Υπερβολική η κινδυνολογία σχετικά με το κλίμα (;)

Την ανάγκη για μεγαλύτερη ειλικρίνεια εκ μέρους των κλιματικών επιστημόνων τόνισε χθες ο περιβαλλοντολογικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς ορισμένες προβλέψεις τους σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές αποδεικνύονται υπερβολικές.
Υπερβολική η κινδυνολογία σχετικά με το κλίμα (;)
"Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν μεγαλοποιηθεί από ορισμένους επιστήμονες και απαιτείται άμεσα ειλικρινέστερη προσέγγιση των προβλέψεων σχετικά με τον ρυθμό των κλιματικών αλλαγών", είπε χθες ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο John Beddington μίλησε στην εφημερίδα The Times με αφορμή την παραδοχή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Δ.Ε.Α.Κ.) ότι ήταν υπερβολική στις προβλέψεις της σχετικά με τον ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι στα Ιμαλάια.

Ο καθηγητής Beddington είπε ότι οι κλιματικοί επιστήμονες θα έπρεπε να είναι λιγότερο εχθρικοί προς τους σκεπτικιστές που αμφισβητούν τις ευθύνες του ανθρώπου ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ κατηγόρησε τους επιστήμονες που αρνούνται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζονται οι αναφορές τους. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κλιματική επιστήμη θα αυξανόταν αν οι εκπρόσωποί της ήταν πιο ειλικρινείς για τις αβεβαιότητές τους και αν παραδέχονταν ότι σε κάποια υπό αμφισβήτηση θέματα έκαναν λάθος. «Δεν είναι υγιές να απορρίπτουμε τον σοβαρό σκεπτικισμό. Η επιστήμη αναπτύσσεται και βελτιώνεται υπό το φως της κριτικής. Και υπάρχουν βάσιμες αβεβαιότητες ως προς τις προβλέψεις των κλιματικών αλλαγών που δε μπορούν να αμφισβητηθούν», είπε.

Και εξήγησε ότι οι λανθασμένοι ισχυρισμοί της Δ.Ε.Α.Κ. σε έκθεση του 2007, ότι οι πάγοι θα έλιωναν μέχρι το 2035, αποκάλυψαν ένα ευρύτερο πρόβλημα σχετικά με το πώς παρουσιάζονται κάποια στοιχεία. «Όλες οι προβλέψεις σχετικά με τις αλλαγές στο περιβάλλον θα πρέπει να δημοσιοποιούνται αφήνοντας πάντα ανοιχτό ένα ενδεχόμενο ότι μπορεί να είναι και αβάσιμες», είπε ο Beddington. Διευκρίνισε ότι αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο όταν οι προβλέψεις αυτές προκύπτουν από υπολογιστικά μοντέλα, καθώς «όταν παρουσιάζεις ένα κλιματικό μοντέλο σε μεγάλη κλίμακα προκύπτουν πολλές αβεβαιότητες, π.χ. ως προς τον ρυθμό της αλλαγής και τις τοπικές επιπτώσεις.»

Ο δρ. Beddington είπε, επίσης, ότι είναι λάθος από την πλευρά των επιστημόνων να αρνούνται να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους σε αυτούς που τους ασκούν κριτική. «Πιστεύω πως όπου είναι δυνατό θα πρέπει να ισχύει διαφάνεια σε αυτό το υλικό, το οποίο θα πρέπει να διατίθεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα. […] Υπάρχει, βέβαια, κίνδυνος τα στοιχεία να παραποιηθούν από κάποιους, αλλά τα οφέλη θα ξεπεράσουν σίγουρα κάθε κίνδυνο».

Ο Phil Jones, διευθυντής του Τμήματος Κλιματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου East Anglia και βασικός συντελεστής των αναφορών της Δ.Ε.Α.Κ. αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την θέση του για το διάστημα που θα διεξάγεται έρευνα στα e-mails που διέρρευσαν, τα οποία, κατ’ισχυρισμόν, δείχνουν την απόπειρά του να αποκρύψει στοιχεία. Σε μία, μάλιστα, απάντηση του, όταν του ζητήθηκαν κάποια από τα στοιχεία αυτά, ο καθηγητής Jones γράφει: «Έχουμε επενδύσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια σε αυτήν την δουλειά. Γιατί να σου διαθέσω τα στοιχεία, όταν σκοπός σου είναι να βρεις σε αυτά λάθη;»

Ο καθηγητής στις κλιματικές αλλαγές του Πανεπιστημίου East Anglia, Mike Hulme, δείχνει πάντως να συμφωνεί με τον Beddington: «Οι κλιματικοί επιστήμονες κερδίζουν δόξα και φήμη μέσα από την δουλειά τους σε ένα σημαντικό κλιματικό θέμα, όμως με αυτήν την δόξα έρχεται και η υπευθυνότητα. Το να είσαι διαφανής και να παρέχεις στοιχεία είναι μέρος αυτής της υπευθυνότητας.»

Μια κρύο – μια ζέστη

Πάγοι
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος λέει ότι η ανακοίνωσή της σχετικά με το λιώσιμο των πάγων βασίστηκε σε αναφορά που απέδωσε ανακριβώς από την WWF. Η αναφορά αυτή βασίστηκε σε συνέντευξη ειδικού -στους πάγους- επιστήμονα, ο οποίος ισχυρίζεται πως παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του. Οι περισσότεροι «παγολόγοι» λένε ότι οι πάγοι στα Ιμαλάια είναι τόσο παχείς που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να λιώσουν.

Θαλάσσια στάθμη
Το Ινστιτούτο Potsdam για την Έρευνα στις Κλιματικές Επιπτώσεις λέει ότι η στάθμη στην θάλασσα μπορεί να ανέβει έως και 1,82 μέτρα μέχρι το 2100, μία πρόβλεψη που βασίζεται στην αύξηση των 17,5 εκατοστών που συνέβη μεταξύ 1881-2001, την οποία απέδωσε στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου. Συμπέρανε από αυτά, λοιπόν, ότι έως το 2100 η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 6,4 βαθμούς οδηγώντας στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.

Αναφορές για κλιματικές αλλαγές που δημοσιεύτηκαν πέρσι από την βρετανική κυβέρνηση προέβλεψαν άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 30 έως 60 εκατοστά μέχρι το 2095.

Πάγοι της αρκτικής θάλασσας
Ομάδα Φυσικών σε θέματα των Ωκεανών των Πόλων από το Πανεπιστήμιο Cambridge είχε ισχυριστεί ότι οι θαλάσσιοι πάγοι θα εξαφανιστούν από τον Βόρειο Πόλο μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, τα δύο τελευταία καλοκαίρια η συνολική περιοχή θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική αυξήθηκε σημαντικά.

Θερμοκρασία του πλανήτη
Η εθνική υπηρεσία μετεωρολογίας της Μ. Βρετανίας (Met Office) προβλέπει ότι φέτος είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε την πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι το φαινόμενο του El Niño θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης λόγω του θερμοκηπίου, για το οποίο ευθύνεται ο άνθρωπος.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μεγάλη προκατάληψη ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη από το Met Office, όπως φαίνεται από τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις, η οποία το έχει οδηγήσει στη σημαντική και συστηματική μεγαλοποίηση του προβλήματος της θερμότητας.

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v