρεάν εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές κλπ, που αποτελούν άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για ψυχαγωγία χωρίς να δώσετε ούτε σεντ. Επίσης, μία άλλη ιδέα είναι να ξεκινήσετε το δικό σας blog για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Το συγγραφικό σας ταλέντο θα βρει διέξοδο, ενώ παράλληλα θα εκτονώνετε στο πληκτρολόγιό σας την ένταση της ημέρας.

Οι φίλοι σας στα social networks δεν συγκρίνονται με την προσωπική επαφή των ανθρώπων που σας περιβάλλουν. Στα πλάνα σας για την καινούρια περίοδο, επενδύστε στους φίλους σας και θέστε ως στόχο να γνωριστείτε καλύτερα με τους γείτονές σας. Μία καλημέρα στο ασανσέρ για αρχή δεν είναι κάτι το φοβερό. Μία πρόσκληση για καφέ ένα απόγευμα μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, που θα καταλήξει σε μία φιλία ή στην χειρότερη περίπτωση, σε λιγότερο αμήχανες συναντήσεις σιωπής στις σκάλες.

Για τις στιγμές που θέλετε να χαλαρώσετε, ένα βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος. Σκεφτείτε έναν τομέα ο οποίος ανέκαθεν σας γοήτευε και θέλετε να μάθετε περισσότερα. Αν για παράδειγμα σας ενδιαφέρει η φιλοσοφία, αποφασίστε από τώρα να προμηθευτείτε μερικά από τα κυριότερα βιβλία περί του θέματος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως έχετε γίνει εξπέρ στο αντικείμενο, απλά με την ανάγνωση σε ώρες ξεκούρασης.

Το ίδιο ισχύει και με τις πρακτικές εφαρμογές των ενδιαφερόντων σας. Πάντα θέλατε να μάθετε να παίζετε κιθάρα. Με τα λεφτά που γλιτώσατε από τις δωρεάν εκδηλώσεις και τις ανταλλαγές προϊόντων που σας προτείναμε πιο πάνω, έχετε την δυνατότητα να κλείσετε μαθήματα, και στις επόμενες συγκεντρώσεις της παρέας να δώσετε το πρώτο σας «ρεσιτάλ». Μία ξένη γλώσσα, μαθήματα φωτογραφίας, σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού ή χορού, και γενικά όλες οι δραστηριότητες προγραμματίζονται κατά κύριο λόγο τον Σεπτέμβρη και σας «εκπαιδεύουν» καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Η νέα θεατρική σεζόν βρίσκεται επίσης στο κατώφλι, και οι νέες παραστάσεις που ετοιμάζονται υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατρόφιλους σε έναν «γεμάτο» χειμώνα. Σημειώστε τις παραστάσεις που δεν θέλετε να χάσετε και δώστε στην τέχνη μια θέση στην εβδομάδα σας.

Τέλος, η εκκίνηση της νέας σεζόν είναι μία ευκαιρία να οργανώσετε τις αποδράσεις σας, εντός και εκτός των τειχών. Υπάρχουν περιοχές και όμορφες γειτονιές της πόλης που οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα ότι υπάρχουν. Μία φορά την εβδομάδα επιλέξτε μία περιοχή που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ ή δεν γνωρίζετε καλά και κάντε μία βόλτα από εκείνα τα μέρη. Καινούρια στέκια και περίπατοι σε άγνωστους δρόμους θα σας κάνουν να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη και να βρείτε εναλλακτικές ιδέες για εξόδους που «σκοτώνουν» την ρουτίνα.

Ασφαλώς, όπως έχουμε ξαναπεί, των φρονίμων τα παιδία, πριν πεινάσουν κάνουν… booking. Αν κλείσετε από τώρα αεροπορικά εισιτήρια για αρκετούς μήνες μετά, θα εξασφαλίσετε πολύ καλές προσφορές για low-budget ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πάντα θέλατε να εξερευνήσετε. Σημειώστε τους προορισμούς σας στον χάρτη της Ευρώπης, και ολοκληρώστε τον χάρτη της ανανεωμένης ζωής σας, που ξεκινά μαζί με τη νέα σεζόν. Καλή μας χρονιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v