Πέμπτη Ημέρα: Λύνοντας το γρίφο του internet

Μια εξαφάνιση. Ένα συγκρότημα. Ένα Φεστιβάλ. Μια σειρά αινιγματικών γεγονότων και συνωμοσιών. Το πρώτο εξολοκλήρου ελληνικό παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας είναι ένα internet based drama που θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας.
Πέμπτη Ημέρα: Λύνοντας το γρίφο του internet
Μέσα Μαΐου 2007. Η κοινότητα των Ελλήνων bloggers δείχνει τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, σε σχέση με μια ανοιχτή πρόσκληση που έχει λάβει, για να καλύψει δημοσιογραφικά το Gazpacho Music Festival, που πραγματοποιείται επί επτά συναπτά έτη κάθε Σεπτέμβριο στην Κρήτη με μεγάλη επιτυχία. Μόνο που…

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το Φεστιβάλ δεν υπάρχουν πουθενά, πλην της επίσημης ιστοσελίδας του, ο Τύπος δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ τίποτα για τη μεγάλη επιτυχία του, τα συγκροτήματα του line up δε λένε τίποτα σε κανέναν. Κι αν όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες ενδείξεις, η απόδειξη έρχεται με τη μορφή του χορηγού: ενός αναψυκτικού, του Lemonemello, που απλώς δεν υπάρχει. Ή μήπως υπάρχει;

Όπως όλα δείχνουν, το φεστιβάλ είναι μια –όχι και τόσο καλοστημένη– απάτη. Η άρση της ανωνυμίας, που προϋποθέτει η φόρμα συμμετοχής στην κάλυψη του φεστιβάλ, με τα πεδία όνομα, επίθετο, διεύθυνση κλπ προς συμπλήρωση, υποψιάζει ακόμα περισσότερο τους bloggers, που προχωρούν ακόμη και σε καταγγελίες στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το domain, όμως, του Φεστιβάλ είναι .com, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δίωξης. Και ευτυχώς οι υπεύθυνοι του Gazpacho δεν πάνε φυλακή.

Ευτυχώς, διότι λίγες ημέρες αργότερα αποδεικνύεται –πιο σωστά, αποκαλύπτεται–πως το Gazpacho Music Festival είναι μέρος ενός διαδικτιακού project της Typical Mutations, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη δημιουργία και ανάπτυξη διαδραστικών παιχνιδιών –την οποία ίσως να θυμάστε από το παιχνίδι στις σελίδες του πρώτου τεύχους του περιοδικού 4essera. Το project λέγεται Πέμπτη Ημέρα και αποτελεί ένα συνδυασμό των Παιχνιδιών Εναλλακτικής Πραγματικότητας και των Σειρών Διαδικτιακής Διανομής, περισσότερο γνωστών ως Internet Based Dramas.

Το… drama που εξελίσσεται επί LCD οθόνης, έχει ως εξής: οι headliners του Gazpacho Festival, οι Gravity Oven, αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα και οι φήμες μιλούν για επικείμενη διάλυση του παγκοσμίως διάσημου συγκροτήματος. Η ανερχόμενη δημοσιογράφος Ερμιόνη Μαρτιναίου βρίσκεται στην Κρήτη, φιλοδοξώντας να καλύψει αυτό το «κάτι» που ψιθυρίζεται ότι θα συμβεί. Κι αυτό το «κάτι» συμβαίνει.

Λίγο μετά την εμφάνιση του συγκροτήματος, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός Γιάννης Νείλος, εξαφανίζεται από το ξενοδοχείο, μέσα από ένα κλειδωμένο δωμάτιο. Κι εδώ είναι που ξεκινά ουσιαστικά το παιχνίδι.

[Το trailer της 5ης Ημέρας]

Αντιμετωπίζοντας μια σειρά από γρίφους και προκλήσεις, οι παίκτες καλούνται να λύσουν το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση του Γιάννη Νείλου. Έντεκα επεισόδια, με πολλούς διαφορετικούς γρίφους το καθένα, αποτελούν τη δομή της ιστορίας. Κάθε φορά που λύνεται ένας γρίφος, νέα στοιχεία και νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους.

Δύο στοιχεία που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η πλοκή του παιχνιδιού μπορεί να επηρεαστεί –και να αλλάξει– από τις αποφάσεις που καλείστε να πάρετε σε καίρια σημεία και ότι τα στοιχεία που θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε παίζοντας βρίσκονται αρκετές φορές στον «πραγματικό κόσμο» –σε κάποιο σημείο, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να πάρετε ένα τηλέφωνο.

Να προειδοποιήσουμε μόνο ότι, καθώς το σενάριο είναι καλογραμμένο, οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι και οι γρίφοι στην πλειοψηφία τους πανέξυπνοι, το παιχνίδι είναι άκρως εθιστικό. Μην το ξεκινήσετε στο γραφείο. Ούτε μία ώρα πριν από σημαντικό ραντεβού. Καλή διασκέδαση. Και καλή τύχη!

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v