Social Networks: Αυτοί είναι οι διάδοχοι του Facebook

Γίνατε μέλος του group "Μόνο η γιαγιά μου λείπει από το Facebook"; Θέλετε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες; Καλύτερα γραφικά; Λιγότερα applications; Κάτι πιο κοντά στο You Tube και το Flickr; Ένα Digg It προσωποποιημένο; Βρήκαμε τα social networks... του μέλλοντος.
Social Networks: Αυτοί είναι οι διάδοχοι του Facebook
Μοιάζει απίστευτο το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει καλά καλά δύο χρόνια από τότε που το Time ανακήρυσσε πρόσωπο της χρονιάς «εμάς» –ή «εσάς» ή «εκείνους», αναλόγως τι σχέση έχουμε με το internet, και πώς το είδε ο καθένας μας– τους bloggers που πήραν τον παγκόσμιο ιστό στα χέρια τους και διαμορφώνοντας το περιεχόμενό του άλλαξαν τα δεδομένα στην παγκόσμια ροή πληροφοριών και ειδήσεων.

Μοιάζει απίστευτο, κάθε φορά που φτάνοντας στο γραφείο κάνεις login στο Facebook, χαζεύεις λίγο τα βίντεο από το You Tube που έχουν πλημμυρίσει το inbox σου και ανεβάζεις τις φωτογραφίες από την τελευταία εκδρομή στο Flickr, και δεν αναρωτιέσαι καν πώς ήταν το internet –ή πώς ήταν η ζωή σου, ανάλογα με το πόσο έχεις «καεί»– πριν τα social networks, γιατί δε θυμάσαι καθόλου internet πριν τα social networks –κάποιοι δε θυμούνται ούτε τη ζωή τους πριν τα social networks, αλλά αυτό είναι μια άλλη, δύσκολη κουβέντα.

Η εξέλιξη του διαδικτύου, το Web 2.0, το περιεχόμενο του οποίου διαμορφώνεται από τους χρήστες του, βρίθει πλέον εφαρμογών «κοινωνικής δικτύωσης»: θέλετε περισσότερα από το Facebook; Μήπως θέλετε λιγότερα; Θέλετε κάτι μεταξύ Facebook και YouTube; Ή ένα πιο εξειδικευμένο Digg It; Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα στα sites για τα οποία αύριο θα μιλάει όλος ο κόσμος. Μόνο με προσοχή και μέτρο –πόσα social networks μπορείτε να χωρέσετε σε 24 ώρες ή, ακόμα χειρότερα, σε ένα οκτάωρο δουλειάς χωρίς να απολυθείτε;

I digg, you digg, we digg (it)
Ξεκινήστε να μετράτε: το Stumble Upon κάνει το σερφάρισμα πιο ενδιαφέρον, οδηγώντας σας σε sites που «μαντεύει» πως θα σας αρέσουν, βάσει των προτιμήσεών σας και των ψήφων που έχουν λάβει από άλλους χρήστες. Το FriendFeed, πάλι, σας οδηγεί στα sites που θεωρούν ενδιαφέροντα οι φίλοι και οι γνωστοί σας, ενώ το Mixx κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τα Digg, Delicious, Buzz κλπ –απλά είναι από τα λίγα που έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής άγνωστα. Το Yotify είναι ο ορισμός του personalization σε αυτήν την κατηγορία, αφού παρουσιάζει κάθε μέρα οτιδήποτε μπορεί να σας ενδιαφέρει, από άρθρα ειδήσεων μέχρι αγγελίες εύρεσης εργασίας και ενοικίασης διαμερισμάτων. Στο Diigo δε δημιουργείτε απλά bookmarks, τους προσθέτετε και τα δικά σας σχόλια και σημειώσεις και –εννοείται– τα μοιράζεστε με φίλους. Για να μην χαθείτε ποτέ σε βαρετά site με συνταγές μαγειρικής (αν δε σας αρέσουν).

Facebook... and beyond
Το Twitter ίσως να το ξέρετε. Είναι η minimal εκδοχή του Facebook, που πήρε το βασικό του feature, τα status updates, και τα έκανε… social network –ούτως ή άλλως, πολλοί από εμάς μόνο με αυτά ασχολούμασταν. Το Jaiku κάνει περίπου το ίδιο πράγμα, με μερικά ακόμη features και λίγο πιο funky γραφικά. Το Koornk σας επιτρέπει να δείξετε το status σας σε όλο τον κόσμο –φίλους και μη– και αναλαμβάνει να σας συστήσει νέους φίλους, με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες. Τα Bright Kite και WAYN φιλοδοξούν να γίνουν τα αγαπημένα των ορκισμένων ταξιδιωτών, αφού δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις τοποθεσίες, επιτρέποντάς σας, ανάλογα με την περίσταση, να παρακολουθήσετε τα ταξίδια των φίλων σας, να φτιάξετε το δικό σας χάρτη ή να έρθετε σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες στα μέρη όπου πρόκειται να ταξιδέψετε. Το Cork'd, πάλι, δημιουργήθηκε για να ενώσει τους απανταχού οινόφιλους, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται... γνώσεις και γεύσεις.

Multimedia(ly) Speaking
Τα YouTube, MetaCafe και Flickr… αυξάνονται και πληθύνονται με ρυθμούς αμοιβάδας, καθότι, ως γνωστόν, ζούμε την εποχή της εικόνας –κινούμενης και μη. Στο Odeo θα αναζητήσετε και θα βρείτε βίντεο χωρισμένα σε κατηγορίες, θα γραφτείτε στα αγαπημένα σας κανάλια για να βλέπετε πρώτοι τα νέα επεισόδια και θα δημιουργήσετε playlists για να μοιράζεστε το αγαπημένο σας περιεχόμενο με τους φίλους σας. Το Funny or Die είναι ένα εξειδικευμένο You Tube για τους λάτρεις της κωμωδίας. Τα iLike, Last FM και Jango σας φτιάχνουν personalized playlists, με βάση τους καλλιτέχνες που σας αρέσουν, τις οποίες μπορείτε να εμπλουτίζετε συνεχώς, να ακούτε ασταμάτητα και –το μαντέψατε– να μοιράζεστε με φίλους.

Το Smug Mug υπόσχεται ότι οι φωτογραφίες σας δείχνουν καλύτερα στα galleries του, ενώ το Visualize Us σας επιτρέπει να κάνετε bookmark τις αγαπημένες σας εικόνες –ή εκείνες που συναντήσατε τυχαία σε κάποιο site και θεωρείτε αξιόλογες. Το Vimeo υπόσχεται το καλύτερο high definition του δικτύου στα βίντεο που ανεβάζετε, ενώ το UStream φέρνει το live video ένα βήμα πιο κοντά σας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα video chat και επιτρέποντάς σας να… εκπέμψετε στα κύματα του διαδικτύου, με μόνο μέσο μία web cam.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v