ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

15 καλοί λόγοι να μάθεις μια ξένη γλώσσα

Τις έρευνες που λένε πως θα γίνεις εξυπνότερος/η λογικά τις έχεις δει. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι σημαντικοί λόγοι να μάθεις μια ξένη γλώσσα.

15 καλοί λόγοι να μάθεις μια ξένη γλώσσα

της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, μπήκε Σεπτέμβρης κι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε μαθήματα, τα παβλοφικά κατάλοιπα του ελληνικού σχολείου δεν εξασθενούν ούτε μετά από δύο (τρεις, τέσσερις, ας μην το κάνουμε θέμα) δεκαετίες. Αν συμπάσχεις, και χαζεύεις στο ίντερνετ αναρωτώμενος/η αν είναι σοφότερο να γραφτείς σε εκείνο το σεμινάριο οριγκάμι ή να ξεκινήσεις κινέζικα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, με μια λίστα που υποστηρίζει τα κινέζικα –ή αγγλικά, ή ισπανικά, ή σουαχίλι, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

1. Θα γίνεις εξυπνότερος/η. Ναι αλήθεια, δεν είναι σχήμα λόγου, το έχουν αποδείξει ένα σωρό έρευνες την τελευταία δεκαετία. Να εδώ μία κι εδώ άλλη μία

2. Αυτό που λέμε «ανοίγουν οι ορίζοντές σου» σημαίνει πως αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα (και) από διαφορετική σκοπιά. Έχεις σκεφτεί, ας πούμε, τι μπορεί να σημαίνει ότι μια γλώσσα δεν διαχωρίζει την αγάπη από τον έρωτα, ή δεν έχει δύο διαφορετικές λέξεις για το «μου αρέσεις» και το «σε συμπαθώ»; Μην πας μακριά, για τα αγγλικά μιλάμε.

3. Το να βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, σημαίνει αυτομάτως καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω σου, περισσότερη ενσυναίσθηση, μεγαλύτερη ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς τον τρόπο που σκέφτεται.

4. Αυτό σημαίνει πως γίνεσαι με τον καιρό καλύτερος/η στο να αντιλαμβάνεσαι και την εξωλεκτική επικοινωνία, να αποκωδικοποιείς τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος, να καταλαβαίνεις γενικώς τους ανθρώπους γύρω σου καλύτερα. Είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, που έρευνα έδειξε ότι συμβαίνει ακόμα και σε παιδιά τα οποία απλώς εκτίθενται σε περισσότερες από μία γλώσσες στο περιβάλλον τους –χωρίς απαραίτητα να είναι και δίγλωσσα.5. Εκτός από έναν άλλο κόσμο, θα ανακαλύψεις και έναν άλλο εαυτό. Δεν κάνουμε πλάκα, είσαι διαφορετικός άνθρωπος όταν μιλάς διαφορετική γλώσσα. Και να και η σχετική έρευνα.

6. Στα αρχικά στάδια, εξασκείσαι συνεχώς στο να λες αυτό που σκέφτεσαι με τα λιγοστά λόγια που ξέρεις. Και δεν σταματάς ποτέ να εκπλήσσεσαι με τη διαπίστωση πως οι ενήλικες συχνά δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε, επειδή η άψογη γνώση της μητρικής μας γλώσσας μας επιτρέπει –ενίοτε μας επιβάλλει κιόλας– να κάνουμε τη μεταξύ μας επικοινωνία περίπλοκη.

7. Κι επειδή πολύ το βαρύναμε, ξέρεις τι πλάκα που έχει να ερωτεύεσαι και να προσπαθείς να κάνεις dirty talk στη γλώσσα του άλλου;8. Μια ξένη γλώσσα είναι ένα έξτρα εργαλείο κοινωνικοποίησης. Πανεύκολα θα σπάσεις τον πάγο λέγοντας δυο κουβέντες με την πανάθλια μεν, χαριτωμένη δε προφορά σου, σε άνθρωπο που δεν περιμένει πως θα μιλάς τη μητρική του γλώσσα.

9. Και η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρουμε αν το πρόσεξες, αλλά είναι γεμάτη ανθρώπους που μιλάνε άλλες γλώσσες. Μία μόνο πολυεθνική στο κέντρο που το όνομά της δεν θα αναφέρουμε εδώ μετρά αυτή τη στιγμή 8.500 υπαλλήλους από 91 χώρες. Αν οι παρέες σου χρειάζονται μια ανανέωση, τους βρίσκεις στα γκρουπ του Meetup και του Facebook

10. Ο Νέλσον Μαντέλα είπε κάποτε, ανάμεσα σε πολλά άλλα σοφά πράγματα, το εξής: «Αν μιλήσεις σε κάποιον σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν του μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του».

11. Στην αρχή θα φοβάσαι να κάνεις λάθη και θα ντρέπεσαι να μιλήσεις. Κάθε φορά που θα ξεπερνάς αυτόν τον φόβο, που θα μιλάς παρ’ όλο που ντρέπεσαι, θα είναι μια μικρή κατάκτηση που θα σου τονώνει την αυτοπεποίθηση και θα σου φτιάχνει την ημέρα.12. Οι άνθρωποι που μιλούν σπαστά τη γλώσσα σου, που χρησιμοποιούν απλές λέξεις για να εκφράσουν περίπλοκα νοήματα, που έχουν λίγο αστεία προφορά, που μπερδεύουν ρήματα μεταξύ τους και κάνουν αστεία λάθη, ακούγονται σαν παιδάκια. Γι’ αυτό θα βλέπεις πολλά χαμόγελα κάθε φορά που μιλάς σε παρέες που μιλούν τη γλώσσα που μαθαίνεις –δεν σε κοροϊδεύουν, χαριτωμένο/η σε βρίσκουν.

13. Υπάρχουν δουλειές για τις οποίες το μοναδικό προσόν που απαιτείται είναι να γνωρίζεις μια όχι-ιδιαίτερα-δημοφιλή γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μπορείς να είσαι περιζήτητος/η απλά επειδή μιλάς ρώσικα/ αραβικά/ κινέζικα/ εβραϊκά, ακόμα και καμία άλλη εξειδίκευση να μην έχεις. Και δε μιλάμε μόνο για τουρισμό· τα μεσιτικά γραφεία κάνουν χρυσές δουλειές με τις χρυσές βίζες (είδες τι κάναμε εκεί) σε αυτές τις αγορές, και χρειάζονται πάντα κόσμο.

14. Σκεφτόμενος/η σε μια ξένη γλώσσα, παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Είναι παράξενο –για την ακρίβεια, ακούγεται σχεδόν μεταφυσικό– όμως σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα η ξένη γλώσσα σου παρέχει την απαραίτητη αποστασιοποίηση από τις γνωστικές προκαταλήψεις με τις οποίες είναι εμποτισμένη η μητρική σου. Δοκίμασέ το, θα εκπλαγείς.

15. Το να κάνεις αστείο σε άλλη γλώσσα, και να γελάσουν όσοι το ακούνε, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με εκείνα τα πράγματα για τα οποία συγχαίρεις από μέσα σου τον εαυτό σου. Κι ας μην το παραδεχτείς ποτέ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2