Ανοίγω σπίτι: Απλές συμβουλές οργάνωσης

"Καινούργιο σπίτι, καινούργια γειτονιά" λέει το τραγούδι, αλλά μακάρι να ήταν όλα τόσο... μελωδικά. Δάνεια, μεσίτες, μετακόμιση. Επειδή η απόκτηση ενός νέου σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, μερικές βασικές συμβουλές οργάνωσης από πρώτο χέρι είναι πάντα καλοδεχούμενες. 
Ανοίγω σπίτι: Απλές συμβουλές οργάνωσης
της Έλενας Μπούλια

Όντας ανέκαθεν άνθρωπος της οργάνωσης, χαρακτηριστικό που υποθέτω πως μεταφράζεται ως μία υποσυνείδητη ανάγκη για ασφάλεια και σιγουριά, έχω υιοθετήσει την -καθόλου πρωτότυπη- κοσμοθεωρία ότι μέσα στον συνολικό κύκλο της ζωής μας εμπεριέχονται άλλοι, μικρότεροι κύκλοι, οι οποίοι άλλοτε εφάπτονται και άλλοτε αποτελούν απλά υποσύνολα (ομόκεντρα ή μη) ενός μεγαλύτερου κύκλου. Ένας τέτοιος κύκλος ανοίγει κάθε φορά που κάνουμε μία καινούργια αρχή στη ζωή μας. Μία νέα δουλειά, μία νέα σχέση… ή, στη δική μου περίπτωση, ένα νέο σπίτι.

Η αναζήτηση ενός νέου σπιτιού, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σπίτια που πωλούνται φυσικά υπάρχουν, πολύ περισσότερο στις μέρες μας που, όπως λένε οι μεσίτες με τους οποίους ήρθα σε επαφή, «η αγορά είναι καθισμένη». Το ζήτημα, όμως, είναι να βρει κανείς ένα σπίτι που να συμβαδίζει, όσο είναι δυνατόν, τόσο με αυτό που ονειρεύεται όσο και με την οικονομική του/της κατάσταση. Σύντομα, βέβαια, συνειδοτοποίησα πως αυτές οι δύο παράμετροι στην πράξη απαριθμούνται ανάποδα. Το «οικονομικό» είναι το πρώτο που καθορίζει το σπίτι που θα επιλέξουμε.

Το πρώτο βήμα στην απόκτηση ενός νέου σπιτιού είναι ο προσδιορισμός του budget. Στην περίπτωση που το budget μας περιμένει υπομονετικά στον λογαριασμό μας, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα. Αν, όμως, χρειαστεί κανείς να πάρει στεγαστικό δάνειο… τότε, καλό κουράγιο! Ακούω συχνά πολλούς να λένε «από το δίνεις 500 ευρώ στο νοίκι, βάζεις λίγα ακόμα στη δόση του δανείου και παίρνεις δικό σου σπίτι!», και αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς που έχουν πραγματοποιήσει την φαεινή αυτή ιδέα συνεχίζουν να την υποστηρίζουν. Γιατί αφενός η δόση του δανείου ξεπερνάει κατά πολύ τα «λίγα ακόμα» και, αφετέρου, είναι τόσα πολλά τα έξοδα του δανείου (ΤΟΚΟΙ, δικηγόροι, ασφάλεια σπιτιού κ.α.) που τα λίγα γίνονται πολλά, πάρα πολλά. Για να μην αναφερθώ στην τόσο χρονοβόρα διαδικασία να εγκριθεί ένα στεγαστικό δάνειο. Οι ενδιαφερόμενοι, υπολογίστε, στην καλύτερη περίπτωση έναν μήνα.

Αφού, λοιπόν, καταλήξει κανείς στο πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει –και κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι τελικά θα ξοδέψει πολύ περισσότερα από αυτά που υπολογίζει-, το δεύτερο βήμα είναι το ψάξιμο. Διαδικασία που θυμίζει κυνήγι θησαυρού, αφού -από προσωπική εμπειρία- όποιο σπίτι κι αν είδα δεν πλησίαζε καν σε αυτό που είχα στο μυαλό μου. Μία καλή λύση, που θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο, είναι να εμπιστευθείτε ένα καλό μεσιτικό γραφείο. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε, μάλιστα, αν αναθέσετε την ανεύρεση σε παραπάνω από ένα γραφείο. Προσωπικά, ήμουν ενάντια των μεσιτικών γιατί θεωρούσα πεταμένα λεφτά το 2% του συνολικού ποσό που σε αναγκάζουν να πληρώσεις εφόσον σου βρουν το σπίτι. Είναι, όμως, πολύ λίγα πλέον τα σπίτια που πουλιούνται χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου μεσιτικού. Και αυτό δυστυχώς έχει αρχίσει να ισχύει και για νεόκτιστα οικήματα.

Με έναν σύντομο υπολογισμό, πρέπει να επισκέφθηκα τουλάχιστον 10 σπίτια προς πώληση και να ήρθα σε επαφή με άλλους τόσους μεσίτες. Άλλα λίγο πριν απογοητευτώ και παρατήσω την προσπάθεια και την ιδέα του καινούργιου σπιτιού… ερωτεύτηκα! Και όταν ερωτεύεσαι, θες πάση θυσία να αποκτήσεις το αντικείμενο του πόθου σου. Και πάση θυσία… το απέκτησα! (Φυλάξτε τα «καλορίζα» για το τέλος.)

Όταν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα σπίτι, ζητήστε και μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά (αν μάλιστα μπορέσετε να ζητήσετε και κανένα bonus, ακόμα καλύτερα). Θα χρειαστείτε, λοιπόν, μία ή δύο μέρες (και μία ή δύο χιλιάδες ευρώ) για τον/την συμβολαιογράφο. Γιατί το σπίτι θα γίνει δικό σας και αυτό κάπου πρέπει να φαίνετε. Ζητήστε ακόμα μία μέρα για την εφορία, γιατί αν δεν φαίνεται εκεί πού θα φαίνεται. Και άλλη μία (καθώς και κάποια χρήματα ακόμα) για το υποθηκοφυλακείο, γιατί -άτιμη γραφειοκρατία- πρέπει να φαίνεται και εκεί! Κι αν νομίζετε ότι το τρέξιμο τελειώνει καταθέτοντας, υπογράφοντας και πληρώνοντας για τα διαδικαστικά… αυταπατάστε. Το πραγματικό τρέξιμο αρχίζει μόλις παραλάβετε τα κλειδιά στα χέρια σας. (Καλορίζικο μεν, αλλά μη βιάζεστε).

Θα σας συμβούλευα, πριν αρχίσετε να επιλέγετε είδη υγιεινής και χρώματα για τους τοίχους, να τακτοποιήσετε πρώτα τα των λογαριασμών (παίρνοντας και άλλες μέρες άδειας). Να πάτε στη ΔΕΗ για ρεύμα, να πάτε στην ΕΥΔΑΠ (αν και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν και τα ΚΕΠ) για νερό, και, το κυριότερο, να κάνετε αίτηση για τηλέφωνο (στον ΟΤΕ ή στις ιδιωτικές εταιρίες τηλεφωνίας) και για Internet (εδώ περιμένουμε υπομονετικά). Και μία «έκπληξη»: Συνυπολογίστε στα έξοδα και άλλα 120 ευρώ για εγγύηση στη ΔΕΗ.

Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει το ευχάριστο -πλην χρονοβόρο- κομμάτι της διακόσμησης και διαμόρφωσης των χώρων. Το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα πρώτα δωμάτια που θα μας απασχολήσουν, αν δεν αποφασίσουμε να κρατήσουμε τα είδη υγιεινής και τις επενδύσεις του κατασκευαστή (ή των προηγούμενων ιδιοκτητών του σπιτιού). Αν επιλέξετε να τα αγοράσετε όλα αυτά καινούργια θα σας συμβούλευα δύο πράγματα: Πρώτον, επιλέξτε ποιότητα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε οικονομία στην τιμή (και συνεπώς στην ποιότητα) σε αυτά τα είδη γιατί είναι από τα λίγα που δύσκολα αλλάζει κανείς σε ένα σπίτι και που αν χρειαστεί να αλλαχτούν, μπορεί να μην βρίσκονται εύκολα τα «ανταλλακτικά» τους. Κάντε, όμως, πρώτα μία έρευνα αγοράς και μην τρέξετε αμέσως στις γνωστές, πανάκριβες μάρκες. Δεύτερον, μην επιλέξετε εκκεντρικά σχέδια και χρώματα που είναι τώρα στη μόδα. Μία λαχανί κουζίνα ακούγεται σήμερα σούπερ, αλλά αύριο μπορεί να εντελώς passé.

Και συνεχίζουμε με το βάψιμο. Εδώ αφήστε τη φαντασία και το γούστο σας να αναλάβει δράση. Ζητήστε γνώμες, ξεφυλλίστε περιοδικά, αυτοσχεδιάστε. Τα χρώματα στο σπίτι αλλάζουν ανά πάσα στιγμή και αποτελούν έτσι μέρος τη γοητείας και της προσωπικότητάς του. Θα σας προτείναμε, ωστόσο, να επιλέξετε χρώματα οικολογικά που είναι άοσμα, δεν περιέχουν αμμωνία και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που επιβαρύνουν εσάς και το περιβάλλον. Μπορεί να σας κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Στο site της εταιρίας ΒΙΒΕΧΡΩΜ θα βρείτε τους καταλόγους με όλα τα καινούργια αλλά και τα κλασικά χρώματα, ενώ το Vivedeco θα σας βοηθήσει πάρετε ιδέες για τις αποχρώσεις των εσωτερικών επιφανειών σας. Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων καθώς και ένα πλήρως ενημερωμένο site με συμβουλές βαψίματος διαθέτει και η εταιρία Vitex.

Όταν ξεμπερδέψει κανείς με την εγκατάσταση των ειδών υγιεινής, της κουζίνας, το βάψιμο, τα μερεμέτια και τις διάφορες τεχνικές εργασίες που τυχόν χρειαστούν για το σπίτι, το επόμενο βήμα είναι το καθάρισμα. Θα καθαρίσετε όπως δεν έχετε ξανακαθαρίσει ποτέ στη ζωή σας γιατί ένα καινούργιο σπίτι που μόλις έχει ανοίξει για να σας υποδεχθεί πρέπει πρώτα από όλα να είναι καθαρό. Πώς θα τοποθετήσετε τα καινούργια ή και παλιά σας έπιπλα, τα χαλιά, τα ρούχα, τα διακοσμητικά σας σε ένα σπίτι με σκόνες και ροκανίδια. Αν, μάλιστα, αγοράσατε ένα σπίτι από προηγούμενο ιδιοκτήτη, τώρα, που έφυγαν όλοι και μείνατε εσείς με τα πράγματά σας, είναι και η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε κλειδαριά στην πόρτα. Είναι επίσης η στιγμή που θα νιώσετε το σπίτι ολοδικό σας. Και η στιγμή που τα «καλορίζικα» αρχίζουν να έχουν σημασία. Βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε.

Μετακόμιση. Όποιος δεν έχει υποστεί (ναι, ναι υποστεί) τα βάρη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) της μετακόμισης, δεν έχει δει τίποτα. Συμβουλή μου είναι, για να μην πελαγώσετε, να οργανώσετε τη μετακόμισή σας σε τρία στάδια (και να πάρετε φυσικά και τουλάχιστον άλλες τρεις ημέρες άδειας). Το πρώτο στάδιο είναι η μετακόμιση όλων αυτών που θα μπουν σε αποθήκες, πατάρια και αποθηκευτικούς χώρους. Ενδεχομένως για όλα αυτά να μη χρειάζεται μεταφορική εταιρία. Το δεύτερο στάδιο είναι η μετακόμιση των επίπλων. Εδώ θα χρειαστείτε μεταφορική, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα σας κοστίσει περί τα 500 ευρώ. Τέλος, θα μεταφέρετε τα προσωπικά σας πράγματα, τα ρούχα σας, τα βιβλία σας κλπ., τα οποία θα μπορείτε και να τοποθετήσετε στα έπιπλα που θα έχουν ήδη μεταφερθεί.

Μιλώντας για έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, αν σκοπεύετε να τα αγοράσετε και αυτά καινούργια, κάντε το τώρα που ισχύουν ακόμα οι εκπτώσεις. Συμβουλή μου είναι, πριν στραφείτε σε μεμονωμένα καταστήματα να επισκεφθείτε πρώτα τους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών που έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, θα σας δώσουν περισσότερες ιδέες και θα σας κάνουν καλύτερες τιμές. Το «Κέντρο Επίπλου 120», το «Notos Galleries Home», το εργοστάσιο και κατάστημα «Euro House – Mobile», το «Planet Home» είναι καλά για αρχή. Αν πάλι ψάχνετε για ηλεκτρικές συσκευές, ξεκινήστε από τη Media Markt, τον Κωτσόβολο και την Ηλεκτρονική Αθηνών. Σας προτείνω επίσης να επισκεφθείτε και το κατάστημα της Miele, στη Λ. Μεσογείων 257, γιατί έχει πολλά παλαιότερα μοντέλα ηλεκτρικών συσκευών σε μεγάλη έκπτωση.

Σχεδόν τελειώσαμε. Και λέω σχεδόν γιατί, η αλήθεια είναι, σε ένα σπίτι και δη καινούργιο ποτέ δεν τελειώνεις. Πάντα θες να αλλάξεις κάτι, να πάρεις κάτι καινούργιο, να προσθέσεις γλάστρες με λουλούδια, να βάλεις δορυφορική, κάτι δεν θα δουλεύει καλά και θα πρέπει να ξαναέρθει ο μάστορας, κάτι που θα χάλασε ή θα χάθηκε στη μετακόμιση πρέπει να αναπληρωθεί. Αλλά αυτή είναι και όλη η μαγεία. Έτσι μόνο συνεχίζεται ο κύκλος.

Βάζω στο CD-Player το πρώτο CD της Δήμητρας Μαστορίδου: «Καινούργιο σπίτι, καινούργια γειτονιά…». Το βράδυ θα έρθουν οι φίλοι για τα καλορίζικα. Τα δέχομαι με συγκίνηση και περηφάνια. Το καινούργιο μου σπίτι ανοίγει για πρώτη φορά…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v