Παιχνίδια στο γραφείο: Εργασία και (online) χαρά

Είτε πρόκειται για ένα σύντομο διάλειμμα... ανασύνταξης δυνάμεων, είτε για σύσφιξη συναδελφικών σχέσεων μέσω της ευγενούς άμιλλας ενός online τουρνουά τέννις, το παιχνίδι εν ώρα εργασίας είναι σημαντική υπόθεση. Οκτώ sites αναλαμβάνουν να δώσουν νέο νόημα στην έκφραση ”εργασία και χαρά” όταν η πόρτα του γραφείου είναι κλειστή.
Παιχνίδια στο γραφείο: Εργασία και (online) χαρά

”Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη”, ”all work and no play makes Jack a dull boy”… Η λαϊκή θυμοσοφία το έχει εκφράσει επανειλημμένως: όλοι κάπου κάπου χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη δουλειά. Για να αποτοξινωθούμε από συνεχόμενες ώρες πνευματικής εργασίας, για να πάρουμε δυνάμεις να συνεχίσουμε, για να διασκεδάσουμε, για να ακονίσουμε το μυαλό που απλά αρνείται να ξεκινήσει την ημέρα επεξεργαζόμενο ισολογισμούς, για να συσφίξουμε τις σχέσεις με τους συναδέλφους –γιατί όλοι εκτιμούν ένα καλό link σε… ώρα αιχμής.

Για όλους αυτούς τους λόγους –αλλά κυρίως γιατί, ας το παραδεχτούμε, κάποιες μέρες απλά βαριόμαστε να δουλέψουμε– συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες… ευγενείς ασχολίες που έχουν στοιχίσει στη συντακτική ομάδα του in2life αρκετές ώρες αμιγώς δημοσιογραφικής έρευνας –με σκοπό, πάντα, τη συγγραφή αυτού του άρθρου. Θυμηθείτε να κλείσετε την πόρτα του γραφείου πριν συνεχίσετε την ανάγνωση.

* Mensa: Για να ξεκινήσουμε από τα… εποικοδομητικά, το ελληνικό τμήμα της Mensa προσφέρει online τεστ ευφυΐας, το οποίο προσφέρεται για: α) να νιώθετε λιγότερες ενοχές, λέγοντας στον εαυτό σας πως ξοδεύετε το χρόνο σας κάνοντας κάτι αξιόλογο, β) να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας κοιτώντας τα αποτελέσματα και να δουλέψετε στη συνέχεια με μεγαλύτερη όρεξη, γ) να έχετε μια καλή δικαιολογία και να μπορείτε να αποδείξετε εμπράκτως γιατί δεν τα καταφέρνετε με το απαιτητικό σας project, επιδεικνύοντας τα αποτελέσματα, αν είναι απογοητευτικά.

Το έτερο τεστάκι της Mensa που κατέφθασε στο mailbox μας πριν λίγο καιρό, και το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τη δεξιά στήλη ”συνοδευτικό υλικό”, είναι άκρως ενδιαφέρον –όσο και απαιτητικό και εθιστικό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας πριν το ανοίξετε. You have been warned…

* Lemmings: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα συμπαθέστατα πλασματάκια με τα πράσινα φουντωτά μαλλιά που χρειάζονται τη βοήθειά σας για να πάνε σπίτι, το παιχνίδι αρχικά ενδέχεται να σας φανεί απλοϊκό. Μην ξεγελαστείτε. Μπορεί στα πρώτα επίπεδα να τα βάζετε απλά να σκάβουν, ή να τους μοιράζετε ομπρέλες, στη συνέχεια, όμως, απαιτείται μία στοιχειώδης στρατηγική από μέρους σας για να ”σωθούν” όσο περισσότερα γίνεται –ναι, τα υπόλοιπα σκοτώνονται. Προσέξτε τις επιλογές στην αρχή του παιχνιδιού, αν θέλετε το σενάριο να είναι αστείο, ”tricky” κλπ.

* MyReality, NotPron: Η χρήση των νέων τεχνολογιών ευθύνεται για καινοτομίες σε διάφορους τομείς. Γιατί ένας από αυτούς να μην είναι και τα παιχνίδια; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι εμπνευστές του NotPron, για να δημιουργήσουν μια σειρά γρίφων που διεκδικούν τον τίτλο του ”δυσκολότερου που κυκλοφορεί στο internet σήμερα”. Αμφιβάλλουμε.

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι είναι εξαιρετικό –και, εννοείται, εθιστικότατο. Άσκηση λογικής σε συνδυασμό με ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (πρώτο και τελευταίο στοιχείο που αποκαλύπτουμε), το NotPron σε καμία περίπτωση δε θα σας αφήσει να βαρεθείτε. Η ελληνική εκδοχή του, MyReality, είναι αρκετά απλούστερη –τόσο σε γρίφους όσο και σε σχεδιασμό– αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα.

* Blifaloo.com: Εξίσου καλούς γρίφους, αλλά και flash games και πρωτότυπα τεστ προσωπικότητας –του τύπου ”ποιος χαρακτήρας του Σταρ Τρεκ είστε”– και μαγικά κόλπα και οφθαλμαπάτες διαθέτει αυτό το άκρως ενδιαφέρον site, που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετή ώρα. Από τα παιχνίδια, ”κολλήσαμε” ιδιαίτερα με το Match the Bugs, που μας θύμισε αμυδρά το Tetris σε εξελιγμένη μορφή, αλλά και με το ευκολότερο Lucky Balls. Προσέξτε τις κατηγορίες των παιχνιδιών, πάνω από το κεντρικό μενού, που περιλαμβάνουν πολλά ακόμη, εξίσου ενδιαφέροντα παιχνίδια.

* DesktopBlues, Orapois: Παιχνίδια με τη μουσική, ή αλλιώς… δύο τρόποι να καταναλώσετε το χρόνο σας με το άλλοθι ότι κανένας άλλος δε δουλεύει –επειδή όλοι σας ακούνε. Στο DesktopBlues συνθέτετε τη δική σας τζαζ μελωδία επιλέγοντας τους ήχους, ενώ στο Orapois διευθύνετε την ορχήστρα, επιλέγοντας ποιο όργανο θα ακούγεται και ποιο θα… σιωπά κάθε φορά. Και στις δύο περιπτώσεις ακούτε το αποτέλεσμα –κατά προτίμηση με ακουστικά.

* FunTrivia: Ποιος σκηνοθέτησε το ”Εξπρές του Μεσονυχτίου”; Πόσα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς έχουν γραφτεί; Πόσους μήνες διαρκεί η εγκυμοσύνη του ελέφαντα; Επιλέξτε κατηγορία, ή ακόμη και συγκεκριμένο θέμα –π.χ. ”ταινίες της Μεγκ Ράιαν”, ”βιβλία της Άγκαθα Κρίστι”, ”Πειρατές της Καραϊβικής”–, απαντήστε στις ερωτήσεις, αποθηκεύστε το σκορ σας, συμμετέχετε σε καθημερινά τουρνουά και… αποδείξτε τις γνώσεις που τόσο καιρό συσσωρεύατε σε σημαντικά και ασήμαντα θέματα. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας κουίζ και να… προκαλέσετε την παγκόσμια κοινότητα.

* Trivia.com: Παρά το όνομά του, το site αξίζει μια επίσκεψη περισσότερο για τα flash games του και λιγότερο για τα trivia κουίζ του. Από τα απλά και πολυαγαπημένα παζλ τύπου ”βρείτε τις διαφορές”, μέχρι πρωτότυπα pacman, παιχνίδια με κάρτες, απλά αλλά ενδιαφέροντα adventure games, tetris με… λέξεις και κλασσικά Sudoku, εδώ υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα γούστα.

* Braingle: Θυμάστε τα σχολικά αινίγματα τύπου ”από κάτω σα βαμβάκι, από πάνω σαν τηγάνι κι από πίσω σαν ψαλίδι, τι είναι”; Κάτι τέτοιο, αλλά στην πιο εξελιγμένη μορφή του –και στην αγγλική γλώσσα– προσφέρει το Braingle, στην κατηγορία BrainTeasers. Έξυπνα αινίγματα, σε διάφορες κατηγορίες, που ανανεώνονται καθημερινά και που προσφέρονται για forward σε φίλους και γνωστούς αφού εσείς θα έχετε βρει –ή δει και σβήσει– την απάντηση.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v