Βερολίνο: 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Στους ρυθμούς των εορτασμών των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους βρίσκεται σήμερα το Βερολίνο, με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών να συνοδεύουν την Άνγκελα Μέρκελ καθώς θα διασχίζει το πρώτο πέρασμα των συνόρων. Δείτε video από το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989.
Βερολίνο: 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους
Οι αρχηγοί των κρατών ετοιμάζονται να συνοδεύσουν χιλιάδες κόσμου που θα τιμήσει τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο. Ένα γεγονός που έστρωσε τον δρόμο για την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, θα ηγηθεί των εορτασμών.

Οι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου και το πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θα την συνοδεύσουν καθώς θα βαδίσει κατά μήκος του πρώτου περάσματος των συνόρων που άνοιξε το 1989. Το φράγμα άνοιξε απρόσμενα μετά από βδομάδες προ-δημοκρατικών διαμαρτυριών.

Η Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία ανέγειρε το -μήκους 155 χιλιομέτρων- τσιμεντένιο τείχος το 1961 για να περικυκλώσει το ανατολικό Βερολίνο και να εμποδίσει τους πολίτες να καταφύγουν στην καπιταλιστική περιοχή. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν την ζωή τους στο τείχος κατά την προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

Τα κύρια γεγονότα που θα επισημάνουν τον εορτασμό στην πόλη θα λάβουν χώρα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου –το σύμβολο της γερμανικής επανένωσης το 1990. Ως μέρος των εκδηλώσεων, περισσότερα από 1.000 γιγαντιαία ντόμινο φτιαγμένα από αφρό - και ζωγραφισμένα από νέους ανθρώπους - θα γκρεμιστούν κατά μήκος της άλλοτε διαδρομής του τείχους, προκειμένου να συμβολίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έπεσαν η μία μετά την άλλη το 1989.

Ανάμεσα σε αυτούς που προσκλήθηκαν για να συνοδεύσουν την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Αυτοί θα ακολουθηθούν από τον πρώην Πολωνό Πρόεδρο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος ηγήθηκε του συνδικαλιστικού σωματείου «Αλληλεγγύη» ενάντια στο Κομμουνιστικό καθεστώς και τον πρώην Ούγγρο Πρωθυπουργό Μίκλος Νέμεθ, του οποίου η απόφαση να ανοίξει πρώτος τα σύνορα της χώρας επέτρεψε στους Ανατολικογερμανούς να δραπετεύσουν την Δύση.

Μία μεγάλη συναυλία πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στη μέρα, ενώ οι εορτασμοί θα επισφραγιστούν με πυροτεχνήματα και μουσικές παραστάσεις από όλον τον κόσμο.

Και ενώ προετοιμάζονται όλα τα παραπάνω, ο πρώην Ανατολικογερμανός κυβερνητικός Γκύντερ Σαμπόβσκι, του οποίου τα κατά καιρούς σχόλια είχαν θεωρηθεί αρωγοί για την πτώση του τείχους, παραδέχθηκε ότι όντως είχε στο παρελθόν επέλθει ρήξη στην επικοινωνία με τον αρχηγό του κόμματός του Έγκον Κρεντς, όσον αφορά μία ανακοίνωσή του για νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους Ανατολικογερμανούς. Ανάφερε, μάλιστα, στο BBC ότι δεν μετάνιωσε την λεγόμενη γκάφα του γιατί αυτή οδήγησε στην ομαλότερη επανένωση της διχασμένης Γερμανίας.

Δείτε video από το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989


Στην παραμονή των εορτασμών, η κυρία Κλίντον καλεί να δοθεί νέα ώθηση προκειμένου να απελευθερωθούν αυτοί που βρίσκονται ακόμα υπό καταπίεση. «Η ιστορία μας δεν τελείωσε το βράδυ που έπεσε το τείχος», είπε η κ. Κλίντον. «Για να επεκτείνουμε την ελευθερία σε περισσότερους ανθρώπους, δε μπορούμε να δεχόμαστε ότι η ελευθερία δεν ανήκει σε όλους τους ανθρώπους».

Ε.Μ.
Πηγή:
BBC News

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v