ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Facebook: Οι ρυθμίσεις ασφαλείας που (μας) σώζουν

Ακούσατε κι εσείς εκείνη την τρομακτική ιστορία ότι κάποιος έχασε τη δουλειά, ή τη γυναίκα του, γιατί φίλοι του ανέβασαν τις λάθος φωτογραφίες του στο Facebook; Προστατευθείτε από αυτόν και άλλους πιθανούς... διαδικτυακούς κινδύνους, μαθαίνοντας να χειρίζεστε σωστά τα Privacy Settings σας.

Facebook: Οι ρυθμίσεις ασφαλείας που (μας) σώζουν

Με τη σαρωτική έφοδο του Facebook στην καθημερινή μας ζωή, ήταν μόνο θέμα χρόνου να αρχίσουν να ανακύπτουν –κατά κύριο λόγο ασήμαντα, αλλά παρ’ όλα αυτά ενοχλητικά– μικρά ή μεγαλύτερα θέματα με τις ρυθμίσεις του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ποιες πληροφορίες μοιραζόμαστε και, κυρίως, με ποιους. Τις φωτογραφίες από το χθεσινό πάρτι, για παράδειγμα, που θέλω να ανεβάσω για να δουν και να σχολιάσουν οι φίλοι μου, είναι ανάγκη να μπορεί να τη δει και το αφεντικό μου; Ή πρέπει κάθε φορά πριν κάνω update το status μου να σκέφτομαι μήπως πρόκειται να γράψω κάτι που δε θέλω να μάθουν όλοι οι ηλεκτρονικοί μου «φίλοι» –πολλούς από τους οποίους στην πραγματικότητα δε γνωρίζω καν;

Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι όχι. Αρκεί να έχετε εντρυφήσει στις ρυθμίσεις απορρήτου –ή πιο απλά privacy settings– του Facebook, και να ξέρετε να τις χρησιμοποιείτε προς όφελός σας. Ή απλά να διαβάσετε το δεκάλογο που συντάξαμε, για εσάς που δεν έχετε χρόνο για πειραματισμούς.

Φτιάξτε Friends Lists. Και χρησιμοποιήστε τις.
Εδώ είναι το μυστικό για να μη βλέπει το αφεντικό ή ο πατέρας σας τα μεθυσμένα ενσταντανέ από το χθεσινοβραδινό πάρτι. Χωρίζετε τους φίλους σας σε «δουλειά – οικογένεια - φίλοι», «γνωστοί – άγνωστοι» ή όποια άλλη κατηγοριοποίηση επιθυμείτε, και κάθε λίστα λαμβάνει τα δικά της privacy settings. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επαφές στη λίστα «δουλειά», π.χ., δεν έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες σας, στα αποτελέσματα των κουίζ ή όπου αλλού δε θέλετε εσείς να έχουν πρόσβαση, ενώ εκείνες στη λίστα «φίλοι» έχουν. Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα φίλο σε περισσότερες από μία λίστες. Ξεκινήστε το… ξεδιάλυμα από τη σελίδα Friends και την επιλογή “Make a New List” στα αριστερά.

«Κρυφτείτε» από την αναζήτηση
Αν πιστεύετε ότι είστε πλήρης… φίλων, και δε θέλετε ο υπόλοιπος κόσμος να ξέρει αν έχετε προφίλ στο Facebook, μπορείτε να το ρυθμίσετε επιλέγοντας “Search” από τα Privacy Settings που θα βρείτε στο οριζόντιο μενού πάνω δεξιά. Εκεί, επιλέγοντας “Only Friends” διασφαλίζετε ότι οποιοσδήποτε αναζητήσει το όνομά σας δε θα βρει το προφίλ σας –όχι απλά ότι δε θα μπορεί να δει το προφίλ σας, αλλά ότι θα φαίνεται σα να μην είστε στο Facebook. Εννοείται ότι οι φίλοι σας θα μπορούν πάντα να σας βρουν. Από εδώ μπορείτε επίσης να περιορίσετε τη… χιονοστιβάδα των friend requests, ρυθμίζοντας τι ακριβώς μπορεί να δει κάποιος κατά την αναζήτηση του προφίλ σας –να μπορεί, για παράδειγμα, να σας στείλει μήνυμα, αλλά όχι να σας κάνει add.

«Κρυφτείτε» από τις μηχανές αναζήτησης
Στην ίδια ακριβώς σελίδα, στο κάτω μέρος της για την ακρίβεια, μπορείτε να αφαιρέσετε το τικ από την επιλογή Create a public search listing for me and submit it for search engine indexing, η οποία εμφανίζει ένα μέρος του προφίλ σας –για την ακρίβεια, τη φωτογραφία σας, μερικούς από τους φίλους σας, τις σελίδες των οποίων είστε fan και την επιλογή να σας στείλουν μήνυμα ή να σας κάνουν add– στις μηχανές αναζήτησης. Ένα preview του τι θα δει κάποιος αν αναζητήσει το όνομά σας στο Google μπορείτε να δείτε πατώντας το see preview, ακριβώς δίπλα στην επιλογή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Facebook αυξάνει κατά πολύ την επισκεψιμότητά του εμφανίζοντας αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, ειδικά αν θέλετε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και δεν έχετε δικό σας site –και δεν εμπιστεύεστε το 11888 για αυτήν τη δουλειά– αλλά αν δε θέλετε… είστε μόλις ένα κλικ μακριά.

Ελέγξτε ποιος βλέπει τις tagged φωτογραφίες σας
Ο αιώνιος εφιάλτης κάθε χρήστη του Facebook. Τα μεθυσμένα ενσταντανέ που λέγαμε προηγουμένως, και τα οποία ανεβάζουν οι φίλοι σας κάνοντάς σας tagged, έχουν κοστίσει σε πολύ κόσμο τη δουλειά ή τη σχέση τους. Ελέγξτε τα, όσο ακόμα προλαβαίνετε, από τα Profile Settings, επιλέγοντας το Photos Taged of You, πατώντας Customize, και στη συνέχεια κλικάροντας την τελευταία επιλογή, Only Me, και None of My Networks, ή αν θέλετε να τις βλέπουν ορισμένοι φίλοι, Some Friends –στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένους φίλους που θα έχουν πρόσβαση στα… ντροπιαστικά ντοκουμέντα.

Προστατέψτε τα album σας
Αν δε θέλετε να βλέπει όλος ο κόσμος τις φωτογραφίες που ανεβάζετε εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να ρυθμίσετε ποιος θα έχει πρόσβαση σε καθένα από τα Album σας, μέσω των Photo Settings που θα βρείτε εδώ.

Ελέγξτε ποιες «ιστορίες» θα βλέπουν οι φίλοι σας
Αν αλλάζετε το relationship status σας κάθε εβδομάδα, αλλά δε θέλετε η θεία σας να ξέρει ότι χωρίσατε/ τα βρήκατε/ το ψάχνετε/ ξαναχωρίσατε κάθε φορά που κάνει log in, ανοίξτε τις ρυθμίσεις των News Feed και του Wall και απλά ξε-τικάρετε το κουτάκι του “change relationship status”. Τόσο απλά.

Κρύψτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
Ποιος θέλετε να βλέπει την ηλεκτρονική διεύθυνση, το τηλέφωνο, το όνομά σας στο Skype ή οποιαδήποτε άλλο στοιχείο επικοινωνίας έχετε προσθέσει στο προφίλ σας; Αν στη λίστα των φίλων σας στο Facebook δε συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο φίλοι από την… πραγματική ζωή, αλλά και άτομα που γνωρίζετε online ή νέες πιθανές επαγγελματικές επαφές, ίσως να θέλετε να αλλάξετε τη ρύθμιση σε “some friends” ή “no one”. Αυτό γίνεται εύκολα, από το προφίλ σας, επιλέγοντας το tab Info, επιλέγοντας Edit δίπλα στο Contact Information και εν συνεχεία κλικάροντας πάνω σε καθένα από τα λουκετάκια δίπλα στο e-mail, το τηλέφωνό σας κλπ και επιλέγοντας Customize.

Αποφύγετε τα ντροπιαστικά μηνύματα στο Wall
Το ότι εσείς χρησιμοποιείτε το Facebook για επαγγελματικούς λόγους δε σημαίνει ότι και οι όλοι φίλοι σας κάνουν το ίδιο. Για να αποφύγετε τα ντροπιαστικά μηνύματα που μπορεί κάποιος από αυτούς να εμπνευστεί ότι θα ταίριαζε στο Wall σας, μπορείτε να ρυθμίσετε τόσο ποιος μπορεί να γράψει σε αυτό, όσο και ποιος μπορεί να δει αυτά που γράφουν οι άλλοι εκεί. Από το προφίλ σας, στο tab του Wall, επιλέξτε το Settings, πάνω δεξιά από το Wall, και εν συνεχεία επιλέγοντας Customize στο Who can see posts made by my friends. Αν πάλι θέλετε να δώσετε το προνόμιο να γράφουν στο Wall σας σε λίγους και εκλεκτούς, μπορείτε να το κάνετε από τα Profile Settings, στο tab Wall Posts.

Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

  • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
    1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
    1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
    1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
    1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
    1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
    1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v