Cocooning: Θα κάτσω σπίτι...

...Θα αράξω σπίτι, σεισμός να γίνει δεν πρόκειται να βγω. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε πραγματικότητα τον ευσεβή πόθο του Κηλαηδόνη και της εποχής –μέρες που είναι– συγκεντρώσαμε προτάσεις για ταινίες, παιχνίδια και σπιτικές γεύσεις. Εσείς απλά μαζέψτε την παρέα.
Cocooning: Θα κάτσω σπίτι...
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Λέγαμε, πριν από αρκετό καιρό, ότι ο χειμώνας ως concept εποχής και όχι τόσο ως υπαρκτές άσχημες καιρικές συνθήκες, συνιστά την ιδανική εποχή για cocooning. Επειδή άσχημες καιρικές συνθήκες είχαμε πολύ καιρό να δούμε. Και να που τελικά το χιόνι έντυσε τη χώρα –Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων περιλαμβανομένων– στα λευκά, πολλά πάρτι ακυρώθηκαν, πολλοί από εμάς δεν καταφέραμε καν να φτάσουμε ως τα γραφεία μας και οι ειδήσεις κάνουν λόγο για «πολικές θερμοκρασίες». Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, καθόλου «άσχημες» δε θα χαρακτηρίζαμε τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες –ιδανικές για cocooning όμως είναι σίγουρα.

Βάλτε, λοιπόν, μουσική να παίζει, αφήστε το καλοριφέρ αναμμένο, τραβήξτε τις κουρτίνες γιατί αυτό το θέαμα έξω από το παράθυρο δε θα το βλέπετε συχνά, καλέστε καλή παρέα, ρίξτε και μερικές έξτρα κουβέρτες στους καναπέδες και… απολαύστε, για αλλαγή, τη θαλπωρή που τόσο χρόνο και κόπο ξοδέψατε για να εξασφαλίσετε τότε που διαμορφώνατε το σπίτι –θυμάστε;– και τελικά έχετε καταλήξει να της ρίχνετε μόνο μια φευγαλέα ματιά το βράδυ που γυρνάτε για ύπνο. Εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να περάσετε… και σπίτι σας καλά.

Ευκαιρία για DVD

Cocooning, μεταξύ άλλων, σημαίνει και... ταινιούλες. Αν καταφέρετε να φτάσετε στο συνοικιακό video club θα ανακαλύψετε πως έχει κυκλοφορήσει ένας αριθμός νέων ταινιών που αξίζει να δείτε. Έχουμε και λέμε:

· «Ο Ρατατούης», ένας μικρός αρουραίος που ονειρεύεται να γίνει μάγειρας βρίσκεται στο Παρίσι και κυνηγά το όνειρό του. Θα τα καταφέρει;
· «Το τελεσίγραφο του Μπορν». Ο πρώην πράκτορας της CIA, Τζέισον Μπορν, έχει πάθει αμνησία. Τα αφεντικά του τον θέλουν νεκρό αλλά αυτός αναζητά την πραγματική του ταυτότητα. Θρίλερ κατασκοπίας με τον Matt Damon (προτείνεται σε όσους έχουν δει και τα δύο προηγούμενα: Bourne Identity και Bourne Supremacy).
· «Zodiac». Σαν Φρανσίσκο 1969, ένας μανιακός δολοφόνος παραπλανεί τον δημοσιογράφο που αναλαμβάνει να διαλευκάνει τους φόνους και συνεχίζει να σκοτώνει αδίστακτα. Θρίλερ αγωνίας με τους Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards και Robert Downey Jr.
· «Νταντά Υψηλής Κοινωνίας». Η Άνι δεν καταφέρνει να βρει τη δουλειά που ονειρεύεται για αυτήν η μητέρα της και καταλήγει νταντά αριστοκρατικής οικογενείας. Εκεί θα έχει να αντιμετωπίσει την υστερική μητέρα της οικογένειας αλλά και τον έρωτα που θα της χτυπήσει την πόρτα. Πρωταγωνιστεί η Scarlett Johansson.
· «Hairspray». Βαλτιμόρη 1962, η χοντρούλα αλλά ιδιαίτερα ευκίνητη Τρέισι ονειρεύεται να βγει στο χορευτικό τηλεοπτικό σόου του «Κόρνι Κόλινς», στο οποίο θέλει να συμμετέχουν και οι αφροαμερικανοί φίλοι της. Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την Τρέισι που κυνηγά τα όνειρά της φουσκώνοντας με σπρέι τα μαλλιά της ακόμα περισσότερο. Πρωταγωνιστούν: John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken και Amanda Bynes.

Τι θα δούμε στην tv;

Αν πάλι είστε τόσο αποκλεισμένοι, ώστε δε μπορείτε να προσεγγίσετε το video club της γειτονιάς, ούτε σας έχει ξεμείνει καμία ταινία-δώρο από εφημερίδα στο σπίτι, αναγκαστικά θα καταφύγετε στην τηλεόραση. Τι αξίζει, λοιπόν, να δούμε σήμερα στη μικρή οθόνη;

Στις 21.00 στον ALPHA: Αλ Τσαντίρι Νιουζ, με Λάκη Λαζόπουλο.
Στις 21.45, στο Super Sport 1 (και στις 23.45 μαγνητοσκοπημένο στη ΝΕΤ): Ολυμπιακός – Τσέλσι, ο πρώτος αγώνας της φάσης των «16» του Champions League.

Μαγειρέψτε... σουπίτσες!

Επειδή πολλοί μπορεί να βρίσκεστε σε τόσο δυσπρόσιτη περιοχή, ώστε ακόμα και το delivery-boy να δυσκολεύεται να σας φτάσει, ψάξαμε και βρήκαμε μερικές νοστιμότατες συνταγές για το πλέον χειμωνιάτικο φαγητό: τη σούπα. Είναι μάλιστα τόσο εύκολες να γίνουν που τα υλικά που θα χρειαστείτε βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας. Σουπίτσες, λοιπόν:

· Κρεμμυδόσουπα

Υλικά (για 4 άτομα): 3 μεγάλα κρεμμύδια
60 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι (μία κοφτή κουταλιά σούπας)
4 φέτες ψωμί ψίχα
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και με ένα κουταλάκι βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα βάζουμε να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει το μίγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 ½ λίτρο νερό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 20 λεπτά.

Κόβουμε στα τέσσερα τις φέτες του ψωμιού και τις ροδίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Έπειτα στραγγίζουμε το περιττό λίπος σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μετά τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και ανάβουμε το γκριλ.

Τέλος, και αφού η σούπα έχει βράσει, την περιχύνουμε πάνω στο ψωμί και την πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα. Αφήνουμε το πυρέξ για μερικά λεπτά στο γκριλ μέχρι να ροδίσει το τυρί, και η κρεμμυδόσουπά μας είναι έτοιμη.

· Σούπα μινεστρόνε

Υλικά (για 6 άτομα): 2-3 πατάτες
2-3 κολοκύθια
2-3 καρότα
1 ρίζα σέλινο
150 γρ. φρέσκα φασολάκια
4-5 ντομάτες ώριμες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές γλυκού πελτέ ντομάτα
200 γρ μακαρόνια σπαγγέτι
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
100 γρ τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
αλάτι, πιπέρι
ψωμί κομμένο σε κύβους και τηγανισμένο

Κόβουμε τα χορταρικά σε μικρά κομματάκια. Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τα χορταρικά και τις ντομάτες (μπορούμε, αν έχουμε, να προσθέσουμε κόκαλα μοσχαριού για νοστιμιά). Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σούπα, αφού τα έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια, τα αφήνουμε 15 λεπτά να βράσουν και η σούπα μας είναι έτοιμή. Η σούπα σερβίρεται ζεστή με τυρί τριμμένο και τηγανισμένα ψωμάκια.

· Σούπα καρόν

Υλικά (για 4-6 άτομα): 1 μέτριο κοτόπουλο (ή στήθος)
3 μέτρια καρότα χονδροκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
άνηθο
αλάτι, πιπέρι
200 γρ φυτίνη

Βράζουμε το κοτόπουλο για μία περίπου ώρα. Το στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το στήθος. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σοτάρουμε τα λαχανικά με τη φυτίνη για 5 λεπτά και τα προσθέτουμε στο ζωμό από το κοτόπουλο. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά και ανακατεύουμε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο στήθος. Η σούπα καρόν σερβίρεται ζεστή.

Κι αν βαριέμαι να μαγειρέψω;

Κανένα πρόβλημα. Το delivery, που πριν από δέκα χρόνια περιοριζόταν στο τρίπτυχο σουβλάκι- πίτσα- κοτόπουλο στα κάρβουνα, έχει πλέον αναχθεί σε επιστήμη και φέρνει στην πόρτα σας από gourmet ιταλικό μέχρι σούσι. Δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω και θα μας θυμηθείτε.

* Noodle Bar. Απλά, το καλύτερο στο είδος του. Πολυασιατική κουζίνα με έμφαση στα noodles, μεγάλη ποικιλία επιλογών για όσους δε συμπαθούν το κλασσικό κινέζικο αλλά και σταθερές αξίες για τους fan του είδους. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα Spring rolls με σάλτσα δαμάσκηνου, won tons με τυρί Philadelphia, καβούρι και γαρίδες, σαλάτα μάνγκο, μοσχάρι Σετσουάν και noodles με μοσχάρι και πορτοκάλι.
Ώρες διανομής: 11.00 – 24.00
Διευθύνσεις: Απόλλωνος 11, Αθήνα, τηλ. 210 3318585, Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800064-5, Χαρ. Τρικούπη & Γορτυνίας 11, Κηφισιά, τηλ. 210 6231322-3, Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941081, Πανόρμου 61, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6980288, Ακτή Μουτσοπούλου 33, Πειραιάς, τηλ. 210 4115151, Ιωνίας 52, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9326033 και αλλού
Ενδεικτική τιμή: 10-15 ευρώ το άτομο


* L’Artigiano. Καθιερώθηκε ως ιταλικό, αλλά «σάρωσε» με τα gourmet πιάτα του, που βασίζονταν μεν στις κλασσικές ιταλικές συνταγές, πάντα όμως με ένα στοιχείο fusion. Κλασσικά και αγαπημένα τα Porcino Parmesana, κομματάκια χοιρινού με φέτες παρμεζάνα, πράσινη πιπεριά, ντοματοπιπεριά, κρεμμύδι και σάλτσα κρασιού, Λοντσίνο Πομοντόρο, ψαρονέφρι με φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, μαϊντανό και κρασί, Κοτόπουλο κηπουρού με χρωματιστές πιπεριές, τομάτα, φέτα και κρέμα γάλακτος και Rigatoni Κονταντίνο με καλαμπόκι και χωριάτικο λουκάνικο.
Ώρες διανομής: 11.30-01.00
Διευθύνσεις: Ακτή Μουτσοπούλου 62, Πειραιάς, τηλ.: 210 4525777, Λ. Πεντέλης 74, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6899444, Κλεοβούλης 11, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7486800, Βενιζέλου 44, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9311480, Λεωφ. Αλεξάνδρας 146, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6445111, Κατεχάκη 50, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210 6775400
Ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ το άτ
ομο

* Εξ Ανατολής. Για τους αμετανόητους νοσταλγούς των κλασσικών ψητοπωλείων… with a twist. Αυθεντικές ανατολίτικες συνταγές, όπως σαγανάκια με παστουρμά και λουκάνικο, σις κεμπάπ γιαουρτλού και σουβλάκι πολίτικο αλλά και εκπλήξεις που ναι μεν εμπνέονται από τη μικρασιατική και ανατολίτικη κουζίνα, δύσκολα όμως θα συναντήσετε αλλού, όπως ξιφίας κεμπάπ με σως Βοσπόρου, μανιτάρια Ισλίκ (γεμιστά), πίττα Καραντενίς (σουτζούκι, χαλούμι) και τζεφάρ Γιαουρτλού (κεμπάπ σε πίτα κλειστή). Μην ξεχάσετε το επιδόρπιο, παγωτό καϊμάκι Τραπεζούντος με βύσσινο.
Διευθύνσεις: Λεωφόρος Συγγρού 121, Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9370042, Βασιλέως Γεωργίου 33, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6818202, Πύλης 2, Πειραιάς, τηλ. 210 4179989, Κύπρου 96, Περιστέρι, τηλ. 210 5711933
Ενδεικτική τιμή: 15 ευρώ


* Simply Burgers. Το “simply” είναι ευφημισμός. Τα ζουμερότερα, χορταστικότερα, νοστιμότερα burgers που έχετε δοκιμάσει, συνοδεία τραγανών πατατών τηγανισμένων με τη φλούδα και μιας σως σκέτου δυναμίτη. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Ορεκτικά με έμπνευση από τη διεθνή κουζίνα –από Μεξικό μέχρι Ιαπωνία–, δροσερές σαλάτες και απλά ανυπέρβλητες quesadillas με αραβική πίττα. Τόλμησε κανείς να το πει fast food;
Διευθύνσεις: Κ. Βάρναλη 78, Ερυθραία, τηλ.: 210 6252690, Σωκράτους 31, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800633, Λ. Πεντέλης 41, Βριλήσσια, τηλ.: 210 8033833, Λ. Συγγρού 133, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9332500, Αντήνορος 38 (Caravel), Παγκράτι, τηλ.: 210 7290007, Ηρώων Πολυτεχνείου 13 (Εμπορικό κέντρο Πανόραμα), Άγιος Στέφανος, τηλ.: 210 6219099.
Ώρες διανομής: 12:30-24:00
Ενδεικτική τιμή: 10 ευρώ το άτομο


* Square Sushi. Πιστό στο trend των sushi bars που κατέλαβε σχετικά πρόσφατα την Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του είδους που κατάφεραν να διατηρήσουν την επιτυχία τους όταν το ρεύμα άρχισε να κοπάζει, το Square Sushi χαίρει της εκτίμησης των κατοίκων των Βορείων Προαστίων και του Κολωνακίου, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας αλλά και των ευφάνταστων δημιουργιών του. Διότι πού αλλού θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χέλι με αβοκάντο;
Ώρες διανομής: 18.30 – 00.30
Διευθύνσεις: Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, τηλ.: 210 8003860, Δεινοκράτους 65, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7235236-219
Ενδεικτική τιμή: 21 ευρώ

Και τι θα παίξουμε;

Χαρτιά. Τάβλι. Παντομίμα. Taboo. Θάρρος ή αλήθεια. Οτιδήποτε, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, το παιχνίδι, είτε ως αντικείμενο είτε ως ιδέα, είναι απλά το μέσο. Αν, πάντως, δεν προλαβαίνετε να πεταχτείτε στο πλησιέστερο κατάστημα για να αγοράσετε τα επιτραπέζια που προτείνουμε στη δεξιά στήλη (Σχετικά Άρθρα) ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω διαδικτιακά παιχνίδια που υπόσχονται να μην αφήσουν ούτε εσάς ούτε την παρέα σας –όσο πολυπληθής κι αν είναι αυτή– να βαρεθείτε στιγμή.

* Πέμπτη Ημέρα. Τα έχουμε ξαναπεί. Το πλέον εθιστικό παιχνίδι επί ιστορίας ελληνικού διαδικτύου. Ένα internet based drama, με ηθοποιούς να αναλαμβάνουν τους ρόλους της ιστορίας, που συνδυάζεται έξυπνα με το είδος που αποκαλούμε «Παιχνίδια Εναλλακτικής Πραγματικότητας» και σας καλεί να λύσετε μια σειρά γρίφων για να καταλήξετε στην εξιχνίαση της εξαφάνισης του τραγουδιστή Γιάννη Νείλου του συγκροτήματος Gravity Oven. Καλογραμμένο σενάριο, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και πανέξυπνοι στην πλειοψηφία τους γρίφοι εγγυώνται να σας απασχολήσουν και να σας διασκεδάσουν για πολύ περισσότερο από ένα απόγευμα cocooning.

* Second Life. Ο υπότιτλός του θα μπορούσε να είναι «διάλεξε ζωή» -όχι όμως με την έννοια που το έλεγε το Trainspotting. Παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας κι αυτό, Multi Player Online RPG, στο οποίο καλείστε να κατασκευάσετε ένα avatar, ήτοι την ηλεκτρονική εικόνα σας και από εκεί και πέρα οι δυνατότητες είναι άπειρες. Γνωρίζετε κόσμο, βρίσκετε δουλειά, περιπλανιέστε σε υπαρκτά ή φανταστικά μέρη ανά τον πλανήτη, πηγαίνετε σε πάρτι, διαβάζετε τις ειδήσεις από το virtual office του Reuters, κάνετε φιλανθρωπίες, παρακολουθείτε σεμινάρια, αγοράζετε γη και χτίζετε το σπίτι ή την επιχείρηση των ονείρων σας… Μπορείτε ακόμη και να βγάλετε λεφτά. Ναι, από εκείνα με τα οποία μπορείτε να πάτε στο super market και να κάνετε τα ψώνια της ημέρας. Για καλό και για κακό, πάντως, φροντίστε να μην το ξεκινήσετε σε περιόδους αυξημένων υποχρεώσεων και να θυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας ότι πρόκειται πάντα για ένα παιχνίδι.

* Θέλετε κάτι λιγότερο χρονοβόρο; Νοσταλγείτε τα παιχνίδια με τα οποία περάσατε τις πρώτες σας ώρες μπροστά σε υπολογιστή; Τα συμπαθέστατα Lemmings έχουν πλέον το δικό τους διαδικτιακό σπίτι και σας περιμένουν να τα σώσετε… online. Στην αρχή το παιχνίδι μπορεί να μοιάζει απλοϊκό –ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα πρασινομάλλικα ανθρωπάκια– στη συνέχεια όμως απαιτεί μια στοιχειώδη στρατηγική, ενώ πολλά από τα σενάρια διαθέτουν μια απίστευτη αίσθηση του χιούμορ και κάποια άλλα είναι πολύ πιο “tricky” απ’ όσο φαντάζεστε.

* Γρίφων… συνέχεια. Το ελληνικό MyReality και το παγκόσμιο διαδικτιακό hit Notpron είναι δύο από τα αντιπροσωπευτικότερα online παιχνίδια του είδους που ενδείκνυται ιδιαίτερα για παρέες σε cocooning –διότι πολλές παρέες βαρέθηκαν το Trivial, την επίλυση γρίφων όμως καμιά. Αν, δε, τυγχάνει, να έχετε και μερικά tech freaks στην παρέα θα περάσετε πάρα πολύ καλά. Η συνέχεια επί της οθόνης, δεν αποκαλύπτουμε τίποτα άλλο.

* Τεστ ευφυΐας της Mensa. Όχι, δεν αποφασίσαμε να σας εκδικηθούμε γι τις υπέροχες ώρες cocooning που περνάτε και να σας βάλουμε να λύνετε μαθηματικές εξισώσεις. Το τεστάκι της Mensa που έφτασε πριν από λίγους μήνες στο inbox μας και μας κατασπατάλησε άπειρες πολύτιμες εργατοώρες –ομολογούμε!– είναι διασκεδαστικότατο, ιδιαίτερα ευφυές και άκρως εθιστικό, όσο και απαιτητικό. Μπορείτε, μάλιστα, να το μετατρέψετε σε τουρνουά και να δείτε ποιος θα βρει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στο χρόνο που θα ορίσετε –ο οποίος, σας προειδοποιούμε, δεν πρέπει να είναι πολύ σύντομος, ειδικά αν το βλέπετε για πρώτη φορά. Κατεβάστε το σε αρχείο .xls από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Κι αν μείνω από τσιγάρα/αναψυκτικά/πατατάκια;

Αν μένετε στο κέντρο της Αθήνας, ή έστω κάπου κοντά, σας έχουμ εξαιρετικά νέα. Ο "Κουβαλητής" είναι ένα περίπτερο delivery που αναλαμβάνει να σας προμηθεύσει με οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεστε, από σοκολάτες μέχρι εφημερίδες και από μπύρες μέχρι περιοδικά, με ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 6453030. Προς το παρόν, καλύπτει τις περιοχές από Πατησίων έως Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας έως Ψυχικό, Γουδή, Ζωγράφου, Ιλύσσια, Κολωνάκι, κέντρο, Εξάρχεια και Νεάπολη. Για τις υπόλοιπες περιοχές... η συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v