Carpooling…γιατί όλοι οι καλοί χωράνε!

Αν έχετε βαρεθεί να αλλάζετε μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάτε στη δουλειά σας, αν η τσέπη σας βαρυγκομά κάθε φορά που βάζετε βενζίνη ή αν απλά αναζητάτε παρέα για ένα μακρινό ταξίδι... τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο carpooling.gr και να αναζητήσετε... συνεπιβάτες!
Carpooling…γιατί όλοι οι καλοί χωράνε!

της Εφης Ρουτζάκη

Είστε από εκείνους που για να πάνε στη δουλειά τους χρειάζεται να αλλάξουν δύο – τρία μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά να περπατήσουν; Μήπως από αυτούς που περνούν ώρες ολόκληρες στο τιμόνι με μόνη συντροφιά το ραδιόφωνο; Η μήπως από όσους μόλις βάζουν μπρος το αυτοκίνητό τους βλέπουν τη στάθμη της βενζίνης στο κόκκινο, αναφωνούν ”Ωχ! Πάλι;” και νιώθουν ένα σφίξιμο...στην τσέπη;

Αν απαντήσατε θετικά έστω σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το διαδικτυακό τόπο carpooling.gr και να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας.

Τί είναι το carpooling; Μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει εκείνους που κάνουν την ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα και την ίδια μέρα.

Ο τρόπος είναι απλός. Αρκεί να μπείτε στην ιστοσελίδα, να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και να προσφέρετε ή να αναζητήσετε κάποιον για να μοιραστείτε μια διαδρομή. Η διαδρομή αυτή μπορεί να είναι η απόσταση από τη δουλειά στο σπίτι ή ακόμα και ένα ταξίδι.

Το carpooling πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στα τέλη του ’90, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Ιταλία και πλέον...και στην Ελλάδα.

Σε πολλές μάλιστα πολιτείες των ΗΠΑ, υπάρχουν και συγκεκριμένες λωρίδες για τα οχήματα ”υψηλής πληρότητας” όπως τα αποκαλούν και τα οποία μεταφέρουν 3-4 επιβάτες.

Στη χώρα μας το carpooling.gr μετρά ένα χρόνο λειτουργίας με την πορεία του να εμφανίζεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Με την πύλη να μετρά σχεδόν 1.000 χρήστες και επισκεψιμότητα περίπου 4.000 ατόμων μηνιαίως, είμαστε σίγουροι ότι το νέο αυτό – για τα δικά μας δεδομένα- φαινόμενο, θα μετατραπεί σύντομα σε τρόπο ζωής.

Τα οφέλη του είναι πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα. Το βασικότερο –κατά την άποψή μας- είναι ότι το carpooling συμβάλλει στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, να ”πνίγονται” στο νέφος.

Οι συγκοινωνιολόγοι ”χτυπούν” καμπανάκι και υποστηρίζουν ότι το 2010 η Αθήνα θα θυμίζει ένα τεράστιο πάρκινγκ. Δεν είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε;

Και αν η οικολογική σας συνείδηση δεν είναι και τόσο...ανεπτυγμένη, ίσως ο επόμενος λόγος να σας δώσει ένα κίνητρο.

Απλά σκεφτείτε. Οσο πιο λίγα αυτοκίνητα, τόσο λιγότερο μποτιλιάρισμα και όσο λιγότερο μποτιλιάρισμα, τόσο λιγότερος χαμένος χρόνος στο δρόμο, τόσο λιγότερα κορναρίσματα, τόσο λιγότεροι τσακωμοί και κατ’ επέκταση...τόσο λιγότερα νεύρα. Μήπως αυτό έφερε κάποιες (καθημερινές) εικόνες στο μυαλό σας;

Το carpooling λοιπόν είναι κι ένας τρόπος για να περιορίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουμε χρόνο.

Ο χρόνος είναι χρήμα”, υποστηρίζουν κάποιοι και αυτή τη φορά θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Ίσως όχι ακριβώς με την έννοια που χρησιμοποιείται το ρητό, αλλά με μια κάποια διαφοροποίηση.

Όταν είσαι carpooler, όταν δηλαδή μοιράζεσαι μια διαδρομή με άλλα άτομα και κυρίως όταν μοιράζεσαι τα έξοδα, τότε...η τσέπη σου δεν βαρυγκομαχά. Αντιθέτως.

Στο διαδικτυακό τόπο μάλιστα ο χρήστης μπορεί να υπολογίσει το κόστος του ταξιδιού ή της διαδρομής και το ποσό που θα επιβαρύνει τον κάθε επιβάτη μέσω του εργαλείου ”υπολογιστής κόστους ταξιδιού”.

Αν τέλος είστε από εκείνους που αναζητούν πρωτόγνωρες εμπειρίες και έλκονται από την ιδέα του άγνωστου, το carpooling είναι ιδανικό για εσάς.

Σας δίνει τη δυνατότητα να συνταξιδέψετε με κάποιον που ουσιαστικά δεν ξέρετε, με κάποιον που γνωρίζετε μερικά μόνο στοιχεία (όπως αν είναι καπνιστής, το είδος της μουσικής που ακούει ή τα ενδιαφέροντά του), να κάνετε νέες γνωριμίες.

Να κάνετε μια διαδρομή ή ένα ταξίδι διαφορετικό, όχι στο άγνωστο αλλά...με τον άγνωστο!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v