Gay pride στην Σαγκάη χωρίς λογοκρισίες

Στα πλαίσια της -παραδοσιακά- gay pride σεζόν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος το Shanghai Gay Pride Festival που, αντίθετα από τα αναμενόμενα, αντιμετωπίστηκε από τα κρατικά μέσα της Κίνας με επαίνους και υπερβολική προβολή.
Gay pride στην Σαγκάη χωρίς λογοκρισίες
Το πρώτο gay pride festival της Κίνας επαινέθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνοντας έτσι μία σημαντική πρόοδο από την προηγούμενη στάση της πολιτείας σε αντίστοιχα τέτοια γεγονότα.

Το φεστιβάλ περιγράφηκε στην εφημερίδα China Daily ως ένα γεγονός «βαρύνουσας σημασίας» και ως μία «έκφανση της κοινωνικής προόδου της χώρας».

Μέρος της εβδομάδας gay pride στην Σαγκάη είναι οι προβολές ταινιών, οι συζητήσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται από τους συμμετέχοντες, κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την χώρα που μέχρι το 2001 χαρακτήριζε την ομοφυλοφιλία ως πνευματική ασθένεια.

Πριν την εκκίνηση του Shanghai Gay Pride Festival, οι διοργανωτές ανησυχούσαν για τον αποκλεισμό του από τις αρχές. Ένας δικηγόρος τους είχε προειδοποιήσει να μην πραγματοποιήσουν την παρέλαση, από φόβο ότι θα γινόταν αντιληπτή από τις αρχές ως διαμαρτυρία. Έτσι, οι διοργανωτές αποφάσισαν να οργανώσουν μία εβδομάδα εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους.

Η μετριοπαθής αυτή στάση φαίνεται πως λειτούργησε. Η China Daily κυκλοφόρησε με ένα μεγάλο πρωτοσέλιδο άρθρο σχετικά με το γεγονός και την ομοφυλοφιλία στην χώρα. Το editorial της εφημερίδα, μάλιστα, λέει πως το φεστιβάλ αυτό δείχνει πώς η Σαγκάη, την οποία αποκαλεί «μία από τις πιο ανοιχτές και προοδευτικές πόλεις της Κίνας», απέδειξε την αποδοχή και την ανεκτικότητά της επιτρέποντας την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος.

Στο παρελθόν, η επίσημη στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία στην Κίνα θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστεί ως «μην την καταδικάζετε, μην την προωθείτε».

Οι υπερβολικοί έπαινοι που η εφημερίδα αφειδώς παραχώρησε στο φεστιβάλ, τους διοργανωτές και στην πόλη της Σαγκάη είναι πρωτοφανείς για ένα τόσο επίσημο μέσο ενημέρωσης. Η εφημερίδα, για την ακρίβεια, αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως ταμπού ή ακόμα και ως ασθένεια.

Ξεκαθαρίζει, βέβαια, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνει ακόμα από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ώστε να προωθηθεί η αποδοχή και ο σεβασμός απέναντι στους ομοφυλόφιλους της Κίνας.

Πηγή: BBC News
Ε.Μ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v