Οι καθημερινές χαζομάρες που σε κρατάνε πίσω

Βαθιά μέσα σου και εσύ ξέρεις ποιες είναι αυτές. Εδώ, εμείς, επιβεβαιώνουμε τις σκέψεις σου.


Οι καθημερινές χαζομάρες που σε κρατάνε πίσω
Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια να «βάλεις σε τάξη τη ζωή σου». Να αρχίσεις να τα κάνεις όλα τέλεια, σαν εκείνο τον φίλο που φαίνεται η ζωή του να κυλά σαν ελβετικό ρολόι. Ίσως είσαι λίγο πιο ανέμελος, λιγάκι πιο αφηρημένος, πιο «καλλιτεχνική φύση» όπως το θέτουν ορισμένοι ευγενικά, για να μη σε κακοκαρδίσουν. 

Ίσως οι γονείς σου έχουν συμβάλει σε αυτό, ενδεχομένως να σ’ τα είχαν όλα στο πιάτο και να μην σε άφηναν να παίρνεις πρωτοβουλίες ή να βάζεις μόνος σου πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου. Στην Ελλάδα ζεις άλλωστε, η ζυγαριά κλίνει προς το να ανήκεις σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων.

Ωριμάζεις πραγματικά, όμως, όταν σταματάς να κατηγορείς τους γονείς σου για τον ενήλικα που κατάντησες. Το καμπανάκι χτυπά, έχει έρθει η ώρα να αναλάβεις τις ευθύνες τον πράξεών σου, κι όχι να ξεγλιστράς με ένα «η μάνα μου φταίει που δε με άφηνε να κάνω μόν@ τα μαθήματά μου». Έχει έρθει η ώρα να αφήσεις αυτές τις τοξικές δικαιολογίες όπως και συνήθειες, πίσω. 

Για παράδειγμα, με τα άπλυτά σου τι κάνεις; Τα αφήνεις να στοιβάζονται, μετά να σκας που έχουν μαζευτεί και να αναβάλεις διαρκώς το πλύσιμό τους; Μετά αγχώνεσαι που έχουν μαζευτεί τόσα, τα κοιτάς με την άκρη του ματιού σου κι αν χρειάζεσαι κάτι το πλένεις εκείνη την ώρα; Μάλλον ήρθε η ώρα να πλένεις το πιάτο σου με το που το χρησιμοποιείς. Ποτέ ξανά γεμάτος νεροχύτης.

Τα βίντεο έχουν κυριαρχήσει. Και οι δημοφιλείς πλατφόρμες που τα προβάλλουν δεν βοηθούν και πολύ όταν δείχνουν το επόμενο βίντεο χωρίς να πατήσεις εσύ το κουμπί «Επόμενο». Κάνε μια προσπάθεια να κόψεις αυτή τη συνήθεια. Βάλε ένα στοπ. Κοίτα την ώρα κάθε φορά που τελειώνει το βίντεο και πάθε σοκ με το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος.

«Ένα ακόμη τσιγάρο και πάω για…». Ό, τι και να ΄ναι αυτό που ακολουθεί, ξέρεις ότι πολλές φορές από αυτές δε θα μείνεις στο ένα τσιγάρο, θα ακολουθήσει και δεύτερο, κι αν κάνεις ηλεκτρονικό δεν υπάρχει στοπ ή αν κάνεις από τα άλλα, θα πρέπει να περιμένεις να φορτίσει κιόλας. Όχι, μη χρησιμοποιείς αυτή την ποταπή δικαιολογία για να χαζολογήσεις κι άλλο – ή τουλάχιστον, κάνε κάτι εποικοδομητικό παράλληλα.

Αυτοί οι μικροί σου «ψυχαναγκασμοί». Να σου δώσουμε μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις. Είσαι από εκείνους που αρνούνται να αφήσουν ένα βιβλίο ή μία ταινία στη μέση γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το/ην ολοκληρώσεις, αν και έχεις άλλα πράγματα να κάνεις; Γιατί πιέζεις τόσο τον εαυτό σου; Όταν σε ρωτήσουν «Πώς σου φάνηκε το τάδε;» θα πεις πολύ απλά «Βαρέθηκα τόσο που το έκλεισα». Ή μπορεί να είσαι από εκείνους που κρεμάνε τα ρούχα τους ανάλογα με το χρώμα. Πιστεύεις ότι γλιτώνεις χρόνο όταν μετά θα ψάξεις ένα συγκεκριμένο πουκάμισο; Μάλλον όχι. Ή, ας πούμε θεωρείς απαραίτητο να κάνεις food design ή να κόψεις συμμετρικά τα κυβάκια ντομάτας που θα μαγειρέψεις;

Το λεγόμενο FOMO, ή «Fear of missing out» ή αλλιώς «όταν φοβάσαι ότι θα χάσεις ένα event ή οτιδήποτε σε κάνει να φαίνεσαι κουλ». FOMO, αυτή η μάστιγα. Βλέπεις στόρι από συναυλίες, επισκέψεις σε καινούρια εστιατόρια, σινεμά, εκθέσεις, προβολές ταινιών ή σειρών και ζηλεύεις και λες «θα το κάνω κι εγώ». Ε, αυτό αν έχεις πράγματα να κάνεις, σε κρατάει πίσω.

Η γενικότερη αναβλητικότητά σου. Ναι, πρέπει να βάλεις πλυντήριο. Μήπως όμως πρέπει πρώτα να πληρώσεις τους λογαριασμούς; Ή ναι, πρέπει να πας σούπερ μάρκετ. Μήπως όμως πρέπει πρώτα να πας στον δερματολόγο για εκείνη την ελιά που σε ανησυχεί εδώ και καιρό; Νιώθεις και βαθιά μέσα σου ξέρεις πως ορισμένα πράγματα είναι πιο ψηλά στην λίστα αυτών που πρέπει να κάνεις, αλλά συνειδητά επιλέγεις να κάνεις κάτι άλλο. Αν το ξεπεράσεις αυτό, όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v