Τα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στον Κόσμο

Η ετήσια αξιολόγηση των κορυφαίων Πανεπιστημίων παγκοσμίως έβγαλε τα πορίσματά της για το 2010, δίνοντας τον εκπαιδευτικό «θρόνο» στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των Κινεζικών Ιδρυμάτων.
Τα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στον Κόσμο
Η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU) που διενεργείται ετησίως από το Jiao Tong University της Shanghai, δημοσιεύτηκε πρόσφατα με στοιχεία για το 2010. Όπως συνηθίζεται, οι ΗΠΑ μονοπωλούν το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον του πλανήτη, με 54 Ιδρύματα στην κορυφαία εκατοντάδα, τα οκτώ από τα οποία βρίσκονται στην «χρυσή» δεκάδα.

Ο συγκεκριμένος φορέας αξιολόγησης έχει αναλάβει να διαφωτίζει το κοινό για το πάνθεον των Ακαδημαϊκών κοινοτήτων από το 2003. Επί επτά συνεχόμενα χρόνια, ένα όνομα φιγουράρει αδιάλειπτα στην πρώτη θέση των παγκόσμιων «Α.Ε.Ι.», και δεν είναι άλλο από αυτό του Harvard.

Παρέα του στην πρώτη δεκάδα έχει το Πανεπιστήμιο της California «Berkley», του Stanford, το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης αλλά και της California, του Princeton, της Columbia και του Chicago.

Τα αγγλικά Πανεπιστήμια αποτελούν σταθερά άλλη μια εγγύηση για τους επίδοξους σπουδαστές τους. Τα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης κατέλαβαν την πέμπτη και δέκατη θέση παγκοσμίως αντίστοιχα. Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποσπάσει 38 θέσεις στη συνολική κατάταξη.

Αίσθηση προκαλεί όμως η αλλαγή στο σκηνικό της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την επίδοση των Ασιατικών Πανεπιστημίων. Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η Κίνα υπερδιπλασίασε τα Ιδρύματά της στο «chart», φτάνοντας τα 36, με κορυφαία αυτά της Taiwan, του Πεκίνου και του Hong Kong. Η ανατολική Ασία σημείωσε επίσης καλή επίδοση με 106 Πανεπιστήμια, 25 εκ των οποίων ανήκουν σε Ιαπωνικό έδαφος.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην λίστα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχουν «τρυπώσει» στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια της χρονιάς.

Η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων δίνει μεγάλη έμφαση στην επιστημονική έρευνα που πηγάζει από τα υπό μελέτη Πανεπιστήμια. Κυριότεροι παράγοντες είναι ο αριθμός ερευνητών με κύρος, οι καθηγητές ή απόφοιτοι με βραβείο Νόμπελ στις «αποσκευές» τους, τα δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικές εφημερίδες κλπ, πάντα σε σχέση με το μέγεθος του Πανεπιστημίου.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v