Ιδιαίτερα ξένων γλωσσών: Πόσο κάνουν, πού θα τα βρεις

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια ξένη γλώσσα αλλά δεν σου βγαίνουν οι ώρες για φροντιστήριο; Τα ιδιαίτερα είναι η λύση σου.
Ιδιαίτερα ξένων γλωσσών: Πόσο κάνουν, πού θα τα βρεις
Για το πόσο καλή ιδέα είναι να μάθεις μια ξένη γλώσσα σου τα έχουμε πει και ξαναπεί. Θα βοηθήσει τη μνήμη σου, θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, θα γνωρίσεις ανθρώπους, θα ανακαλύψεις ακόμα και πλευρές του χαρακτήρα σου που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Το δύσκολο είναι να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις, και έχεις διανύσει τη μισή διαδρομή.

Το θέμα είναι πως, αν δεν είσαι φοιτητής/τρια ή από τους τυχερούς που δουλεύουν σταθερά 9.00-17.00, τα ωράρια των φροντιστηρίων μάλλον δεν σε βολεύουν, και το να μάθεις μια γλώσσα μόνος/η σου, αν και γίνεται, απαιτεί μια αυτοπειθαρχία που ελάχιστοι διαθέτουμε μετά από οκτώ ώρες δουλειάς. Τα ιδιαίτερα είναι η λύση σου, όχι μόνο λόγω ευελιξίας ωραρίου, αλλά και γιατί προσαρμόζονται στον ρυθμό και τις ανάγκες σου, φέρνοντας τελικά αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με εκείνον του φροντιστηρίου.

Ναι, αλλά δεν είναι ακριβά;

Σίγουρα δεν έχουν τις σούπερ χαμηλές τιμές του Διδασκαλείου του ΕΚΠΑ, ωστόσο δεν θα σου τινάξουν και το μπάτζετ στον αέρα. Ειδικά οι πιο δημοφιλείς γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, ξεκινούν από 8€-10€ την ώρα, και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 15€. Γλώσσες όπως τα κινέζικα ή τα αραβικά ξεκινούν από 10€ και φτάνουν τα 20-25€. Πολλοί καθηγητές παραδίδουν και μαθήματα online μέσω Skype ή Zoom, με το κόστος να είναι συχνά κατά τι χαμηλότερο από αυτό των διά ζώσης μαθημάτων, καθώς δεν υπάρχουν έξοδα μετακίνησης που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Αναλόγως τους ρυθμούς σου και το πόσο θέλεις να «τρέξεις», θα κάνεις κατά πάσα πιθανότητα δύο ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει κατά μέσο όρο 120€ τον μήνα –ή και 80€, αν υπολογίσουμε με 10€ την ώρα. Καλή ιδέα επίσης είναι να συζητήσεις με την καθηγήτρια ή τον καθηγητή το ενδεχόμενο να κάνετε «γκρουπάκι» με κάποιον φίλο για να διαβάζετε και μαζί και να μοιράζεστε το κόστος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι λίγος υγιής ανταγωνισμός μπορεί να κάνει θαύματα στην πρόοδό σου.

Και πού θα βρω καθηγητή/τρια;

Ο περισσότερος κόσμος ξεκινά από μια απλή αναζήτηση στο Google «ιδιαίτερα [τάδε γλώσσα] [τάδε περιοχή]». Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο εξειδικευμένα site, όπως το εξαιρετικά εύχρηστο Idietera.gr που φιλοξενεί αγγελίες από 13.450 ανεξάρτητες καθηγήτριες και καθηγητές, και έχει και την πολύ χρήσιμη επιλογή «μαθήματα online ανεξαρτήτως περιοχής» που μπορείς να τικάρεις αν σε ενδιαφέρει να κάνεις μάθημα μέσω Zoom ή Skype με καθηγητή που μπορεί να βρίσκεται πχ στην Θεσσαλονίκη ενώ εσύ είσαι στην Αθήνα.

Άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το Instateacher που αριθμεί αυτή τη στιγμή 9.340 εκπαιδευτικούς και 425 διαφορετικά μαθήματα, είναι εύχρηστο και καλοσχεδιασμένο, και βέβαια απολύτως δωρεάν, όπως και το Idietera.gr. Τσέκαρε επίσης και το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών που εμφανίζει στις αγγελίες και τις διαθέσιμες μέρες/ ώρες κάθε εκπαιδευτικού –έχει όμως το μειονέκτημα να μην αναγράφει τιμές, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v