"Πειρατική" έδρα στην Ευρωβουλή

Η πειρατεία μπορεί να... σκοτώνει την μουσική, αλλά όχι την πολιτική. Το Piratepartiet της Σουηδίας μπορεί να περιφανεύεται πλέον την πολύτιμη έδρα του στην Ευρωβουλή, αφού εξασφάλισε το 7,1% των ψήφων στις φετινές Ευρωεκλογές.
Πειρατική έδρα στην Ευρωβουλή
Αρκούσε η καταδίκη των δημιουργών γνωστού torrent site Piratebay.org σε φυλάκιση ενός χρόνου από το σουηδικό δικαστήριο για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στην Σουηδία και το εγχώριο "πειρατικό" κόμμα να πάρει τα πάνω του. Συγκεκριμένα με 7,1% στις φετινές Ευρωεκλογές, το Piratepartiet συγκέντρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ 200.000 ψήφους, αριθμός εντυπωσιακός αν λάβουμε υπόψη ότι στις εθνικές εκλογές του 2006, είχε κερδίσει μόλις 34.918 ψήφους. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 37χρονος ιδρυτής του κόμματος Ρικ Φαλκβίνκε, "Όταν η ετυμηγορία του σουηδικού δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί της 17ης Απριλίου, είχαμε 14.711 μέλη. Σε διάστημα μιας εβδομάδας τριπλασιαστήκαμε σε μέγεθος και γίναμε το τρίτο κόμμα της Σουηδίας όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς!"

Μερικές από τις βασικές θέσεις του κόμματος της Σουηδίας βασίζονται στην μεταρρύθμιση του νόμου των πνευματικών δικαιωμάτων, με την μη- εμπορική αντιγραφή να είναι ελεύθερη, στην κατάργηση του συστήματος εμπορικής πατέντας και στην προστασία της ιδιωτικότητας. "Οι παλιοί πολιτικοί δεν μπορούν να καταλάβουν και βλέπουν αυτά τα θέματα σαν κάτι το απομονωμένο. Πράττουν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα από τεχνολογία", συμπληρώνει ο Φαλκβίνκε, για να καταλήξει στο ότι "η συνεχής παρακολούθηση τύπου Big Brother, απειλεί τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν πλέον έναν τρόπο να προστατευθούν."

Και όπως όλα δείχνουν τον βρήκαν. Οι ηλικίες που ψήφισαν το πειρατικό κόμμα κυμαίνονται από 18-30 ετών, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα το πόσο δημοφιλές είναι στους νέους. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πει, πως αν δεν ήταν το πειρατικό κόμμα στα ψηφοδέλτια δεν θα ψήφιζαν καθόλου. Η κριτική που δέχονται όσοι "κατεβάζουν" αρχεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται για την ποινικοποίηση του downloading, έχουν κάνει εκατομμύρια νέους και όχι μόνο να νιώθουν πως απειλούνται. "Δεν είμαστε όλοι εγκληματίες" λέει χαρακτηριστικά ένας νεαρός ψηφοφόρος του κόμματος για να συνεχίζει "αναζητούμε έναν τρόπο να προστατευθούμε από την καταστρατήγηση του απορρήτου μας".

Παρόμοια πειρατικά κόμματα υπάρχουν σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Αργεντινή και Φιλανδία, ενώ στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες σύστασης ενός παρόμοιου κόμματος. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό γκρουπ στο Facebook, όπου ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος και να συνεισφέρει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v