Μήπως να μάθεις φέτος μια ξένη γλώσσα;

Γιατί να μάθεις μια ξένη γλώσσα, πόσο θα κοστίσει, από ποια να ξεκινήσεις, πού και πώς θα κάνεις μαθήματα. Όλα τα απαντάμε.
Μήπως να μάθεις φέτος μια ξένη γλώσσα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, μπήκε ο Σεπτέμβρης και κάπως παβλοφικά σκεφτόμαστε μαθήματα, τα κατάλοιπα της παιδικής μας ηλικίας μάλλον δεν θα φύγουν ποτέ. Και απ’ όλα τα μαθήματα που μπορούμε να σκεφτούμε ως ενήλικες, αυτά μιας ξένης γλώσσας θα κερδίζουν πάντα στα σημεία.

Γιατί να μάθεις μια ξένη γλώσσα;

Πέρα από το προφανές, για να επικοινωνείς με ανθρώπους που δε μιλάνε τη δική σου, υπάρχουν ένα σωρό ακόμα καλοί λόγοι: Γιατί θα ανοίξει το μυαλό σου σε νέους τρόπους σκέψης. Γιατί η διαδικασία είναι διασκεδαστική –καμία σχέση με δυσνόητα πανεπιστημιακά συγγράμματα και απαρχαιωμένες ακαδημαϊκές μεθόδους. Γιατί είναι άλλη η αίσθηση του να ακούς αντί να διαβάζεις υπότιτλους όταν βλέπεις ταινίες και σειρές. Γιατί μια ξένη γλώσσα, ειδικά μια σπάνια, είναι σημαντικό εφόδιο στην σημερινή αγορά εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα - 15 καλοί λόγοι να μάθεις μια ξένη γλώσσα

Από ποια να ξεκινήσεις;

Αν δε μιλάς αγγλικά, ασυζητητί από τα αγγλικά. Αν μιλάς αγγλικά, εξαρτάται από την διάθεσή σου, και το τι θέλεις να κάνεις: Θέλεις κάτι εύκολο, να μπορείς σε έξι μήνες να κάνεις μια κουβέντα, και σε τρία χρόνια να διαβάζεις λογοτεχνία στο πρωτότυπο; Ισπανικά. Θέλεις μια πρόκληση, μια γλώσσα να σε χτυπήσει κάτω σαν χταπόδι και να σε βγάλει πέντε χρόνια αργότερα στην αντίπερα όχθη, περήφανο/η για τον εαυτό σου και με νέες πόρτες ανοιχτές στην αγορά εργασίας; Ρώσικα, αραβικά ή κινέζικα. Κάτι ενδιάμεσο, σικάτο και σέξι; Γαλλικά. Και πάει λέγοντας.

Διαβάστε περισσότερα - Ποια είναι η ευκολότερη γλώσσα για να μάθεις;

Πού θα τη μάθεις;

Κι εδώ οι επιλογές σου είναι σχεδόν όσες και οι γλώσσες: Μπορείς να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα, με κόστος από 10€ την ώρα το οποίο ανεβαίνει ανάλογα την σπανιότητα της γλώσσας και την εμπειρία/ εξειδίκευση του καθηγητή ή της καθηγήτριάς σου. Μπορείς, προφανώς, να γραφτείς σε φροντιστήριο, αν βρεις ωράρια που να σε βολεύουν καθότι τα περισσότερα από αυτά δεν υπολογίζουν τις υπερωρίες του ιδιωτικού τομέα. Μπορείς, επίσης, να αποφύγεις τον έξτρα χρόνο στις μετακινήσεις, κάνοντας μαθήματα online με καθηγητές/τριες που μένουν είτε στην άλλη άκρη της πόλης σου, είτε στην άλλη άκρη του κόσμου –τους δεύτερους τους βρίσκεις μεταξύ άλλων εδώ

Μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για όσους μένουν στην Αθήνα είναι το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που κάνει εξαιρετική (και συνήθως εντατική) δουλειά με σούπερ χαμηλό κόστος. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου, διδάσκονται σχεδόν όλες οι γλώσσες της Ευρώπης, συν αραβικά, ρώσικα, τούρκικα, ιαπωνικά, ινδικά, κινέζικα, κορεάτικα και περσικά. Το κόστος είναι 450€ τον χρόνο (300€ αν είσαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, και γίνονται και ηλεκτρονικά εδώ (δικαιολογητικά και λοιπές πληροφορίες εδώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v