10 tips για να τεμπελιάζεις στη δουλειά

Όλοι χρειάζονται λίγο φίδιασμα στη δουλειά. Ό,τι κι αν λένε για αυτό πάρε 10 τρόπους για να το κάνεις σαν σωστός επαγγελματίας.
10 tips για να τεμπελιάζεις στη δουλειά
Υπάρχει ένα βιβλίο του Irvine Welsh (συγγραφέα του Trainspotting) με τον απλό και πλήρως κατανοητό τίτλο, Αν σου άρεσε το σχολείο, θα λατρέψεις τη δουλειά, που περιγράφει περίπου το 99% των μαθητών κι εργαζόμενων του πλανήτη. Προφανώς υπάρχουν κι αυτοί οι λίγοι που ξυπνούν και κοιμούνται με μόνη προσμονή να πάνε στη δουλειά. Δεν γνωρίζουμε κάποιον από αυτούς, αλλά σίγουρα κάπου θα υπάρχουν.

Όλοι οι υπόλοιποι πάμε συνήθως κάπως απρόθυμα στη δουλειά, μετρώντας υπομονετικά τις ώρες για να τελειώσει η εργασία μας.

Εκεί λοιπόν συχνά πυκνά, νιώθουμε μια ακόρεστη επιθυμία να τεμπελιάσουμε, ή ακόμη καλύτερα να φιδιάσουμε που λένε και στον στρατό. Άλλωστε υπάρχουν 2 ειδών άνθρωποι. Αυτοί που θέλουν να τεμπελιάζουν στη δουλειά κι οι άλλοι που δεν το παραδέχονται. Για όλους τους παραπάνω λοιπόν, παρουσιάζουμε 10 tips για να πάμε την τεμπελιά στον εργασιακό χώρο, στο next level. 

Bάλε τους συναδέλφους σου να τσακώνονται

Στο εργασιακό περιβάλλον περνάς πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας σου, με αποτέλεσμα να γνωρίζεις από την καλή αλλά και την ανάποδη τους συναδέλφους σου. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Εκμεταλλεύσου την επικαιρότητα ή κάποιο θέμα που τους απασχολεί πολύ αμφότερους παρότι διαφέρουν οι απόψεις τους και προετοίμασε το έδαφος για να τσακωθούν. Όσο λοιπόν γίνεται ένας χαμούλης στο γραφείο, χάζεψε απρόσκοπτα στα social media και πιες το καφεδάκι σου.

Φτιάξε ένα κάστρο από χαρτιά γύρω σου

Όσο περισσότερα χαρτιά, τόσο περισσότερη δουλειά, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Ίσως πάλι όχι. Παρόλα αυτά, είναι σαφές πως η εικόνα ενός γραφείου πνιγμένου στα χαρτιά, δείχνει πως δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα, ενώ το διάλειμμα είναι μια ξεχασμένη πια λέξη. Στην πραγματικότητα είναι όμως το ιδανικό καμουφλάζ για να χαζεύεις στο ίντερνετ, όσο οι άλλοι νομίζουν πως διεκπεραιώνεις εργασιακές υποθέσεις. Μην ξεχνάς να μετακινείς κάθε τόσο χαρτιά σε ντοσιέ που θα έχουν σχετικά με τη δουλειά tags.

Σκηνοθέτησε μια ξαφνική φυγή 

Άσε παλτό, πορτοφόλι, κλειδιά αυτοκινήτου και κινητό σε εμφανή θέση στο γραφείο σου. Όλοι θα νομίσουν πως κάτι πολύ ξαφνικό συνέβη και σε ανάγκασε να φύγεις τρέχοντας για να το αντιμετωπίσεις. Στην πραγματικότητα, όμως βρήκες την τέλεια αφορμή να κάνεις το τσιγαράκι σου, σε έναν ωραίο περίπατο κοντά στη δουλειά, που είχες πεθυμήσει. Οι «επαγγελματίες» κουβαλούν μαζί τους δεύτερο πορτοφόλι και ζευγάρια κλειδιών, για να είναι πάντα καλυμμένοι.

Να σου γνωρίσουμε το Don’t Panic κουμπάκι

Υπάρχει που λες ένα πρόγραμμα με πολύ εύκολη εγκατάσταση που σου επιτρέπει να ξεφορτωθείς τα αχρείαστα παράθυρα (Facebook, Twitter, Ebay, eshops και ζώδια) εν ώρα εργασίας, τη στιγμή που ο προϊστάμενος αργά και βασανιστικά, πλησιάζει πίσω από την πλάτη σου. Φρόντισε να έχεις ανοιχτά όλα τα προγράμματα που χρειάζονται στη δουλειά σου και για τα υπόλοιπα θα φροντίσει το Don’t Panic.

Φόρα ακουστικά

Μπορεί να μην σου φαίνεται τόσο σημαντικό, ωστόσο τα ακουστικά αποτελούν έναν πιστό σύμμαχο στην προσπάθεια σου για τεμπελιά. Αρχικά γλιτώνεις από άπειρες ενοχλητικές ερωτήσεις με το πρόσχημα ότι προσπαθείς να ακούσεις κάτι σημαντικό εκείνη τη στιγμή. Ειδικά αν δουλεύεις ως γραφίστας, προγραμματιστής, μοντέρ ή δημοσιογράφος, μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια μιας και δύσκολα θα προσπαθήσει κάποιος να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό που κάνεις, που στην πραγματικότητα είναι να ακούς Dua Lipa σαν να μην υπάρχει αύριο. Απαραίτητο να υπάρχει στα ανοιχτά σου παράθυρα εργασίας κι ένα tutorial video ώστε να επιβεβαιώσει την «εργασία σου».

Μάθε τι είναι το Sound Busy

Μια άλλη μεγάλη αλήθεια του εργασιακού περιβάλλοντος είναι ότι φαίνεται πως δουλεύεις, όταν ακούγεται πως δουλεύεις. Για αυτό λοιπόν να χρησιμοποιείς το Sound Busy (ένα site όπου μπορείς να κατεβάσεις δεκάδες φτιαχτούς ήχους δουλειάς), γιατί θα σου προσφέρει τους σωστούς ήχους, τη σωστή στιγμή προκειμένου να φιδιάσεις ελεύθερα, ενώ οι άλλοι νομίζουν ότι σε βομβαρδίζουν τηλεφωνήματα, fax κι εκτυπωτικά μηχανήματα.

Ανώνυμη περιήγηση, αυτή η φίλη σου

Αν κάτι πρέπει να μάθεις για το σωστό τεμπέλιασμα, είναι να καλύπτεις τα ίχνη σου. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν πρέπει να φροντίζεις να περιηγείσαι ανώνυμα, ώστε να μην μπορούν να βρουν τις σελίδες με τις οποίες καίγεσαι ώρες ολόκληρες, αντί να διαβάζεις briefs και να σκέφτεσαι δημιουργικούς τρόπους ώστε να αυξηθούν τα κέρδη του αφεντικού σου.

Γίνε το παιδί για τα θελήματα

Κάθε δουλειά, έχει ένα παιδί για τα θελήματα. Αυτόν που παίρνει τους καφέδες, που πληρώνει τους λογαριασμούς, ή στέλνει δέματα στο ταχυδρομείο. Αν σου ακούγεται κουραστικό μάθε ότι, άπαξ κι αναλάβεις κάποιες από τις παραπάνω δουλειές, σε αφήνουν στην ησυχία σου, καθώς η φυσική σου παρουσία έχει εγκαταλείψει τον χώρο της δουλειάς. Αντίστοιχα μπορείς να εκμεταλλευτείς την έξοδο σου και να πιεις ένα γρήγορο καφεδάκι η να πεταχτείς και να τελειώσεις προσωπικές σου δουλειές μαζί με τα θελήματα του αφεντικού. Αν αργήσεις λίγο παραπάνω, ρίξ’τα στην κίνηση και στην γραφειοκρατία κι όλοι θα κουνήσουν συγκαταβατικά το κεφάλι.

Δεν μπορώ τώρα, με ζητάνε στο τηλέφωνο

Ήρθε η στιγμή οι φίλοι να αποδείξουν τη φιλία τους. Ζήτησε από δύο τρεις να υποκριθούν πελάτες που θέλουν να μιλήσουν μαζί σου επειδή ήσουν εξυπηρετικός την άλλη φορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να γλιτώσεις από πολλές μικροδουλειές κι ερωτήσεις επί ερωτήσεων, μια πηγμένη μέρα, μαθαίνοντας κιόλας τι κάνουν τα φιλαράκια σου.

Πυρπόλησε τους με ερωτήσεις

Αν θες να αποφύγεις κάτι, ρώτα τα πάντα που μπορείς να σκεφτείς για αυτό. Εννιά στις δέκα φορές ο προϊστάμενος/η, συνάδελφος/ισσα προκειμένου να ξεμπερδεύει θα αποφασίσει να κάνει αυτός τη δουλειά, από το να φάει όλη του την ώρα για να σου εξηγήσει. Μην το παρακάνεις μόνο, γιατί στα διαλείμματα δεν θα θέλει να σου μιλήσει άνθρωπος. Χρησιμοποίησε τον βομβαρδισμό ερωτήσεων, προσεκτικά σε πράγματα που θες να αποφύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v