Ευρωπαϊκή έρευνα: Έκτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα σε τιμές ρεύματος

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του energypriceindex για το κόστος ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές 33 πόλεων.
Ευρωπαϊκή έρευνα: Έκτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα σε τιμές ρεύματος
Από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, δίπλα στη Δανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), που καταρτίζεται από την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Energie-Control) και την ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (MEKH), σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων VaasaETT, με βάση στοιχεία από 33 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο ήταν 6η κατά σειρά στη λιανική τιμή ρεύματος, με 0,32 ευρώ την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών, και 7η κατά σειρά στη λιανική τιμή του φυσικού αερίου, με 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα.

Οι τιμές αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο, τόσο στην ΕΕ των 27 όσο και στο δείγμα των 33 ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, στον ηλεκτρισμό, η μέση τιμή του ρεύματος τον Δεκέμβριο στην Ε.Ε. ήταν στο 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα και στις 33 χώρες στο 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο, η μέση τιμή στην Ε.Ε. ήταν περίπου στο 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα και στις 33 χώρες στο 0,9 ευρώ την κιλοβατώρα.

Να σημειωθεί ότι η λιανική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο, με βάση τον HEPI, σχεδόν διπλάσια από αυτήν που δημοσιεύει η τελευταία Έκθεση της Κομισιόν για τις ενεργειακές αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Η Κομισιόν αναφέρει για τη χώρα μας στο διάστημα αυτό λιανική τιμή στο 0,17 ευρώ την κιλοβατώρα, πολύ κοντά στη μέση τιμή της Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στο 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας το 2021 διαμορφώθηκε στα 116,44 ευρώ τη μεγαβατώρα, ανεβάζοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας, πίσω από την Ιταλία. Το ίδιο συμβαίνει από τις αρχές του 2022 έως τώρα, με τη χώρα μας να εμφανίζει μέση χονδρεμπορική τιμή στα 211,4 ευρώ τη μεγαβατώρα, είναι πίσω μόνο από την Ιταλία, (215,42 ευρώ/MWh) ενώ έπεται η Ελβετία με 206,54 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν μέση χονδρεμπορική τιμή κάτω από τα 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι ενέργειας στην Ελλάδα ξεκινούν με υψηλότερες τιμές από τους συναδέλφους τους του εξωτερικού, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να συνιστούν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Η Έκθεση της Κομισιόν

Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, στο 3ο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 119,4 ευρώ/MWh, τιμή που είναι υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή, που έφθασε στα 105,3 ευρώ/MWh. Στο ίδιο διάστημα, καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8%, μία εύλογη εξέλιξη, δεδομένου ότι μεσολάβησαν οι καύσωνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν τιμά και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία εντάσσει, εκτός από τη χώρα μας, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία, εμείς ήμασταν που οδηγούσαμε την κούρσα των υψηλών τιμών και στις άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από euro2day.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v