Cleanjunkies: Οι Ρομπέν των... φραχτών

Οπλισμένοι με πένσες, κόφτες και μπόλικη διάθεση για «ξεσκαρτάρισμα», οι clean junkies σαρώνουν φράχτες, μάντρες και συρματοπλέγματα, αφαιρώντας παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ταμπέλες και κάθε λογής οπτική «σαβούρα». Όσοι πιστοί προσέλθετε.
Cleanjunkies: Οι Ρομπέν των... φραχτών
«Κοπή - κλάδεμα δέντρων ο Μπάμπης», «Βρεφονηπιακός σταθμός οι Μελισσούλες», «Επισκευές τζακιών ο Κώστας», «Είδη μπεμπέ», «Καθαρισμός κήπων», «Μάρμαρα- γρανίτες». Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω πινακίδες; Τα ονόματα είναι τυχαία, αλλά η ασχήμια τους συγκεκριμένη. Δεκάδες χιλιάδες παράνομες πινακίδες τοποθετημένες πάνω σε συρματοπλέγματα, κάγκελα σπιτιών, οικοπέδων, ακόμα και καρφωμένες πάνω σε δέντρα «συνεισφέρουν» στην γενικότερη αισθητική κακοποίηση των πόλεων της Αττικής και όλα αυτά με την ανοχή των νόμων – οι οποίοι δεν εφαρμόζονται- και του κράτους.

Όπου δεν πίπτει νόμος όμως, πίπτει... κόφτης: οι πολίτες αντέδρασαν και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση – και τις πένσες- στα χέρια τους. «Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο περίπου εντελώς αυθόρμητα», μας λέει ο κ. Λευτέρης Μάγγος υπεύθυνος της ιστοσελίδας cleanjunkies.blogspot.com και εμπνευστής της ιδέας. «Κοντά στο σπίτι που μένουμε υπήρχε ένας φράχτης που ήταν γεμάτος παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Ένα βράδυ βγήκαμε μια παρέα και καθαρίσαμε όλες τις πινακίδες και τότε συνέβη κάτι μαγικό. Πίσω από το φράχτη υπήρχαν πολλά δέντρα. Οι πινακίδες μπλόκαραν τη θέα, μπλόκαραν το πράσινο». Κάπως έτσι λοιπόν «γεννήθηκαν» οι Clean Junkies.

Η ομάδα αποτελείται από περίπου δεκαπέντε «μόνιμα» μέλη, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως όλοι μας θα πρέπει να είμαστε εν δυνάμει clean junkies. Πώς; «Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να έχει έναν κόφτη μαζί του ή στο αυτοκίνητο και όπου βλέπει παράνομες πινακίδες να σταματάει και να τις βγάζει. Αν δεν νοιαστούμε εμείς για το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε ποιος θα το κάνει;», αναρωτιέται και δεν έχει άδικο.

Είναι αλήθεια πως τα κατηγορώ προς το κράτος και τους δήμους από εκπομπές και εφημερίδες, δεν έχουν ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τείνουν να γίνουν γραφικά. Όταν όμως, οι πολίτες συσπειρωθούν απέναντι στο πρόβλημα, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τον στόχο τους. «Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Χορτάσαμε θεωρίες και παχιά λόγια, χωρίς κανένας να περνάει στην πράξη. Είναι καιρός να σηκώσουμε μανίκια, να λερωθούμε, να εκτεθούμε για εμάς και για το μέλλον των παιδιών μας», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Μάγγος, δίνοντας το σύνθημα για μια γενική επιστράτευση των πολιτών απέναντι στο αποκρουστικό αυτό θέαμα.

Σχετικά με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των «κατόχων» των πινακίδων μας λέει: «Δεν έχουμε συναντήσει πότε κανένα πρόβλημα. Οι κάτοχοι των πινακίδων αυτοί οι ίδιοι είναι παράνομοι. Υπάρχουν και ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, η πράξη τους είναι αυθαίρετη και ενάντια στο νόμο. Οι πινακίδες τοποθετούνται παράνομα και όχι μόνο κακοποιούν αισθητικά, αλλά και επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού οι περισσότερες από αυτές είναι σκουριασμένες και αποτελούν εστία μόλυνσης» και συνεχίζει αγανακτισμένος «Παρατηρείται επίσης το νοσηρό φαινόμενο να καρφώνουν πινακίδες πάνω σε δέντρα. Αν είναι δυνατόν! Ποιος νομιμοποιείται σε κάτι τέτοιο; Σε ποιον ανήκουν τελικά τα δέντρα και η φύση; Εμείς σαν πολίτες θα έπρεπε να κάνουμε αγωγές σε όλους αυτούς».

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι clean junkies αυξάνονται και πληθύνονται με ταχύτατους ρυθμούς, οργανώνονται σε μικρές ομάδες, επικοινωνούν διαδικτυακά και κανονίζουν εξορμήσεις για το... μεγάλο ξεκαθάρισμα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται και θέλει να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια πένσα, καλή παρέα και αυτοκίνητο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή οργάνωση μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη της ομάδας είτε στο blog της είτε στο group που διατηρεί στο Facebook με το όνομα «cleanjunkies».

Για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας, ο κ. Μάγγος μας λέει: «Σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή με δήμους και να προχωρήσουμε στο κατέβασμα των πινακίδων που είναι παράνομα «μπαζωμένες» στα πεζοδρόμια. Ευχής έργο θα ήταν πάντως, να μας υποστήριζε κάποιος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας».

Το αν θα λάβουν αυτήν την υποστήριξη ή όχι από το κράτος είναι αμφίβολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέρα με την μέρα το ενδιαφέρον των πολιτών για cleanjunking αυξάνεται, ολοένα και περισσότερος κόσμος δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και οι παράνομες πινακίδες καταλήγουν κατά δεκάδες εκεί που θα έπρεπε να είναι - στους κάδους απορριμμάτων. “Let’s keep on cleanjunking!”

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v