Κληρονομικό και το γκριζάρισμα των μαλλιών

Περισσότερο τα γονίδια και λιγότερο το στρες ή οι δίαιτες είναι ο λόγος που γκριζάρουν τα μαλλιά των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Δανία.
Κληρονομικό και το γκριζάρισμα των μαλλιών
Επιστήμονες της Unilever μελέτησαν πρόσφατα περισσότερες από διακόσιες μονογενείς και μη μονογενείς δίδυμες αδελφές από την Δανία ηλικίας από 59 έως 81 έτους και βρήκαν ελάχιστες διαφορές στο γκριζάρισμα των μαλλιών των μονογενών διδύμων, οι οποίες μοιράζονται τα ίδια γονίδια. Στις μη μονογενείς δίδυμες, ωστόσο, οι οποίες έχουν διαφορετικά γονίδια, οι διαφορές ήταν πολύ περισσότερες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, υποστηρίζει επίσης ότι και το πέσιμο των μαλλιών σχετίζεται κατά πολύ γενετικούς παράγοντες. Διευκρινίζει, όμως, ότι το αραίωμα των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς παράγοντες και με τον τρόπο ζωής μας.

Σχετικά με το γκριζάρισμα των μαλλιών ο επικεφαλής της έρευνας Dr. David Gunn είπε ότι παρόλο που πολλές θεωρίες έχουν προκύψει, οι οποίες εξηγούν τους διάφορους ρυθμούς γκριζαρίσματος, το επιστημονικό υπόβαθρο που θα έπρεπε να τις στηρίζει είναι μικρό.

Και πρόσθεσε: «Η έρευνα αυτή μας παρέχει μία συναρπαστική διορατικότητα στον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες γκριζάρουν και οπωσδήποτε συστήνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο πιστεύαμε κάποτε. Υποδεικνύει, επίσης, ότι άσχετα από το πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η ζωή μιας γυναίκας, υπάρχουν σπουδαιότερες δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τα μαλλιά της να γκριζάρουν.»

Η Nina Goad, του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, είπε ότι και παλαιότερες έρευνες έχουν βρει ελάχιστους ευπροσδιόριστους περιβαλλοντικούς παράγοντες ανάμεσα σε άτομα τα μαλλιά των οποίων γκρίζαραν πολύ νωρίτερα από των συγγενών τους. «Αυτό σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών δεν προκύπτει από κάτι που κάνουν, αλλά από γενετικούς παράγοντες πέραν του ελέγχου μας, ενώ ο τρόπος ζωής μας γενικά δεν θα παίζει μεγάλο ρόλο στο πότε θα χάσουν τα μαλλιά μας το χρώμα τους», πρόσθεσε. «Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν».

Ε.Μ.
Πηγή:
News.BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v