Ticket to Ride – Europe: Επιτραπέζια... ταξίδια στην Ευρώπη

Ένα πολύ διασκεδαστικό, γρήγορο και γεμάτο δράση παιχνίδι είναι η πρόταση της Days of Wonder, για να γυρίσετε την Ευρώπη με τρένο... επιτραπέζια.
Ticket to Ride – Europe: Επιτραπέζια... ταξίδια στην Ευρώπη
του Θανάση Πάτσιου 

Τρένα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, εισπράκτορες και μηχανοδηγοί ανέκαθεν κατείχαν εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των απανταχού παιχνιδόφιλων. Η γοητεία της μηχανής σε συνδυασμό με τα ταξίδια και την ιδέα της απόλυτης ελευθερίας αποτελούσαν και αποτελούν εγγυημένο διεγερτικό για τη φαντασία των περισσότερων, μικρών, αλλά και μεγαλύτερων. Δίπλα στο πλήθος των παιχνιδιών με σιδηροδρόμους, των συλλεκτικών αμαξοστοιχιών, των video games με τρένα και τα παιχνίδια με κάρτες έρχεται να προστεθεί η πρόταση της Days of Wonders με το επιτραπέζιο Ticket to Ride – Europe (εφ’ εξής TtRE).

Το TtRE διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και να κερδίσουν πόντους εξυπηρετώντας συγκεκριμένες διαδρομές.

Ουσιαστικά το παιχνίδι αποτελεί τη δεύτερη έκδοση του πολύ πετυχημένου Ticket to Ride. Η εταιρία, βλέποντας τη μεγάλη επιτυχία τόσο του πρώτου μέρους, όσο και των επεκτάσεων αποφάσισε να «αρμέξει» λίγο περισσότερο την επικερδέστατη αγελάδα της: αφού αφουγκράστηκε προσεκτικά τα σχόλια και τις απαιτήσεις του αγοραστικού της κοινού, κυκλοφόρησε το TtRE, το οποίο εκτός από ανανεωμένους κανόνες και μερικές προσθήκες, φιγουράρει έναν ολοκαίνουριο χάρτη, αυτή τη φορά – όπως υποδηλώνει ο τίτλος – της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα επιτυχημένο: το παιχνίδι είναι γρήγορο, ενδιαφέρον σε όλη του τη διάρκεια και αρκετά ευέλικτο όσον αφορά στην εμπειρία με διαφορετικό αριθμό παικτών.

Παραγωγή: Όπως ήταν αναμενόμενο, το TtRE, όντας παιδί της Days of Wonder, διατηρεί τα πολύ υψηλά δεδομένα παραγωγής που κρατάει η εταιρία στα παιχνίδια της. Το ταμπλό είναι πανέμορφο, λεπτομερέστατα σχεδιασμένο με ζωντανά χρώματα. Τόσο αυτό, όσο και οι κάρτες αποπνέουν τον αέρα της εποχής, ενώ και οι πόλεις σημειώνονται με τις εν καιρώ ονομασίες τους. Τα πιόνια των τρένων και των σταθμών είναι μεν πλαστικά, αλλά με αρκετή λεπτομέρεια επάνω τους, ενώ ο κάθε παίκτης διαθέτει από ένα ξύλινο δείκτη για να σημειώνει τους πόντους του, περιμετρικά του ταμπλό.

Κανόνες: Πιστό στις επιταγές των ευρωπαϊκών παιχνιδιών, αν και όχι euro, το TtRE έχει ελάχιστους κανόνες και στηρίζεται περισσότερο στις αποφάσεις του παίκτη. Το οκτασέλιδο βιβλίο οδηγιών είναι μικρό, καλογραμμένο και εφοδιασμένο με παραδείγματα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κανείς μπορεί να το διαβάσει και να ξεκινήσει να παίζει σε λιγότερο από 15’, αυτό όμως δε συνεπάγεται πως όσο κανείς παίζει δε θα ανακαλύπτει νέα στοιχεία και στρατηγικές. Η καμπύλη μάθησης είναι υπαρκτή και ενώ ένας αρχάριος θα ασχοληθεί περισσότερο με τη συμπλήρωση των δικών του αποκλειστικά στόχων, ένας εμπειρότερος θα προσθέσει σ’αυτούς την «κακοτυχία» του αντιπάλου.

Τακτικές / Μηχανισμοί: Οι παίκτες εκτός από τα τρένα, τους σταθμούς και το δείκτη σκοραρίσματος, ξεκινούν με 4 «εισιτήρια», διαδρομές ουσιαστικά, τις οποίες καλούνται να καλύψουν, προκειμένου να κερδίσουν τους ανάλογους πόντους. Οι 3 είναι σχετικά σύντομες, ενώ μία θα απαιτήσει σιδηροδρόμηση αστρονομικών διαστάσεων, πολλές φορές από τη μία πλευρά του χάρτη στην άλλη.

Οι αποστάσεις μεταξύ πόλεων σηματοδοτούνται από ένα χρώμα και για να καταληφθούν, απαιτείται ο ανάλογος αριθμός καρτών τρένων. Αυτές ανανεώνονται από μία κοινή στοίβα, 5 κάρτες της οποίας παραμένουν ανά πάσα στιγμή ανοιχτές. Εκτός από απλές διαδρομές, η ένωση πόλεων θα απαιτήσει από τον παίχτη να τρυπήσει βουνά (tunnel) ή ακόμα και να περάσει πάνω από θάλασσες (ferries). Οι περιπτώσεις αυτές είναι πάντα πιο απαιτητικές, αρκετά συχνά στέφονται με αποτυχία, προκαλώντας τη δυσφορία του παίκτη από τη μία, σαρδόνια χαμόγελα στους αντιπάλους του όμως από την άλλη.

Μέχρι 3 φορές στο παιχνίδι ο κάθε παίχτης μπορεί να χτίσει σε μια πόλη ένα σταθμό, πράγμα που θα του επιτρέψει στο τέλος του παιχνιδιού να χρησιμοποιήσει μια διαδρομή ενός αντιπάλου.
Συνολικά, στη σειρά του ο κάθε παίκτης μπορεί να κάνει ένα από τα:

1. Να τραβήξει κάρτες τρένων.
2. Να καταλάβει μία διαδρομή μεταξύ 2 πόλεων.
3. Να τραβήξει ένα καινούριο εισιτήριο.
4. Να χτίσει ένα σταθμό.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως όσο το παιχνίδι προχωράει και το ταμπλό γεμίζει, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να συνδέσει κανείς 2 πόλεις, ακόμα και αν δεν επιλέξει την πιο σύντομη διαδρομή.

Στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες βαθμολογούνται ανάλογα με τις εισιτήρια που ολοκλήρωσαν, τις διαδρομές που κατέλαβαν και τους σταθμούς που δε χρησιμοποίησαν, ενώ ένα μπόνους περιμένει εκείνον που χάρισε στους Ευρωπαίους τη μεγαλύτερη συνεχόμενη «σιδερογραμμή». Αρνητικά βαθμολογούνται οι παίκτες για τα εισιτήρια που δεν ολοκλήρωσαν.

Εντέλει: Το TtRE ακολουθεί πιστά την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή που χάραξε ο προκάτοχός του. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, που μοστράρει, βασίζεται και καταφέρνει εντέλει να υποστηρίξει απόλυτα το θέμα του, το οποίο και το χαρακτηρίζει. Η δράση είναι αδιάκοπη και σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται κοιλιά: στο ξεκίνημα όλοι προσπαθούν να προλάβουν τις κεντρικές διαδρομές «πασπαρτού», ενώ προς το τέλος, όταν και η αρνητική βαθμολόγηση πιέζει, οι παίχτες αρχίζουν τους υπολογισμούς…
Το να μάθει κανείς τους κανόνες ποτέ δε θα ξεπεράσει τα 10’, ακόμα και αν ολόκληρη η σύνθεση του τραπεζιού αποτελείται από νεοφώτιστους. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη τέλος, η απήχηση του στο (παραδοσιακά δυσκολότερο) γυναικείο κοινό.

Το Ticket to Ride – Europe κοστίζει περίπου €45, ενώ μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Κάισσα. Είναι στα αγγλικά και μέχρι τώρα δεν έχει κυκλοφορήσει καμία επέκταση (οι όποιες διαθέσιμες αφορούν την προηγούμενη έκδοση).

Περιμένουμε, μέσω της φόρμας επικοινωνίας και σχολίων, τις δικές σας ερωτήσεις και προτιμήσεις για επιτραπέζια παιχνίδια που ξέρετε ή θα θέλατε να γνωρίσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v