Πράγματα που θα καταλάβεις αν είσαι λιγάκι τεμπέλης

Αυτό είναι ένα κείμενο που σε αφορά. Αν βέβαια βαριέσαι να το διαβάσεις, μπορείς πάντα να το αφήσεις και για αύριο.
Πράγματα που θα καταλάβεις αν είσαι λιγάκι τεμπέλης
της Ηρώς Κουνάδη

Η τεμπελιά δεν είναι ντροπή, είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Άσε που οι τεμπέληδες είμαστε πιο δημιουργικοί, επειδή χρειάζεται συχνά να εφευρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε όσο λιγότερα μπορούμε, και πιο αποτελεσματικοί, γιατί η οικονομία δυνάμεων που κάνουμε όλο και κάπου θα χρησιμεύσει, όταν παρουσιαστεί πραγματική ανάγκη. Όπως τώρα που χρειάζεται να γραφτεί αυτό το κείμενο, ας πούμε.

Αν είσαι λιγάκι τεμπέλης, μαθαίνεις από μικρός να βάζεις προτεραιότητες προκειμένου να αποφύγεις έξτρα δουλειά, κι αυτό είναι ένα ταλέντο που σου χρησιμεύει όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνεις. Γιατί, μην ακούς τι λένε οι μη τεμπέληδες αυτού του κόσμου, δεν είναι εξίσου σημαντικό ας πούμε το να βάλεις πλυντήριο με το να τελειώσεις το project που πρέπει να παραδώσεις αύριο.

Έχεις ακουστά αυτό που λένε δημιουργική τεμπελιά; Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα: Δεν υπάρχει τρόπος να έχεις έμπνευση και να κατεβάζεις καινούριες ιδέες, αν δεν αράζεις πού και πού να τεμπελιάσεις μην κάνοντας τίποτα.

Οι πιο μαγικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα (και των τελών του 20ου) έγιναν πιθανότατα από τεμπέληδες ανθρώπους: Το delivery, ας πούμε. Το ebanking. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες. Η νέα εποχή του delivery, που δεν σου φέρνει μόνο σουβλάκια, αλλά και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, και τα τσιγάρα σου, και τα βιβλία και τα δώρα σου σπίτι. Γιατί ποιος κάθεται να τρέχει σε σουβλατζίδικα/ σούπερ μάρκετ/ τράπεζες/ περίπτερα/ βίντεο κλαμπ όταν μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να τα έχει όλα μπροστά του;

Ένας παππούς που θα διάβαζε την προηγούμενη παράγραφο θα σου έλεγε αγανακτισμένος «ρε εμείς στην ηλικία σου πιάναμε την πέτρα και τη στύβαμε». Αν τον ρωτούσες, βέβαια, δεν θα ήξερε να σου πει σε τι ακριβώς τον ωφέλησε το στύψιμο αυτό.

Για να μην το πάμε σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια, και πούμε πως οι θρησκείες έβαλαν τους ανθρώπους να αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας την τεμπελιά ως υπέρτατο αμάρτημα, επειδή το οικονομικό σύστημα που στηρίζουν χρειάζεται πειθήνια εργατικά χέρια.

Έλα το παραβαρύναμε, ας επιστρέψουμε στα απλά καθημερινά.

Οι πολύ εργατικοί άνθρωποι, που τρέχουν όλη μέρα να τα προλάβουν όλα, καταλήγουν ημιθανή ζόμπι που κάνουν όλες τις δουλειές τους στην καλύτερη περίπτωση μέτρια. Οι τεμπέληδες, όταν αποφασίζουμε να υπερνικήσουμε την τεμπελιά μας και να ασχοληθούμε πραγματικά με κάτι, είμαστε εκατό φορές αποτελεσματικότεροι.

Αυτό συμβαίνει επειδή όλη αυτή η οικονομία δυνάμεων που έχουμε κάνει τον προηγούμενο καιρό αποδίδει. Σκέψου το σαν να φορτίζεις μια μπαταρία.

Οι τεμπέληδες είναι πιο συμπαθητικοί άνθρωποι. Έχουν πάντα χρόνο για ένα ακόμα αστειάκι, θα ακούσουν με χαρά ό,τι βλακεία έχεις να μοιραστείς για τη μέρα σου, θα σου βάλουν ένα τσιπουράκι να χαλαρώσετε εκεί που πνίγεστε στη δουλειά. Όλοι θέλουν έναν τεμπέλη στη ζωή τους (εντάξει, αρκεί να μην εξαρτώνται τα project τους στη δουλειά από την εργατικότητά του).

Ο τεμπέλης άνθρωπος σπανίως είναι αναξιόπιστος, γιατί ποτέ δεν θα δεχτεί να αναλάβει δουλειά που βαριέται να κάνει. Θα σου πει εξαρχής όχι αν του ζητήσεις να σε βοηθήσει στη μετακόμισή σου, σε αντίθεση με τον σούπερ εργατικό φίλο σου που θα προσπαθήσει να τη στριμώξει ανάμεσα σε πέντε άλλες υποχρεώσεις του, ρισκάροντας τελικά να σε κρεμάσει. Χώρια το ότι ένας τεμπέλης που θα δεχτεί να σε βοηθήσει στη μετακόμισή σου σε αγαπάει πραγματικά πάρα πολύ.

Οι έρευνες λένε ότι η τεμπελιά μαρτυρά υψηλή ευφυΐα και ότι οι τεμπέληδες ζουν περισσότερο. Λογικά και τα δύο, θα πούμε εμείς, αφού αφενός η κούραση και το άγχος μικραίνουν τη ζωή, αφετέρου αν κάνεις συνέχεια κάτι δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς. Και θα σου αναλύαμε εδώ πώς η ευφυΐα ίσως να μην είναι θείο δώρο, αλλά αποτέλεσμα της εξάσκησης που κάνεις όταν αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί κοιτώντας το ταβάνι, αλλά λέμε να τεμπελιάσουμε και να το αφήσουμε για επόμενο κείμενο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v