Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε σε σύνταξη

Πλησιάζει ο καιρός που θα βγείτε σε σύνταξη; Δείτε ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε και τα βασικότερα βήματα της διαδικασίας.
Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε σε σύνταξη

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός που θα βγείτε σε σύνταξη… γαρ εγγύς και θέλετε να βάλετε τα πράγματα σε τάξη; Λογικό, όμως στη διαδικασία μπορεί να γίνουν λάθη και το τελευταίο που θέλετε είναι να μπλέξετε με τη γραφειοκρατία.

Δείτε παρακάτω τα βασικά βήματα, αλλά και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Αυτό που λίγος κόσμος κάνει αλλά είναι απαραίτητο σαν πρώτο βήμα, είναι η αίτηση ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης από το ΙΚΑ. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί 8 με 10 μήνες και πραγματοποιείται με την κατάθεση των ενσήμων στο ΙΚΑ της περιοχής που μένετε.

Η εν λόγω διαδικασία γίνεται απαραίτητα δια ζώσης, με κλείσιμο ραντεβού και κατάθεση των ενσήμων. Σε κάθε περίπτωση κρατάτε αντίγραφα για να μην χαθεί τίποτα και ζητάτε την έκδοση απόφασης ανακεφαλαίωσης, η οποία βγαίνει σε κάποιους μήνες.

Το βήμα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και πρέπει να γίνει έγκαιρα λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την διεκπεραίωσή του.

Το δεύτερο βήμα γίνεται παράλληλα και αφορά στη βεβαίωση χρόνου από τα υπόλοιπα ταμεία. Αν έχετε οποιοδήποτε άλλο ταμείο (ΤΕΒΕ, Ταμείο Εμπόρων, ΤΣΜΕΔΕ κ.α), θα πρέπει να πάρετε μια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης. Η σχετική διαδικασία γίνεται με αίτηση, η οποία κατατίθεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ με τα στοιχεία σας. Ο χρόνος έκδοσης υπολογίζεται από έξι μήνες μέχρι 1,5 χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα.

Θυμηθείτε πως στην αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να αναγράφονται όλα τα ταμεία στα οποία ασφαλιστήκατε και για ποιες περιόδους.

Το επόμενο βήμα, είναι να επισκεφτείτε την υπηρεσία ΕΦΚΑ της περιοχής σας, κλείνοντας ραντεβού, και να ζητήσετε να δείτε με ποιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτείστε. Δηλαδή, σε ποια ηλικία μπορείτε να βγείτε σε σύνταξη: στα 60; Στα 62; Στα 67;

Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γίνεται ακόμα και πέντε χρόνια πριν συμπληρώσετε το οποιοδήποτε ηλικιακό όριο, γιατί αν πρέπει να ασφαλιστείτε την τελευταία πενταετία (συνήθως χρειάζονται 100 μέρες ασφάλισης κάθε χρόνο), πρέπει να το κάνετε πριν φτάσετε τα 62. Διαφορετικά θα χάσετε τη δυνατότητα μειωμένης σύνταξης στα 62 και θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τα 67.

Επομένως, πρέπει πέντε χρόνια πριν από το χρόνο που θεωρείτε ότι δικαιούστε τη σύνταξη να κάνει αυτές τις ενέργειες ή τουλάχιστον να επισκεφτείτε ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ για να ενημερωθείτε σχετικά.

Μην το αμελήσετε, αφού υπάρχει κόσμος που χάνει το δικαίωμα σύνταξης γιατί σταμάτησε, για παράδειγμα πριν από 5 χρόνια να εργάζεται, δεν είχε ένσημα τα τελευταία αυτά χρόνια, και ως εκ τούτου αναγκαστικά έπρεπε να περιμένει – χωρίς κανένα εισόδημα -  μέχρι να κλείσει τα 67 για να πάρει σύνταξη. Και το χειρότερο; Τα πέντε αυτά χρόνια χωρίς σύνταξη δεν αναπληρώνονται.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως, αν έχετε φτάσει ένα χρόνο πριν βγείτε σε σύνταξη, δε χρειάζεται να κάνετε το πρώτο βήμα που αναφέραμε.

Αν, για παράδειγμα, πρόκειται να καταθέσετε αίτηση για σύνταξη μέσα στο τρέχον έτος, τότε προχωράτε κατευθείαν στο δεύτερο βήμα. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν μέσα από την αίτηση συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες τέλος, είναι σημαντικό να τσεκάρετε το προφίλ σας, για το κατά πόσο θα προσανατολιστείτε σε πλήρη ή μειωμένη σύνταξη και αν θα αναγνωριστούν ή όχι τα πλασματικά χρόνια. Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης αναρωτιούνται για το αν θα πρέπει να ασφαλιστούν σε μεγάλη, μεσαία ή μικρή κατηγορία. Άρα είναι σημαντικό εφ’ όσον ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία να γνωρίζετε τι δικαιούστε ανάλογα το ποσό που πληρώνετε κάθε μήνα και να προγραμματίσετε εγκαίρως.

Και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό για να τα φέρετε εις πέρας μόνοι/ες, τότε υπάρχει και η εναλλακτική της εξουσιοδότησης σε κάποιον δικηγόρο ή λογιστή, ο οποίος φυσικά πρέπει να είναι εξειδικευμένος και να ασχολείται με ασφαλιστικά ζητήματα. Όσον αφορά το κόστος, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Υπάρχουν «εύκολες» περιπτώσεις που μπορεί να κοστίσουν λόγου χάρη περί τα 100€, αλλά και πιο δύσκολες, με περισσότερη καταμέτρηση χρόνων που κοστολογούνται (πολύ) παραπάνω. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v