Τι ξένη γλώσσα να μάθω;

Αποφάσισες να μάθεις μια ξένη γλώσσα, αλλά δεν είσαι σίγουρος/η ποια; Έχουμε όλες τις απαντήσεις –για την ακρίβεια, τις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν.
Τι ξένη γλώσσα να μάθω;
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ξένη γλώσσα είναι μια δεύτερη ζωή. (Ωραίο ναι, δεν είναι δικό μας, το κλέψαμε από μια καμπάνια του Ινστιτούτου Πούσκιν). Πώς την φαντάζεσαι τη δεύτερη ζωή σου; Εύκολη, με προκλήσεις, παρόμοια με αυτή που έχεις, ή εντελώς διαφορετική; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τι γλώσσα να μάθεις. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Τι γλώσσες μιλάς;

Αν δε μιλάς καμία (πέρα από τα ελληνικά, προφανώς) η απάντηση στον τίτλο του κειμένου είναι «αγγλικά» και μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις από αυτή την παράγραφο και κάτω. Αυτή είναι η γλώσσα στην οποία έχουμε συμφωνήσει πως θα συνεννοούμαστε όσοι δε μιλάμε ο ένας τη γλώσσα του άλλου, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι η πιο δημοφιλής, και άρα η φθηνότερη (λεπτομέρειες για τη σύνδεση αυτών των δύο παρακάτω). Επίσης, είναι πανεύκολη, αφενός γιατί από άποψη γραμματικής δεν έχεις να ανησυχείς για κανενός είδους κλίσεις –ούτε ουσιαστικών, ούτε επιθέτων, οριακά ούτε ρημάτων– και αφετέρου γιατί είμαστε όλοι τόσο εκτεθειμένοι σε αυτήν (σε ίντερνετ, τηλεοράσεις, τραγούδια, διαφημίσεις, παντού) που δεν θα χρειαστεί ποτέ να την αναζητήσεις ενεργά για να την εξασκήσεις.

Αν τα αγγλικά τα έχεις βγάλει από τη μέση, πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται μπροστά σου: Αν έκανες Λατινικά στο σχολείο, ακόμα και αν πιστεύεις πως δεν θυμάσαι τίποτα, τα ιταλικά και τα ισπανικά θα σε εκπλήξουν θυμίζοντάς σου βαθιά καταχωνιασμένες γνώσεις. Τα γαλλικά είναι επίσης δυνατή υποψηφιότητα, αν και με την πρώτη ματιά δε μοιάζουν τόσο πολύ, ακολουθούν όμως την πολύ συγκεκριμένη λογική των λατινογενών γλωσσών –στις οποίες επίσης συγκαταλέγονται τα πορτογαλικά και τα ρουμάνικα, αν θες να είσαι και λίγο ψαγμένος.

Αν δεν έκανες Λατινικά, αλλά θέλεις κάτι στο οποίο να έχεις μια κάποια βάση, οι λεγόμενες δυτικές γερμανικές γλώσσες είναι η λύση σου: Είναι η οικογένεια στην οποία ανήκουν τα αγγλικά, μαζί με τα ολλανδικά, τα γερμανικά και τα αφρικάανς, γλώσσα που μιλιέται στη Νότια Αφρική και τις χώρες γύρω της.



Τι μπάτζετ έχεις για τα μαθήματα;

Οι δημοφιλέστερες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά) είναι οι φθηνότερες, είτε θέλεις να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα, είτε να γραφτείς σε φροντιστήριο. Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ξέρεις τώρα, μη γράφουμε τα αυτονόητα. Βρίσκεις μαθήματα ακόμα και με μονοψήφιο αριθμό ευρώ την ώρα, πράγμα που σου δίνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών στο πόσο καταρτισμένος ή έμπειρος θα είναι ο άνθρωπος που θα σε διδάξει –όσο ψηλά και αν βάλεις τον πήχη σου, εκτός μπάτζετ δύσκολα θα βγεις.

Μετά, υπάρχει και μια ενδιάμεση κατηγορία δημοφιλίας, που είναι τα ρώσικα, τα κινέζικα και τα αραβικά, τα οποία πάμφθηνα δεν είναι, δεν ξεφεύγουν όμως και τρελά, ακριβώς επειδή γίνονται όλο και δημοφιλέστερα τα τελευταία χρόνια. Ανεξαρτήτως μπάτζετ, τα κακά νέα με αυτά είναι ότι δεν θα τα μάθεις σε τρία χρόνια όπως θα μπορούσες π.χ. να κάνεις με τα ισπανικά. Μόνο για να συνηθίσεις ένα νέο αλφάβητο, αναλόγως πόσο έξυπνος/η και πόσο διαβαστερός/η είσαι, θα υπολογίσεις από ένα εξάμηνο μέχρι ένα χρόνο. Μην τρομάζεις, δεν είπαμε για να μάθεις να το διαβάζεις, είπαμε να το συνηθίσεις: Η διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση αναγνωρίζεις μια λέξη με το που θα την κοιτάξεις, χωρίς να χρειάζεται να λες από μέσα σου ένα-ένα τα γράμματα, όμως κάναμε στο Δημοτικό. Τα καλά νέα είναι ότι η άριστη γνώση μιας από αυτές τις τρεις γλώσσες είναι τεράστιο αβαντάζ στην αγορά εργασίας.

Τεράστιο αβαντάζ είναι βέβαια και οι γλώσσες που (νομίζεις ότι) δεν μιλάει κανείς γύρω σου –το «νομίζεις ότι» στην παρένθεση, επειδή θα εκπλαγείς με το πόσους θα γνωρίσεις ξεκινώντας να τις μαθαίνεις. Εβραϊκά; Δανέζικα; Πέρσικα; Χίντι; Σχεδόν όποια γλώσσα μπορείς να σκεφτείς, μπορείς να τη βρεις να διδάσκεται στην Αθήνα –σε ιδιαίτερα μαθήματα κατά κανόνα, που μπορεί λόγω σπανιότητας να είναι ακριβά, ή έστω ακριβότερα από τα άλλα. Τα ιδιαίτερα, όμως, δεν είναι η μοναδική σου λύση: Το Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μαθαίνει 24 διαφορετικές γλώσσες σε πολύ καλές τιμές (450€ τον χρόνο αν δεν είσαι φοιτητής, 300€ αν είσαι). Εγγραφές ηλεκτρονικά εδώ και περισσότερες πληροφορίες εδώ. Εκτός από το Διδασκαλείο, ομαδικά μαθήματα σε καλές τιμές κάνουν και τα μορφωτικά ιδρύματα των πρεσβειών της Αθήνας –ρώτα στην πρεσβεία της χώρας που σε ενδιαφέρει, μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι περισσότεροι κύκλοι μαθημάτων.



Τι θέλεις να πετύχεις;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Αν, ας πούμε, θέλεις να βρίσκεις πιο εύκολα δουλειές, οι σπάνιες γλώσσες που λέγαμε προηγουμένως είναι η λύση σου, αλλά και το πρόβλημά σου –γιατί κακά τα ψέματα, ρώσικα σε επίπεδο δουλειάς δεν θα μιλάς σε τρία χρόνια, εκτός αν είσαι κάποιου είδους ιδιοφυΐα, που καθόλου δεν το αποκλείουμε, για τους άλλους το λέμε.

Αν δεν σε νοιάζει να αγγίξεις την τελειότητα, το βλέπεις λίγο σαν παιχνίδι, λίγο σαν πνευματική άσκηση, και σου φαίνεται ενδιαφέρον να μάθεις να σκέφτεσαι με έναν άλλον τρόπο (χτίζοντας ας πούμε τις προτάσεις σου ανάποδα, σαν άλλος Μάστερ Γιόντα) κοίτα έξω από την Ευρώπη, γλώσσες σαν τα τούρκικα, τα ιαπωνικά, τα γεωργιανά (που έχουν και τέλειο αλφάβητο) ή τα φινλανδικά. Τα τελευταία, ναι, δεν είναι έξω από την Ευρώπη, είναι όμως έξω από τη γλωσσική της οικογένεια (φαν φακτ: μόνο τέσσερις από τις γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη δεν είναι Ινδοευρωπαϊκές, τα φινλανδικά, τα εσθονικά, τα ούγγρικα και τα βάσκικα).

Βασικός παράγοντας για να αποφασίσεις τι γλώσσα θα διαλέξεις είναι, αν μας ρωτάς, και το αλφάβητο. Όχι μόνο για την έξτρα δυσκολία/ πρόκληση που λέγαμε παραπάνω, αλλά και γιατί έχει την πλάκα του να μπορείς να κρατάς τις σημειώσεις σου σε μια γραφή που δεν θα μπορεί να διαβάσει κανείς. Νιώθεις λίγο μυστικός πράκτορας. Και ναι, το ξέρουμε, φτάσαμε να λέμε χαζομάρες, αλλά είπαμε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Δε χρειάζεται να είναι όλοι σοβαροί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v