Τριήμερη άδεια περιόδου θα δώσει η Ισπανία στις εργαζόμενες

Τα καλά νέα της εβδομάδας έρχονται από την Ισπανία, που καθιερώνει 3ήμερη άδεια περιόδου και αφαιρεί τον ΦΠΑ από όλα τα σχετικά προϊόντα.
Τριήμερη άδεια περιόδου θα δώσει η Ισπανία στις εργαζόμενες
Μετά την τετραήμερη εργασία, η Ισπανία ανοίγει ξανά τον δρόμο, σε ένα ακόμα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό: Οι γυναίκες εργαζόμενες θα δικαιούνται πλέον έως και τρεις ημέρες πληρωμένης άδειας κάθε μήνα για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της περιόδου.

Με αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης, η Ισπανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που καθιερώνει το δικαίωμα στην άδεια περιόδου. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη άδεια είναι θεσμοθετημένη μόνο σε κάποιες χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία, καθώς και η αφρικανική Ζάμπια. Το σχέδιο, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, πρόκειται να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται αν υπολογιστεί και ο προεμμηνορροϊκός πόνος. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, διάρροια και πυρετό.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα El Periodico η υφυπουργός Ισότητας Angela Rodriguez, «αν κάποιος έχει μια ασθένεια με τέτοια συμπτώματα χορηγείται προσωρινή αναπηρία, οπότε το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την έμμηνο ρύση, επιτρέποντας σε μια γυναίκα με πολύ επώδυνη περίοδο να μείνει στο σπίτι».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επιπλέον διευκολύνσεις για την περίοδο, όπως η υποχρέωση των σχολείων να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που τις χρειάζονται, η δωρεάν παροχή σερβιετών και ταμπόν σε γυναίκες περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, και η αφαίρεση του ΦΠΑ από όλες τις τιμές πώλησης ταμπόν και σερβιετών. Αυτό το τελευταίο αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα γυναικών και οργανώσεων ανά την Ισπανία.

Στο πλαίσιο της ίδιας μεταρρύθμισης, το δικαίωμα στην έκτρωση διευρύνεται, καταργώντας την προϋπόθεση γονικής άδειας από την ηλικία των 16 ετών, και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, μεγάλες περιοχές της Ισπανίας ήταν ουσιαστικά ζώνες απαγόρευσης των αμβλώσεων, εξαιτίας ενός νόμου που επέτρεπε σε γιατρούς να αρνηθούν την έκτρωση για ηθικούς λόγους.

Ωστόσο, η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ισπανία –όπως και στην Ελλάδα– μέχρι την 14η εβδομάδα, και το κοινοβούλιο κατέστησε πρόσφατα ποινικό αδίκημα την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό γυναικών με σκοπό την παρεμπόδιση του δικαιώματός τους στην άμβλωση, ως απάντηση στις συχνές διαμαρτυρίες έξω από κλινικές αμβλώσεων.

Πηγή: Έθνος 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v