Ο κήπος της Εδέμ δεν είναι τόσο μακριά

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν επιχειρήσει να προσδιορίσουν την τοποθεσία του Κήπου της Εδέμ και άρα την γενέτειρα του σημερινού ανθρώπου. Καμία, όμως, δεν είναι τόσο μεγάλη και καλά τεκμηριωμένη όσο αυτή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που την τοποθετεί στην νοτιοδυτική Αφρική.
Ο κήπος της Εδέμ δεν είναι τόσο μακριά
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα γενετική έρευνα, η μεγαλύτερη στο είδος της, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κατοίκους της Αφρικής. Για την ακρίβεια, παρά τις διάφορες τοποθεσίες που έχουν προταθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη έρευνα προσανατολίζει την μυθική τοποθεσία στα σχετικά αφιλόξενα σύνορα μεταξύ της Ανγκόλα και της Ναμίμπια. Αυτή η περιοχή οριοθετείται, με τα σημερινά στοιχεία, να είναι και η γενέτειρα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ σε αυτήν ξεχώρισαν οι υπεύθυνοι της έρευνας, περίπου 14 αρχαίους πληθυσμούς.

Τα νέα αυτά στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Sarah A. Tishkoff, αντισταθμίζουν κατά κάποιον τρόπο την γενετική εικόνα του κόσμου έως σήμερα, δεδομένου ότι οι περισσότερες γενετικές πληροφορίες έχουν προκύψει από πληθυσμούς της Ευρώπης και της Ασίας. Με τα στοιχεία αυτά να έρχονται από την Αφρική, την ήπειρο στην οποία εξελίχθηκε η ανθρώπινη καταγωγή, νέο φως πέφτει τώρα στις ρίζες της ανθρώπινης ζωής.

Η έρευνα, την οποία ο επιστημονικός κόσμος χαρακτηρίζει ως ένα από τα εντυπωσιακότερα έργα, δείχνει ως πιθανότερη τοποθεσία προέλευσης του ανθρώπινου είδους τις ακτές της νοτιοδυτικής Αφρικής, κοντά στην Έρημο Καλαχάρι. Βέβαια, το συγκεκριμένο σημείο, με τα ελάχιστα δέντρα και την βαθιά έρημο, κάθε άλλο παρά κήπο θυμίζει, ενώ φαίνεται σήμερα να αποτελεί πατρίδα της φυλής San, της οποίας η γλώσσα ξεχωρίζει για τους πολλούς ήχους «κλικ». Φυλή, η οποία στο παρελθόν είναι πιθανό να εκτεινόταν από τη νότια Αφρική έως την σημερινή Αιθιοπία. Οι ίδιοι ήχοι «κλικ», άλλωστε, έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες αφρικανικές φυλές που ζουν στην ανατολική μεριά της ηπείρου.

Η έρευνα συνεχίζει, λέγοντας ότι η διάλεκτος αυτή δείχνει να έχει πολλά κοινά στοιχεία με την γενετήσια γλώσσα των αφρικανών, κάτι που βοηθάει πολύ στο να εντοπιστούν ευκολότερα οι ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης. Με την βοήθεια αυτής της διαλέκτου, η επιστημονική ομάδα υπολόγισε το σημείο από το οποίο μία μικρή ομάδα ανθρώπων, περίπου 150 άτομα, έφυγε από την Αφρική πριν 50.000 χρόνια, για να κατοικήσει στον υπόλοιπο κόσμο. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στα μέσα της αφρικανικής ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι 14 αρχαίοι πληθυσμοί, τους οποίους οι ερευνητές ξεχώρισαν, έχουν σήμερα αναμειχθεί με άλλους λαούς και φυλές, με μοναδική εξαίρεση όσους μιλούν την γλώσσα Bantu.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v