Πώς θα ξεφύγω από τις σκέψεις μου;

Υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που δεν μπορείς να κάνεις ούτε μια ψύχραιμη, θετική σκέψη. Πώς θα τις παλέψεις λοιπόν εκείνες τις μέρες; Έχουμε κάποιες ιδέες.
Πώς θα ξεφύγω από τις σκέψεις μου;
Για τον ένα λόγο ή τον άλλο, πολλοί από εμάς όταν ξεκινάμε να κάνουμε άσχημες σκέψεις, δεν μπορούμε να γλυτώσουμε ποτέ. Ξεκινά το πιο παρανοϊκό, αυτομαστιγωτικό (και, συνήθως, λάθος) γαϊτανάκι από φόβους, αυτοκριτικές, αναμάσημα του παρελθόντος και σενάρια καταστροφής για το μέλλον. Ναι, το ξέρουμε, οι εποχές είναι περίεργες.

Εμείς δεν μιλάμε για το στρες των εποχών. Κάποιοι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν αυτό και από μόνοι τους. Είναι χημεία του εγκεφάλου, είναι συγκεκριμένα βιώματα, πες το αν θες και ευαισθησία. Το ζήτημα είναι πώς θα καταφέρεις και εσύ αν είσαι τέτοιος άνθρωπος να μην επηρεάζεσαι σε τόσο μεγάλο βαθμό από αυτά που σκέφτεσαι, καθώς και πώς να κάνεις εκείνη την ενοχλητική φωνή στον εγκέφαλό σου να σταματήσει.

Πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε μπορείς να κάνεις μόνος, οφείλουμε όμως να σου πούμε ότι η ψυχοθεραπεία είναι πάντα μια λύση, ειδικά αν το πρόβλημα έχει αρχίσει να σου δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Το αν και πότε θα πας είναι 100% δική σου επιλογή - δεν πας εκεί επειδή σ' το λένε, πας επειδή το παίρνεις απόφαση - αλλά μπορεί να σου προσφέρει πολλά εργαλεία για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις σκέψεις σου, αλλά πάνω απ' όλα για να τις καταλαβαίνεις.

Ωραία, πάμε στα πρακτικά τώρα. Μερικοί τρόποι για να διώξουμε, ή έστω να κάνουμε αυτές τις εμμονικές σκέψεις να σωπάσουν:

*Εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως το πώς αντιδρούμε σε ερεθίσματα στο παρόν, ή πώς διαχειριζόμαστε τωρινά μας προβλήματα.

*Προσπαθούμε να έχουμε μια καλή προοπτική, και να μην βλέπουμε τα πράγματα από την (περιορισμένη) οπτική γωνία που μας αφήνει το άγχος μας.

*Κάνουμε ενεργή προσπάθεια αντί για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, να σκεφτόμαστε μια θετική έκβαση των γεγονότων, αλλά και μία εντελώς ουδέτερη, για να αποκτήσουμε πιο σφαιρική γνώμη.

*Πολύ απλά, μερικές φορές το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι άλλο. Η εργασιοθεραπεία πάντα βοηθάει, όπως και το να παίρνουμε μία ημέρα για τον εαυτό μας και να χαλαρώνουμε.

*Μια πρακτική λύση: Ξεκινήστε να κάνετε μαθηματικές ασκήσεις. Όταν αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να κάνει κάτι τόσο πρακτικό όσο τα μαθηματικά, η προσοχή μας αποσπάται από τις υπερβολικές σκέψεις.

*Και ακόμα μία πολύ πρακτική λύση, που είναι εν μέρει και ο λόγος που η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική: Σταθείτε για λίγη ώρα στο ένα πόδι. Το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με την ισορροπία μας, όπως είναι λογικό, θα αναλάβει την σαφώς πιο σημαντική δράση να μας κρατήσει όρθιους, και οι σκέψεις φεύγουν. Τώρα, αυτό ακούγεται σαν κίνηση πανικού, και είναι. Αυτό που δεν είναι κίνηση πανικού, όμως, είναι όντως να κάνουμε δέκα λεπτά μερικές πόζες γιόγκα και μερικά σετ διατάσεις κάθε πρωί. Για να ξεκινάμε την ημέρα μας με πιο καθαρό μυαλό.

Με στοιχεία από το iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v