E- Parking και διαδρομές στην Αθήνα: Πάρκινγκ και μετακίνηση με ένα «κλικ»

On line εύρεση θέσης για πάρκινγκ και ηλεκτρονικό ραντεβού για car pooling; Και όμως οι προσπάθειες της διαδικτυακής κοινότητας για να εξαλείψει το μποτιλιάρισμα και το πρόβλημα του πάρκινγκ είναι εδώ. Δύο sites αναλαμβάνουν δράση. Γνωρίστε τα.
E- Parking και διαδρομές στην Αθήνα: Πάρκινγκ και μετακίνηση με ένα «κλικ»
Οι εικόνες μάς είναι λίγο πολύ γνωστές: ατελείωτο μποτιλιάρισμα κάθε πρωί, κορναρίσματα, εκνευρισμός και όταν επιτέλους καταφέρουμε και φτάσουμε στην δουλειά αρχίζει το πραγματικό μαρτύριο. Η εύρεση Parking. Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις τριγύρω περιοχές η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι απελπιστική. Τι και αν έχουν αυξηθεί οι θέσεις πάρκινγκ από τους Δήμους, τι και αν έχουν δημιουργηθεί ειδικές θέσεις αποκλειστικά για τους κατοίκους το πρόβλημα παραμένει. Τα αμάξια αυξάνονται, ο δαχτύλιος κατά έναν περίεργο λόγο είναι σαν να μην υπάρχει και η εύρεση πάρκινγκ τις ώρες αιχμής θυμίζουν...κυνήγι θησαυρού.

Τα Μέσα Μεταφοράς, με εξαίρεση ίσως το μετρό, σπάνια εξυπηρετούν τις ώρες αιχμής, αφού πολλοί "έξυπνοι" κινούνται κανονικά σε αυτές για να γλιτώσουν χρόνο. Η παρουσία της αστυνομίας είναι σπάνια με αποτέλεσμα η έννοια "λεωφορειολωρίδα" να μην διαφέρει σε τίποτα πλέον από τις κανονικές λωρίδες. Αυτό έχει ως συνέπεια ο κόσμος να ταλαιπωρείται στοιβαγμένος σε τρόλεϊ και λεωφορεία, κάνοντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο χρόνο να πάει στην δουλειά του με αυτόν που θα έκανε αν είχε πάρει το αμάξι του εξ'αρχής. Δίκοπο μαχαίρι. Όσοι έχουν την ατυχία η δουλειά τους να βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους έχουν πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης τα πρωινά.

Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων που "μπαίνουν" καθημερινά στο κέντρο της πόλης. Η κάθε οικογένεια έχει πλέον τουλάχιστον 1-2 αυτοκίνητα και όταν αγοράσει καινούργιο δεν αποσύρει το παλιό της, γεγονός που διογκώνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο.

Τα προβλήματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας, το θέμα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να τα λύσουμε. Και αν όχι να τα λύσουμε, να τα ελαττώσουμε. Είναι καταρχήν θέμα νοοτροπίας και συνεργασίας. Σε αυτό το δίπτυχο στηρίχτηκαν οι παρακάτω ιστοσελίδες για να προτείνουν σε όλους τους οδηγούς έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης, ο οποίος έτσι και γίνει κτήμα του καθένα από μας, σίγουρα θα μας απαλλάξει από πολλές έγνοιες. Ο λόγος για τα γνωστά πλέον parkaro.gr και volevei.gr.

Parkaro.gr
Πάρκινγκ και οδηγός. Μία θυελλώδης σχέση με έντονα συναισθήματα. Μίσος, αγανάκτηση, προσμονή, απελπισία, παραίτηση. Την ίδια ώρα που ο οδηγός αναπτύσει αυτά τα όμορφα "συναισθήματα" πιλοτές και οι ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης της περιοχής παραμένουν άδειες, αφού και οι ιδιοκτήτες τους λείπουν στην εργασία τους. Σε αυτό το σημείο "επεμβαίνει" το parkaro.gr. H πανέξυπνη ιδέα του δημιουργού του, κ. Γιάννη Πιτσάκη βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Της ενοικίασης μιας κενής θέσης πάρκινγκ, η οποία θα ωφελήσει τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον εργαζόμενο.

Μέσω του Parkaro.gr οι ιδιοκτήτες θέσεων μπορούν να προσφέρουν το γκαράζ τους, κάποιον ασφαλή χώρο στάθμευσης προς ενοικίαση ή ακόμη και τον ιδιωτικό τους δρόμο που δεν χρησιμοποιείται και να κερδίσουν ένα σημαντικό πρόσθετο μηνιαίο εισόδημα. Ακούγεται εξυπηρετικό και είναι. Ακόμα και αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποιο μέρος για μικρό χρονικό διάστημα, μπορείτε με ένα κλικ να κάνετε αναζήτηση στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη. Οι υπηρεσίες του Parkaro.gr παρέχονται δωρεάν στον χρήστη. Με μια απλή εγγραφή, μπορείτε να μετατρέψετε το γκαράζ σας σε μια εύκολη πηγή εσόδων η να βρείτε μία θέση μόνο για τις ώρες/ ημέρες που την χρειάζεστε.

Όπως δήλωσε και ο κ. Πιτσάκης περιοχές με πολλές επιχειρήσεις αλλά περιορισμένες θέσεις για αυτοκίνητα, όπως το Κολωνάκι, το Μαρούσι, η Κυψέλη, το Χαλάνδρι, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, με το πάρκινγκ να γίνεται ολοένα και ακριβότερο και δυσκολότερο να βρεθεί. Τα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους χρήστες είναι όσα βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του μετρό, αεροδρόμια ή ακόμα και στάδια. Το site "ανέβηκε" το 2007 και έκτοτε ολοένα και περισσότεροι χρήστες εγγράφονται, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό. Ας ελπίσουμε να βρει ακόμα περισσότερη ανταπόκριση και η κοινοκτημοσύνη των θέσεων στάθμευσης-έστω και με το αζημίωτο- να βρει πρόσφορο έδαφος στον έλληνα οδηγό.

Volevei.gr
Τι συνέβη όταν δύο συμφοιτητές οι οποίοι προσπαθώντας να κάνουν οικονομία στην βενζίνη από και προς το Πανεπιστήμιο τους, αποφάσισαν να μοιραστούν ένα αυτοκίνητο και να δώσουν τα χρήματα της βενζίνης μισά-μισά; Τότε γεννήθηκε η ιδέα του Volevei.gr, ενός site που έχει σαν στόχο να προωθήσει το ονομαζόμενο carpooling. Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και στο εξωτερικό έχει μεγάλη ανταπόκριση, κάτι που αρχίζει να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση είναι πολλά: κάνει πιο ευχάριστη τη... βαρετή διαδρομή προς τη δουλειά ή οποιοδήποτε προορισμό.

Tο carpooling, μάλιστα, αρχίζει να λαμβάνει μορφή μαζικού κινήματος, ενώ τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά: κάνει πιο ευχάριστη τη διαδρομή προς τη δουλειά ή οποιοδήποτε προορισμό, μειώνει τα έξοδα για βενζίνη ή πάρκινγκ, αφού η συμφωνία συνήθως ορίζει ότι τα μοιράζονται οι συνταξιδιώτες, είναι ένας οικολογικός τρόπος μετακίνησης που συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δείτε το και σαν μία ευκαιρία να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους και -γιατί όχι- να κάνετε νέες φιλίες. Όλες οι υπηρεσίες του Volevei.gr είναι εντελώς δωρεάν. Αμέσως μετά την εγγραφή σας μπορείτε να ψάξετε τις υπάρχουσες προσφερόμενες διαδρομές για να δείτε κατά πόσον υπάρχει κάποια που σας βολεύει και να την προτιμήσετε.

Οι διαδρομές που μπορείτε να κατοχυρώσετε μπορούν να είναι διαδρομές τόσο προσφοράς όσο και ζήτησης. Δηλαδή εάν κάποιος είναι κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να ζητήσει άλλα άτομα για να καλύψει τις κενές θέσεις του αυτοκινήτου του, ενώ αν κάποιος δεν έχει μεταφορικό μέσο μπορεί να ζητήσει άλλα άτομα τα οποία έχουν, να μοιραστούν το αυτοκίνητο τους μαζί του. Λοιπόν, τι λέτε; Σας βολεύει;

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v