Video Games: 9 προτάσεις για... virtual τέρψη!

Ποιος είπε ότι οι οθόνες είναι μόνο για δουλειά; Το in2life έπαιξε και επέλεξε τα πιο ενδιαφέροντα video games που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας παρουσιάζει τις εντυπώσεις του και σας προτρέπει να μυηθείτε στον κόσμο της virtual διασκέδασης αφού βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.
Video Games: 9 προτάσεις για... virtual τέρψη!

του Θανάση Πάτσιου

Το 2006 ήταν ένα καλό, σε γενικές γραμμές, έτος για τους απανταχού φίλους των video games. Ακολουθώντας την επικρατούσα τάση, οι εταιρίες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τους χρήστες με όλο και περισσότερους τίτλους, υπενθυμίζοντας σε όλους πως η βενζίνη που σπρώχνει τη μηχανή είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα.

Ευτυχώς, ”τα διαμάντια είναι παντοτινά” και ποιοτικά παιχνίδια είναι ακόμα υπαρκτά, δυστυχώς όμως γίνονται όλο και δυσκολότερο να εντοπιστούν και τις περισσότερες φορές οι απογοητεύσεις υπερτερούν αριθμητικά των ενθουσιασμών.

Στις παρακάτω γραμμές δε θα διαβάσετε ένα ”top 10”. Κάθε δημιουργία με στόχο τη διασκέδαση θα έπρεπε να έχει ως κίνητρο τη διασκέδαση κι έτσι ο συντάκτης θα ένιωθε ότι κακολογεί τη δουλειά καλοπροαίρετων ανθρώπων που δεν μπήκαν στη λίστα. Θα διαβάσετε παρόλ’ αυτά για παιχνίδια με τα οποία ο γράφων διασκέδασε τόσο, ώστε κατάφερε να τα ανακαλέσει και να τα καταγράψει.

The Elder Scrolls IV: Oblivion (Role Playing Game – PC, X360, PS3, PSP)

Όταν ένα παιχνίδι σημειώνει επιτυχία και λίγο καιρό αργότερα ανακοινώνεται το επικείμενο sequel, όλοι ελπίζουν σε μια συνέχεια στα βήματα της σειράς των Elder Scrolls. Τα 4 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του τελευταίου μέρους, Morrowind, αποδεικνύουν την πρόθεση των προγραμματιστών της Bethesda πρώτα να μην εκτεθούν στα μάτια του κοινού τους κι έπειτα να παράγουν έναν τίτλο εμπορικής επιτυχίας. Αν και βασισμένο σ’ ένα σενάριο πιο προβλέψιμο και πιο ρηχό από τα προηγούμενα, το Oblivion διατηρεί στο ακέραιο τα στοιχεία που το ανέδειξαν. Έξυπνες αποστολές, πληθώρα επιλογών όσων αφορά την ανάπτυξη χαρακτήρα, δράση και σκέψη σε σωστή αναλογία κι όλα αυτά ντυμένα με μια εντυπωσιακή και συνάμα ”ελαφριά” μηχανή γραφικών. Πότε είπαμε κυκλοφορεί το επόμενο;

Pro Evolution Soccer 6 (Football Sim – PC, X360, PS2, PS3, PSP)

Όταν πριν από χρόνια η EA Sports μονοπωλούσε την αγορά των αθλητικών παιχνιδίων, κανείς (συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της ΕΑ) δεν μπορούσε να φανταστεί αλλαγή στο τοπίο. Ευτυχώς, στην KONAMI το πίστεψαν, το οραματίστηκαν και κατέληξαν στον πιο ρεαλιστικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό ποδοσφαιρικό εξομοιωτή. Η δε μεταφορά του πριν από λίγα χρόνια και στα PC, εξασφάλισε την απόλυτη αποβλάκωση ακόμα και ανθρώπων που μέχρι πρότεινος απαξιούσαν την ενασχόληση με παρόμοια ”χαζοπαίχνιδα”. Εάν/όταν πέσει στα χέρια σας, ολοκληρώστε την εμπειρία, δοκιμάζοντας το patch που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά της wehellas (www.wehellas.gr). 100% ελληνικό πρωτάθλημα από κάλτσες μέχρι συνθήματα...!

Medieval II – Total War (Strategy – PC)

Η σειρά Total War έχει καλύψει 4 διαφορετικές περιόδους πολέμων. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη της στη μεσαιωνική era και τα έχει καταφέρει πραγματικά περίφημα. Βασισμένο στην Ευρώπη του 1080-1530 το Medieval II αποτελεί την αποκειστική οδό για όποιον μικρός ονειρευόταν να γίνει μεγάλος και τρανός στρατάρχης, αλλά για κάποιο λόγο τα πράγματα στην πορεία στράβωσαν. Ο αριθμός στρατηγικών επιλογών στον τομέα διαχείρησης στρατού ζαλίζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δίνονται στο χρήστη είναι δομημένος και συμμαζεύει τα πράγματα. Η διπλωματία παίζει και πάλι το ρόλο της, ενώ δε λείπουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες (πριγκήπισσες, ιερείς, έμποροι). Για έναν τίτλο στρατηγικής τα γραφικά παίζουν δευτερεύοντα ρόλο , παρόλ’ αυτά στο Medieval II ξεχωρίζουν.

Lego Star Wars II – The Original Trilogy (Sci-Fi Action Adventure – PC, PS2, PSP, XBOX, X360, GameCube, DS, GBA)

Η πασίγνωστη τριλογία (η δεύτερη, η παλιά, όχι η μεταγενέστερη) του George Lucas αποδιδόμενη με Lego. Πραγματικά, χρειάζεται κανείς να πει κάτι άλλο; Μάλλον όχι. Απλά, γι’αυτούς που θα σκεφτούν ότι απευθύνεται σε παιδιά: θ’ανακαλύψουν ότι κάνουν λάθος. Ή ότι είναι πιο παιδιά απ’ όσο νόμιζαν. Ένα απ’ τα δύο. Σίγουρα!

Legend of Zelda – Twilight Princess (Fantasy Action Adventure – Wii, GameCube)

Ο Link, ο ήρωας της σειράς Zelda, είναι με βεβαιότητα ο δεύτερος πιο αναγνωρίσιμος ήρωας της Nintendo μετά το Mario. Εδώ και χρόνια η Nintendo ανανεώνει και διατηρεί τη σειρά ως κόρη οφθαλμού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που το Twilight Princess επιλέχτηκε ως ο προπομπός με τον οποίο θα προβάλλονται οι δυνατότητες του Wii. Το παιχνίδι δένει απόλυτα με το καινούριο χειριστήριο (διπλό, μια συσκευή στο κάθε χέρι) με τη στόχευση και την περιστροφή της κάμερας να γίνονται παιχνιδάκι με το Wii Remote. Γρήγορη δράση, έξυπνοι γρίφοι και η περιέργεια για το νέο χειριστήριο θα αιχμαλωτήσουν σίγουρα τους νεόφερτους στη σειρά. Οι βετεράνοι, πιθανότατα έχουν περάσει ήδη στο

Neverwinter Nights 2 (Role Playing Game – PC)

Λόγω της τεράστιας εισπρακτικής επιτυχίας του πρώτου μέρους το Neverwinter Nights 2 υποστηρίχτηκε νωρίς από μια τόσο καταξιωμένη, όσο και ταλαντούχα ομάδα δημιουργών, υπεύθυνων για best sellers όπως Baldur’s Gate και Icewind Dale. Το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της προσμονής των ορκισμένων οπαδών του. Τέλεια γραφικά, υποβλητική ατμόσφαιρα και πιστή εφαρμογή της έκδοσης 3.5 των κανόνων Dungeons and Dragons. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί: ”Εάν είστε βετεράνος της σειράς D&D, θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Είναι απίθανο να βρείτε πιο έγκυρη και πιστή μεταφορά των κανόνων σε άλλο παιχνίδι”. Mάλλον έχουν δίκιο. Σημειώστε τη δυνατότητα να παίξετε το κεντρικό campaign με περισσότερους από έναν χρήστες μέσω δικτύου (Inet και LAN) και ίσως βρήκατε μια λύση για τις μέρες εκείνες που δεν μπορείτε να μαζευτείτε με την παρέα για D&D!

Okami (Action-Adventure – PS2)

Ένα action-adventure παιχνίδι που όμοιό του δύσκολα θα έχετε ξαναπαίξει. Τα γραφικά είναι απλά εντυπωσιακά και θυμίζουν κάτι μεταξύ cartoon και ιαπωνικών manga, ενώ δίνουν την αίσθηση υδατογραφήματος. Αντλώντας τη θεματολογία του από την Ιαπωνική μυθολογία, το Okami βάζει τον παίχτη στη θέση του θεού του ήλιου Amaterasu, ο οποίος περιδιαβαίνει τις Ιαπωνικές επαρχίες, προσπαθώντας να αποτρέψει μια πανάρχαια κατάρα. Στη διάθεσή του θα έχει θεϊκές δυνάμεις τις οποίες και χρησιμοποιεί ως ζωγράφος στην κάθε περίσταση! Έτσι π.χ., στην προσπάθεια ν’αλλάξετε τη νύχτα σε μέρα, η δράση σταματά, το τοπίο αλλάζει και προβάλλεται ως καμβάς και ο Ammy (χαιδευτικά), χρησιμοποιώντας την ουρά του για πινέλο και ζωγραφίζοντας έναν ήλιο, αλλάζει με θεϊκή παρέμβαση τα δεδομένα. Παρεπιμπτόντως, το Okami, εκτός από υπέροχα γραφικά κι έξυπνη δράση με πρωτότυπους γρίφους, αποτελεί μια value for money επιλογή, καθώς χωρίς να κουράζει, θα σας κρατήσει περίπου 30 ώρες μέχρι να το τελειώσετε.

Scratches (Adventure – PC)

Σε δυο γραμμές, το Scratches αποτελεί πανάκεια για όλους εκείνους που βρίσκουν γοητεία στον τρόμο και τις εκφράσεις του, αλλά βρίσκουν λίγους τους τίτλους που περιέχουν το horror στην περιγραφή τους. Το Scratches είναι αναπάντεχα ειλικρινές και παραδίδει αυτά που υπόσχεται. Ο φόβος δεν είναι αυτοσκοπός, γίνεται όμως πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των προγραμματιστών της Nucleosys, προκειμένου να αιχμαλωτίσουν τον παίχτη στο στοιχιωμένο τους σπίτι.

Ξαναγυρίζοντας στα δομικά στοιχεία που καθιέρωσαν τα adventure games, το Scratches παρέχει τα πάντα με το πιο απλό τρόπο. Λιτό interface, απειροελάχιστο animation και ένας συνδιασμός υποβλητικών γραφικών και ήχων συνθέτουν ένα σπάνιο παιχνίδι-ταινία τρόμου, βγαλμένο απ’τα παλιά, για ”ολίγους”. Δοκιμάστε το, ειδικά αν σας περισσεύει ο ύπνος...

Gears of War (Sci-Fi Shooter – X360)

Τις περισσότερες φορές, όταν η Microsoft καταπιάνεται με κάτι λίγο πιο μακριά από το core business της, τ’ αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το Gears of War, το Halo κάποια χρόνια πριν, όπως και το Flight Simulator, είναι τίτλοι που, πραγματικά, έχουν ορίσει κατηγορίες. To Gears of War είναι από εκείνους τους τίτλους, για τους οποίους κανείς αγοράζει την κονσόλα. Όσο κι αν το gameplay κάνει ένα παιχνίδι να ξεχωρίσει, στο GoW τα γραφικά πραγματικά επαναπροσδιορίζουν την αίσθηση που έχει κανείς για το τι μπορεί να αποδόσει οπτικά μια κονσόλα.

Το pause πλέον ενεργοποιείται και για να παρατηρήσει κανείς τις γραφικές λεπτομέρειες! Τα αντικείμενα που προσφέρουν κάλυψη δεν είναι εκεί τυχαία και κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να ξεμυτήσει, οφείλει να είναι προϊόν σοβαρής σκέψης. Η δράση κόβει την ανάσα καθώς τα αντίπαλα βόλια κυριολεκτικά σφυρίζουν δίπλα από τον ήρωα. Ειδικής μνείας χρίζει το soundtrack. Όπως και οι περισσότεροι τίτλοι για το X360, το GoW εκμεταλλεύεται το netplay (live aware) προσφέροντας ποικιλία online competitive και co-op modes.

Τέλος, αν και λίγο εκτός θέματος, αναφορά αξίζει να γίνει στα Sony Playstation 3 και Nintendo Wii που αμφότερα κυκλοφόρησαν μέσα στο προηγούμενο έτος επιχειρώντας να αλλάξουν το τοπίο στο χώρο των video games. Παίζοντας με τη χρονική στιγμή της κυκλοφορίας τους, το κοινό που στοχεύουν και το marketing γύρω απ’ το όνομα τους, οι δύο κραταιές εταιρίες επιδίωξαν να κρατήσουν, αλλά και να ανανεώσουν το ”στρατό” των ακολούθων τους. Η μάχη μαίνεται ακόμα, με ελαφρύ προβάδισμα, για την ώρα, της Sony.

Να σημειώσουμε ότι η σειρά είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει προτίμηση. Δεν περιλαμβάνονται αρνητικά highlights του χώρου καθώς, όπως προανέφερε ο συντάκτης, κάθε εκδότρια εταιρία θεωρείται εκ των προτέρων καλοπροαίρετη.

Κακοπροαίρετοι άνθρωποι ωστόσο υπάρχουν, και στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v