”Ανοιξιάτικα” επιτραπέζια παιχνίδια

Δύο... επιτραπέζιες προτάσεις διασκέδασης για τα ανοιξιάτικα βράδια έχει για εσάς το In2life: Το Blokus, ένα απλό αλλά ”βαθύ” παιχνίδι στρατηγικής και η ”Πόλη του Γαλάζιου Φεγγαριού”, ένα επιτραπέζιο μυθοπλασίες που απαιτεί ικανότητες.
”Ανοιξιάτικα” επιτραπέζια παιχνίδια

Δύο επιτραπέζια παιχνίδια περιλαμβάνουν οι πρώτες προτάσεις του In2life για τις ”βεραντοώρες” των βραδιών της άνοιξης. Ανήκουν στην κατηγορία των ”παιχνιδιών για όλους”, με μικρό σχετικά χρόνο παιξίματος, απλούς κανόνες και στρατηγική σκέψη.

BLOKUS

Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο πολυβραβευμένο παιχνίδι στην ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών; Λέγεται Blokus, έχει πάρει σχεδόν ό,τι βραβείο έχει ποτέ θεσπιστεί για επιτραπέζιο παιχνίδι σε όλο τον κόσμο, και κυκλοφορεί από την Κάισσα στα Ελληνικά.

Το Blokus είναι ένα παιχνίδι συνδυασμών βασισμένο σε μια πολύ απλή, αλλά εξαιρετική ιδέα: Σε ένα τετραγωνισμένο ταμπλό, οι παίκτες προσπαθούν να βάλουν όσα περισσότερα από τα πλακίδιά τους, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τους συμπαίκτες τους να κάνουν το ίδιο. Τα πλακίδια είναι διαφόρων σχημάτων (ουσιαστικά είναι διάφοροι συνδυασμοί τετραγώνων –θα σας θυμίσουν λίγο Tetris) οπότε θέλει σκέψη για να βρείτε πώς θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε.

Η πονηριά όμως είναι άλλη: τα πλακίδια ενός παίκτη μπορούν να ενώνονται μόνο γωνία με γωνία, και όχι στις πλευρές τους. Άρα λοιπόν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το παιχνίδι είναι εκπληκτικό. Μια παρτίδα δεν κρατάει πάρα πολύ (εξαρτάται ουσιαστικά από το πόσο γρήγορα σκέφτονται τις κινήσεις τους οι παίκτες), έχει ωραιότατη στρατηγική (πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε στιγμή πως θα ”ξεφορτωθούμε” τα μεγάλα κομμάτια μας, αλλά και πώς θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων μας, χωρίς να πέσουμε οι ίδιοι στις παγίδες που τους στήνουμε) χωρίς να υπάρχει καθόλου το στοιχείο της τύχης. Η παραγωγή είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με κομμάτια και ταμπλό από πολύχρωμο πλαστικό.

Σχεδιαστής: Bernard Tavitian

Διάρκεια: 20 λεπτά

Παίκτες: 2 έως 4

Τιμή: 30 ευρώ

Η πόλη του Γαλάζιου Φεγγαριού

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια τα οποία βασίζονται όχι μόνο στους κανόνες τους, αλλά και στο θέμα τους για να συναρπάσουν τον παίκτη. Η πόλη του Γαλάζιου Φεγγαριού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου παιχνιδιού, καθώς συνδυάζει πολύ καλή στρατηγική με ένα εξωτικό θέμα.

Κατ’ αρχάς, καλό θα ήταν να προσεγγίσετε την ”Πόλη” αδειάζοντας το μυαλό σας από οτιδήποτε έχετε υπόψη σας για τη θεματολογία των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στο παιχνίδι αυτό μεταφερόμαστε σε μια τεράστια πόλη σε έναν άλλο, τελείως διαφορετικό κόσμο. Η πόλη αυτή ήταν μια από τις ομορφότερες και πιο πολυπληθείς του κόσμου του Γαλάζιου Φεγγαριού, αφού την κατοικούσαν πλάσματα όλων των ειδών: από παιδιά που δεν μεγάλωσαν ποτέ, μέχρι μυστήρια φτερωτά ανθρωποειδή. Έμποροι, τυχοδιώκτες, δολοφόνοι, μάγοι, όλοι περπατούσαν στους μεγάλους δρόμους της και θαύμαζαν τα υπέροχα κτίριά της.

Σας παραξενεύει ο παρατατικός; Δεν θα έπρεπε. Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι τελείωσε και η πόλη. Ένας αιματηρός εμφύλιος ανάμεσα στους λαούς που την κατοικούσαν οδήγησε τελικά στο ρήμαγμα την πόλη του Γαλάζιου Φεγγαριού, αφήνοντάς την σε ερείπια. Όμως, κάποτε ο εμφύλιος τελείωσε, και ήρθε η ώρα να κλείσουν οι πληγές. Εδώ αρχίζει το παιχνίδι.

Στα πλαίσια του παιχνιδιού λοιπόν, προσπαθείτε μαζί με τους συμπαίκτες σας, και με τη βοήθεια των λαών της πόλης, αλλά και τριών δράκων, να ξαναχτίσετε την πόλη κτίριο-κτίριο. Το ταμπλό του παιχνιδιού είναι ουσιαστικά τα πλακίδια των κτιρίων, τα οποία είναι διπλής όψεως: η μια τους όψη δείχνει το προσχέδιο του κτιρίου (με αυτήν ξεκινάνε όλα) και η άλλη το ολοκληρωμένο κτίριο.

Οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους από κτίριο σε κτίριο, αφήνοντας σε αυτά τους δείκτες τους. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια καρτών, οι οποίες απεικονίζουν τους διάφορους λαούς και έχουν (αναλόγως σε ποιο λαό ανήκουν) και διαφορετικές ιδιότητες.

Όταν όλοι οι χώροι για δείκτες ενός κτιρίου γεμίσουν, το κτίριο βαθμολογείται (όποιος έχει την πλειοψηφία δεικτών παίρνει κρυστάλλους και άλλα ωραία) και γυρίζει στην ολοκληρωμένη πλευρά του. Οι κρύσταλλοι τώρα χρησιμοποιούνται για να κάνουν οι παίκτες προσφορές στο θεό τους, το Γαλάζιο Φεγγάρι. Όποιος κάνει τις περισσότερες είναι ο νικητής.

Το παιχνίδι θέλει σκέψη, και σωστές κινήσεις. Ο μόνος παράγοντας τύχης είναι το τι κάρτες τραβάμε (όταν έρθει η ώρα), ενώ όλα τα άλλα βασίζονται καθαρά στη στρατηγική μας. Η σωστή χρήση των καρτών, οι ενδεδειγμένες κινήσεις πάνω στο ταμπλό, αλλά και η ορθή χρήση του ”υλικού” που μαζεύουμε (φολίδες, κρύσταλλοι, κάρτες κλπ), είναι τα απαραίτητα συστατικά για να φτάσει κανείς στη νίκη.

Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε πως όλες οι κάρτες του παιχνιδιού είναι διαφορετικές στην όψη τους, πράγμα ασυνήθιστο που δείχνει ανώτερη ποιότητα παραγωγής.

Σχεδιαστής: Reiner Knizia

Διάρκεια: 60 λεπτά

Παίκτες: 2 έως 4

Τιμή: 30 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v